Related Articles
Tegen een vijand
28 januari 2020
Ro9ya Shar3iya uit Kitab wa Soenna
28 januari 2020
Verschillende goede daden en algemene etiquette.
28 januari 2020
Alle lof zij Allah, de Heer der Werelden. En vrede en zegeningen zij met de meest edele Profeet Mohammed, zijn familie en zijn metgezellen.
-
Vraag Allah om jou de maand Ramadan door te laten brengen in een staat van gezondheid en welzijn.
-
Wees Allah dankbaar dat je Ramadan mag meemaken.
-
Het vertonen van vreugde en blijdschap.
-
Het goed indelen van de tijd in Ramadan.
-
Het hebben van oprechte voornemens om de maand Ramadan optimaal te benutten en te vullen met goede daden.
-
Kennis en begrip hebben van de voorschriften betreffende Ramadan.
-
Het tonen van berouw en het verlaten van zonden.
-
Kennis opdoen van de deugden van Ramadan.
-
Het zich op de beste manier voorbereiden op dacwah. (Islamitische predikatie)
-
We ontvangen Ramadan en beginnen met een schone lei, door:
-
Terug te keren tot Allah, de Verhevene en oprecht berouw te tonen.
-
De Profeet (vrede zij met hem) te gehoorzamen in zijn geboden en verboden.
-
Het goede te betrachten en de banden te onderhouden met de ouders, naasten, verwanten, echtgenoten en de kinderen.
-
Goed om te gaan met de mensen in de samenleving waarin jij je bevindt, zodat jij tot de vromen en de behulpzamen behoort. De Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “De beste onder mensen zijn degenen die zich het meest dienstbaar opstellen tegenover anderen.”
Voorbereiding op Ramadan deel -2
Alle lof zij Allah en vrede en zegeningen zij met Zijn Boodschapper.
-
Zuivere toewijding aan Allah tijdens het vasten.
-
Je bewust maken van de verheven beloning die Allah klaar heeft staan voor de vastenden.
-
Wie maar een dag omwille van Allah vast, zal zeventig jaar van het Vuur verwijderd worden. Laat staan de hele maand vasten!
-
Het vasten doet voorspraak voor de dienaar op de Dag des Oordeels, net zolang totdat de dienaar het Paradijs zal binnentreden.
-
Het Paradijs kent een Poort die ar-Rayyaan heet. Hierdoor treden alleen de vastenden binnen.
-
Vasten in de maand Ramadan doet alle voorgaande zonden wissen.
-
In de maand Ramadan openen de Poorten van het Paradijs en sluiten de Poorten van de Hel.
-
In de maand Ramadan worden de smeekbeden van de vastenden verhoord.
-
Beste moslim en moslima, zorg dat jou deze beloning, die Allah speciaal klaar heeft gemaakt voor de vastenden, toekomt. Stroop je mouwen op, bereid je goed voor en ga hiermee actief aan de slag.
-
Weten dat het vermeerderen van verschillende daden van aanbidding in de maand Ramadan tot de handelwijze van de Profeet (vrede zij met hem) behoort.
-
De moslim dient te beseffen welke zegeningen zich in deze maand bevinden.
-
De zegening van het feit dat hij de daden van aanbidding intenser beleeft. Zo zie je dat het geloof van een dienaar in deze maand sterker wordt, zijn hart levendiger, hij constant het geloof gedenkt en sneller tot inkeer komt. Dit zijn concrete voorbeelden die iedere gelovige ervaart en er is geen twijfel over dat dit tot de Gunsten van Allah richtingen de vastenden behoort.
-
De zegening van het toenemen van lichamelijke sterkte. Ondanks dat de vastenden zich onthouden van eten en drinken, voelt het alsof hun kracht toeneemt en hun incasseringsvermogen voor ontberingen groter wordt. Aan de andere kant schenkt Allah jou zegeningen in jouw kracht, waardoor je zonder moeite de vijf dagelijkse gebeden verricht met al haar aanbevolen gebeden, ondanks de honger en de dorst die je voelt.
-
Zegeningen in de tijd. Heb je wel eens stilgestaan bij de zegeningen die jou in de Ramadan worden gegeven met betrekking tot de tijd? Je verricht daden binnen een dag waar je normaal gesproken, buiten de Ramadan, een week over doet. Profiteer daarom van de zegeningen van de Ramadan, de zegeningen van de Koran. Wees ervan bewust dat dit een steun voor jou is voor het gehoorzamen van de Barmhartige. Blijf dan ook standvastig in welke tijd en plaats je je ook maar mag bevinden.
-
Je bewust zijn van de bijzonderheden van de maand Ramadan.
-
Allah heeft de maand Ramadan verkozen boven de andere maanden door middel van vele bijzonderheden en deugden die zich hierin bevinden. Zoals:
-
De mondgeur van een vastende is bij Allah beter dan de geur van muskus.
-
De engelen vragen Allah vergiffenis voor de vastenden, totdat zij hun vasten verbreken.
-
De Poorten van het Paradijs openen en de Poorten van de Hel sluiten.
-
In deze maand bevindt zich Laylat ul-Qadr. Deze nacht is beter dan duizend maanden. Wie verstoken blijft van het verrichten van goede daden in deze nacht, is verstoken van al het goede.
-
Iedere avond van deze maand bevrijdt Allah mensen die voor de Hel bestemd zijn.
-
Realiseren dat Allah de beloning voor het vasten heeft voorbehouden aan Zichzelf, in tegenstelling tot de overige daden van aanbidding.
-
Weten in hoeverre de metgezellen van de Profeet (vrede zij met hem) en de vrome voorgangers zich hebben ingespannen in de gehoorzaamheid tijdens deze edele maand.
De vrome metgezellen realiseerden zich de deugd van de Ramadan en zij spanden zich in voor het aanbidden van hun Heer.
-
Weten dat het vasten voorspraak zal doen voor de vastende op de Dag des Oordeels.
-
Weten dat Ramadan de maand is van de Koran en geduld.
In de Naam van Allah, de Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle
Een nieuwe maand…
Een nieuwe maand is tot jullie gekomen. De beste der maanden. Het is de gezegende maand Ramadaan. Het is de maand waar de gelovigen het hele jaar vol verheuging op wachten, waar de oprechte dienaren van Allah het hele jaar op wachten. Zij tellen de dagen af tot de komst van deze maand. En wanneer deze maand dan eindelijk gekomen is, zijn zij blij en gelukkig met zijn komst.
De mensen en Ramadaan…
De mensen zijn met betrekking tot de komst van deze maand verdeeld. Onder hen is er de handelaar die verheugd is met de komst van deze maand, omdat hij dan zijn handelswaar zal kunnen verkopen. Hij is dus niet verheugd omwille van Allah, maar hij is verheugd omwille van zijn handel. En onder de mensen is er de persoon die verheugd is met de komst van deze maand, omwille van de tv-series, films en programma’s die dan op tv te zien zijn. Hij is verheugd, maar niet omwille van Allah – de Almachtige. En onder de mensen is er degene die verheugd is omwille van de nachten die hij zal doorbrengen met zinloos vermaak, spel, muziek en ongehoorzaamheid aan Allah – de Almachtige. Hij is verheugd, maar hij is verloren en vernietigd vanwege deze verheuging.
Maar wat de gelovigen en de oprechten betreft: zij zijn verheugd vanwege de komst van deze maand, omdat het de maand van de barmhartigheid is. Omdat er zich in deze maand een nacht bevindt, die beter is dan duizend maanden. Omdat het de maand van genade is, de maand van vergeving. Ken de gunsten van deze maand, dienaar van Allah, zodat je weet wat je te doen staat in deze maand, en weet dat het misschien de laatste keer is dat je deze maand zal meemaken. Benut deze maand dus en laat je kans niet voorbijgaan.
De gunsten van Ramadaan…
De Profeet Mohammad – vrede en gebeden over hem – zegt dat wanneer deze maand komt, de poorten van het Paradijs geopend worden. De poorten van het Paradijs! Wanneer de geur van het Paradijs uit één van deze poorten komt, kan men deze ruiken op een afstand van veertig jaar! De poorten van het Paradijs, waarin datgene zit wat geen oog gezien heeft, wat geen oor gehoord heeft en wat geen enkel hart zich heeft ingebeeld. Wees dus voorbereid, dienaar van Allah, want het kan goed zijn dat je wordt opgeschreven onder haar bewoners, terwijl je het niet weet.
En de poorten van de Hel worden gesloten. Elke nacht in deze maand zullen er mensen zijn die gered worden van de Hel. Doe dus je best, dienaar van Allah, om tot deze geredde mensen te behoren. En ellendig is hij die de maand Ramadaan meemaakt, maar niet vergeven wordt voor zijn zonden.
Wanneer deze maand aanbreekt, zal een oproeper roepen: “O wenser van het goede, komt naar voren, en o wenser van het slechte, onthoudt je (van het slechte)!”
Het doel van het vasten…
Allah – de Almachtige – zegt:
O jullie die geloven, het vasten is jullie voorgeschreven net zoals het voor degenen vóór jullie is voorgeschreven, op dat jullie (Allah) zullen vrezen
[ Soerah al-Baqarah 2:183 ].
Dit is dus het doel van het vasten. Denk je dat Allah slechts van ons wil dat wij honger en dorst lijden? Nee, bij Allah. Het doel van het vasten is groter dan dit:
…opdat jullie (Allah) zullen vrezen.
In deze maand helpt Allah jou om tot de Godsvrezenden te behoren, door de duivels van jou weg te houden. En hoe vaak horen we in de maand Ramadaan van een zondaar die berouw heeft getoond, van een onbedekte vrouw die de sluier is gaan dragen, van een persoon die begonnen is met bidden, van een gierigaard die zijn geld aan de armen uitgeeft, en van een zondaar die terugkeert naar Allah door goede daden te verrichten. Waarom? Omdat het de maand van Godsvrees is, de maand van vergeving, de maand van barmhartigheid. En ellendig is hij, nogmaals ellendig is hij, die de maand Ramadaan meemaakt, maar niet vergeven wordt voor zijn zonden. De maand waarin de genade neerdaalt, en de daden aanvaard worden. De Profeet Mohammad – vrede en gebeden over hem – zegt:
“Wie (de maand) Ramadaan vast met geloof (in Allah) en verwachting (van de beloning), van hem worden al zijn voorgaande zonden vergeven…”
Als jij deze gunst laat gaan, en je vast zonder dat je vergeven wordt, dan heb je nog een tweede kans. De Profeet – vrede en gebeden over hem – zegt verder:
“…en wie de (avondgebeden van) Ramadaan bidt met geloof (in Allah) en verwachting (van de beloning), van hem worden al zijn voorgaande zonden vergeven…”
Maar als jij de avondgebeden van Ramadaan bidt zonder dat je vergeven wordt, dan is er nog een derde mogelijkheid:
“…en wie Laylatoel-Qadr (de Nacht van de Voorbeschikking) bidt met geloof (in Allah) en verwachting (van de beloning), van hem worden al zijn voorgaande zonden vergeven.”(1)
Laylatoel-Qadr…
Laylatoel-Qadr, dienaar van Allah! De Nacht van de Voorbeschikking. En wat doet jou weten wat Laylatoel-Qadr is?
Laylatoel-Qadr is beter dan duizend maanden. De Engelen en de Geest (Djibriel) dalen daarin neer, met de toestemming van hun Heer, voor elke beschikking. Vrede zal er zijn tot aan de ochtendschemering
[ Soerah al-Qadr 97:3-5 ].
Het is de parel van Ramadaan, het meest belangrijke wat zich in Ramadaan bevindt. In deze nacht, Laylatoel-Qadr, heeft de meest grootse gebeurtenis plaatsgevonden waarvan de hemelen en de aarde getuige waren: de Qor-aan werd neergezonden aan de wereldbewoners.
Voorwaar, Wij hebben hem neergezonden in Laylatoel-Qadr
[ Soerah al-Qadr 97:1 ].
Voorwaar, Wij hebben hem neergezonden in een gezegende nacht
[ Soerah ad-Doekhaan 44:3 ].
De maand van het vasten…
Ramadaan, de maand van het vasten. Weet jij wat het vasten betekent, dienaar van Allah? Het is niet enkel het wegblijven van het eten en drinken. De maand van het vasten, het vasten waar de vastende de zoetheid van proeft. Voor wie laat jij het eten? En voor wie laat jij het drinken? En voor wie laat jij jouw verlangens? Voor Allah – de Almachtige. Allah zegt:
“Alle daden van de zoon van Adam zijn voor hem zelf, behalve het vasten, want dit is voor Mij, en Ik ben Degene Die ervoor zal belonen.”(2)
Wie is Degene Die jou het vasten heeft opgedragen? Allah. Wie is Degene voor Wie jij vast? Allah. En Wie is Degene Die jou ervoor beloont? Allah.
Wat weerhoudt jou ervan, dienaar van Allah, wanneer jij je huis binnengaat en alleen bent, om te eten en te drinken? Wie is ervan op de hoogte, wie komt het te weten, wie ziet jou? Wat weerhoudt jou ervan om te eten en te drinken, terwijl je in je eentje bent? Het is omdat jij weet dat Allah over jou waakt en naar jou kijkt.
“…behalve het vasten, want dit is voor Mij…”
Een geheim tussen de dienaar en zijn Heer.
“…en Ik ben Degene Die ervoor zal belonen.”
Weet jij wat de beloning van de vastende is, wanneer hij zijn Heer zal ontmoeten? De mensen treden het Paradijs binnen door verschillende poorten, behalve de vastenden. Want voor hen is er een speciale poort. Een poort die niemand anders dan hen zal binnentreden. Het is de poort van Rayyaan. Zij volhardden in het vasten, waardoor Allah hen hun beloning geeft.
De gunsten van het vasten…
Een man kwam naar de Profeet Mohammad – vrede en gebeden over hem – en vroeg hem: “O Boodschapper van Allah! Wijs mij op een daad die mij het Paradijs doet binnentreden.” Hij antwoordde:
“Houd je aan het vasten, want er is geen gelijke daaraan.”(3)
De Profeet – vrede en gebeden over hem – heeft gezegd:
“Het vasten is een schild waarmee de dienaar zichzelf beschermt tegen het Vuur.”(4)
Weet jij dat dit vasten voor jou bij Allah zal bemiddelen op de Dag der Opstanding? De Profeet Mohammad – vrede en gebeden over hem – heeft gezegd:
“Het vasten en de Qor-aan bemiddelen voor de dienaar op de Dag der Opstanding…”
Het vasten zal een vorm aannemen, praten en jou verdedigen bij Allah! Omdat jij gevast hebt, en dorst en honger hebt geleden omwille van Allah.
“Het vasten zal zeggen: “Mijn Heer, ik heb hem overdag weggehouden van het voedsel en het verlangen. Laat mij dus voor hem bemiddelen.” En de Qor-aan zal zeggen: “Mijn Heer, ik heb hem ’s nachts weggehouden van de slaap. Laat mij dus voor hem bemiddelen.” Daarop zullen zij bemiddelen.”(5)
De Profeet Mohammad – vrede en gebeden over hem – heeft gezegd:
“De mondgeur van de vastende is Allah geliefder dan de geur van muskus.”(6)
En hij heeft gezegd:
“Wie een dag op de Weg van Allah vast; Allah zal zijn gezicht een afstand van zeventig jaar van de Hel verwijderen.”(7)
En hij heeft gezegd:
“De vastende kent twee momenten van vreugde. Wanneer hij zijn vasten verbreekt, is hij verheugd en wanneer hij zijn Heer ontmoet, is hij verheugd.”(8)
En tot de gunsten van het vasten behoort dat de dienaar ziet hoe zwak en behoeftig hij aan zijn Heer is en het herinnert hem aan Allah’s gunsten aan hem. Het herinnert hem aan de situatie van zijn arme broeders, waarop hij Allah dankbaar zal zijn en de armen en behoeftigen zal steunen.
Verder reinigt het vasten het lichaam van overtollige en onreine stoffen en bevordert de gezondheid, en dit is bevestigd door vele dokters.
De Voorgangers en het vasten…
‘Abdoellah ibn ‘Oemar – moge Allah tevreden zijn met beiden – huilde op zijn sterfbed. Toen hem gevraagd werd waarom hij huilde, antwoordde hij:
“Ik treur om niets van deze wereld, behalve om de dorst tijdens de hete dag (vanwege het vasten), en de verduringen tijdens de nacht (vanwege het bidden).”
Vele van de oprechten huilden op hun sterfbed vanwege dit. Omdat zij deze dagen niet meer zouden meemaken, de mooiste dagen, de zoetste dagen.
Nafiesah bint al-Hasan ibn Zayd ibn al-Hasan ibn ‘Alie behoort tot de nakomelingen van de Profeet – vrede en gebeden over hem. Ze was een vrome aanbidster van Allah, en was gewoon om veel te vasten. Ze stierf zelfs terwijl ze aan het vasten was – moge Allah haar genadig zijn. Toen ze op haar sterfbed lag, zeiden ze tegen haar: “Drink wat water.” “Nee, bij Allah,” antwoordde zij, “sinds dertig jaar vraag ik Allah om mij te laten sterven terwijl ik vastende ben. Moet ik nu mijn vasten verbreken?!” Toen begon ze de Qor-aan te reciteren, totdat ze bij de volgende Woorden van Allah kwam:
Zeg: “Aan wie behoort datgene wat in de hemelen en op aarde is?” Zeg: “Aan Allah. Hij heeft Zichzelf de Barmhartigheid voorgeschreven
[ Soerah al-An’aam 6:12 ].
Toen stopte ze en blies haar laatste adem uit…
De maand van de Qor-aan…
Ramadaan, de maand van de Qor-aan. Allah heeft in de maand Ramadaan de gehele Qor-aan neergezonden van al-Lawh al-Mahfoedh(9) naar de laagste hemel, vervolgens werd hij van de laagste hemel naar de aarde neergezonden over een periode van 23 jaar.
De maand Ramadaan waarin de Qor-aan is neergezonden, als een Leiding voor de mensheid en duidelijke bewijzen voor de Leiding en de Onderscheider (tussen het goede en het slechte)
[ Soerah al-Baqarah 2:185 ].
De Voorgangers en de Qor-aan…
Al-Imaam ash-Shaafi’ie – moge Allah hem genadig zijn – was gewoon de Qor-aan zestig maal te reciteren en uit te lezen in de maand Ramadaan. Dat wil zeggen tweemaal per dag. Tijdens de dag reciteerde hij hem helemaal en tijdens de nacht reciteerde hij hem helemaal. Zij kenden de waarde van deze Qor-aan.
Al-Imaam Maalik – moge Allah hem genadig zijn – was gewoon om in de maand Ramadaan afstand te nemen van alle bijeenkomsten en alle boeken, en zich te wenden tot het Boek van Allah.
Dat zijn onze Vrome Voorgangers. Tijdens de maand Ramadaan kenden zij alleen de Qor-aan. Laten wij hen opvolgen. Laten wij de Qor-aan nemen, deze reciteren, zijn betekenissen overpeinzen en de nacht ermee doorbrengen. Laten wij de Verzen ervan van buiten leren en de regels die hij bevat in praktijk brengen. Laten wij zoals hen zijn, de maand Ramadaan vrijmaken voor de Qor-aan.
al-Imaam Aboe ‘Abdillaah Mohammad ibn Saalih al-‘Oethaymien
– moge Allah hem genadig zijn –
In Naam van Allah, de Barmhartige, de Erbarmer
Alle lof komt toe aan Allah, Heer der Werelden, en moge de salaah en salaam over onze Profeet Mohammad zijn, en over al zijn familieleden en metgezellen. Vervolgens dit:
Dit zijn kleine stukken beknopte informatie over het vasten, de regelgeving hiervan, de groepen mensen hierin, de zaken die het vasten verbreken en andere profijtelijke punten.
1. Het vasten is: het aanbidden van Allah, de Verhevene, door weg te blijven van de zaken die het vasten verbreken vanaf het aanbreken van de dageraad tot aan zonsondergang.
2. Het vasten van de maand Ramadaan is één van de geweldige zuilen van de Islaam, omdat de Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – heeft gezegd:
بني الإسلام على خمس: شهادة أن لا إله إلا الله وأن محمداً رسول الله، وإقام الصلاة، وإيتاء الزكاة، وصوم رمضان، وحج البيت الحرام
‘De Islaam is gebouwd op vijf: de getuigenis dat niemand het recht heeft aanbeden te worden behalve Allah en dat Mohammad de boodschapper van Allah is, het onderhouden van het gebed, het geven van de Zakaat, het vasten van de Ramadaan en het verrichten van de bedevaart naar het Huis.'(1)
De mensen met betrekking tot het vasten
1. Het vasten is verplicht voor elke moslim die voldoet aan de volgende voorwaarden:
– Hij heeft de puberteit bereikt(2)
– Hij is verstandelijk
– Hij is in staat om te vasten
– Hij is geen reiziger
– Er zijn geen andere geldige redenen voor hem om niet te vasten(3)
2. De ongelovige vast niet en hij hoeft het vasten ook niet in te halen als hij moslim wordt.
3. Een jong kind dat de puberteit nog niet heeft bereikt, is niet verplicht om te vasten. Het kind wordt echter wel bevolen om te vasten, zodat het hieraan gewend raakt.
4. De bezetene is niet verplicht om te vasten, en men hoeft ook geen armen te voeden daarvoor in de plaats, zelfs als deze persoon oud is. Dit geldt ook voor de psychisch gestoorde en de demente bejaarde die geen onderscheid kunnen maken.
5. Iemand die niet mee kan doen aan het vasten vanwege een aanhoudende reden, zoals een bejaarde of iemand die een chronische ziekte heeft, dient voor elke gemiste dag een arme te voeden.
6. Iemand die tijdelijk ziek is, hoeft niet te vasten als dit te moeilijk voor hem is. Hij dient dit in te halen als hij weer beter is.
7. Een zwangere of zogende vrouw hoeft niet te vasten als dit te moeilijk voor haar is vanwege de zwangerschap of het geven van borstvoeding. Zij hoeft ook niet te vasten als zij vreest voor de gezondheid van haar kind. Zij dient het vasten in te halen zodra dit gemakkelijk is voor haar en de vrees verdwenen is.
8. Een menstruerende vrouw, of een vrouw die een postnatale bloeding heeft, mag niet vasten tijdens de menstruatie of postnatale bloeding. Zij dient alles wat zij mist in te halen.
9. Degene die gedwongen wordt om het vasten te verbreken, omdat hij een onschuldige persoon moet redden van een verdrinkingsdood of verbranding, moet het vasten verbreken om die persoon te redden. Hij dient dit vervolgens in te halen.
10. De reiziger heeft de keuze om te vasten of niet te vasten, en hij dient in te halen wat hij mist. Dit geldt voor zowel iemand die tijdelijk op reis gaat, zoals iemand die een reis maakt om ‘oemrah (de kleine bedevaart) te verrichten, of iemand die altijd op reis is, zoals een taxichauffeur. Hij hoeft niet te vasten als hij dat niet wil, zolang hij zich niet in zijn eigen land bevindt.
De zaken die het vasten verbreken
De vastende verbreekt zijn vasten niet als hij uit vergeetachtigheid, onwetendheid of dwang iets doet wat het vasten normaliter verbreekt. Dit is vanwege de Uitspraak van Allah, de Verhevene:
رَبَّنَا لاَ تُؤَاخِذْنَآ إِن نَّسِينَآ أَوْ أَخْطَأْنَا رَبَّنَا وَلاَ تَحْمِلْ عَلَيْنَآ إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى ٱلَّذِينَ مِن قَبْلِنَا رَبَّنَا وَلاَ تُحَمِّلْنَا مَا لاَ طَاقَةَ لَنَا بِهِ وَٱعْفُ عَنَّا وَٱغْفِرْ لَنَا وَٱرْحَمْنَآ أَنتَ مَوْلَـٰنَا فَٱنْصُرْنَا عَلَى ٱلْقَوْمِ ٱلْكَـٰفِرِينَ
‘Onze Heer, bestraf ons niet als wij vergeten of fouten maken. Onze Heer, belast ons niet zoals U degenen vóór ons (de Joden en de Christenen) heeft belast. Onze Heer, belast ons niet met iets wat wij niet kunnen dragen, scheld ons kwijt, vergeef ons en wees ons genadig. U bent onze Beschermer, laat ons daarom zegevieren over het ongelovige volk.’
(Soerah al-Baqarah:286)
En Zijn Uitspraak:
إِلاَّ مَنْ أُكْرِهَ وَقَلْبُهُ مُطْمَئِنٌّ بِٱلإِيمَـٰنِ وَلَـٰكِن مَّن شَرَحَ بِالْكُفْرِ صَدْرًا فَعَلَيْهِمْ غَضَبٌ مِّنَ ٱللَّهِ وَلَهُمْ عَذَابٌ عَظِيمٌ
‘Behalve degene die gedwongen wordt, terwijl zijn hart tot rust is gekomen in het geloof, maar degenen die hun hart openstellen voor het ongeloof, over hen zal de Toorn van Allah zijn en voor hen is er een geweldige bestraffing.’
(Soerah an-Nahl: 106)
En Zijn Uitspraak:
وَلَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ فِيمَآ أَخْطَأْتُمْ بِهِ وَلَـٰكِن مَّا تَعَمَّدَتْ قُلُوبُكُمْ وَكَانَ ٱللَّهُ غَفُوراً رَّحِيماً
‘En er rust geen zonde op jullie in datgene waar jullie een fout in maken, maar wel in wat jullie harten zich opzettelijk hebben voorgenomen. En Allah is meest Vergevensgezind, meest Barmhartig.’
(Soerah al-Ahzaab: 5)
Als de vastende dus vergeet, en hij eet of drinkt iets, dan verbreekt dit zijn vasten niet, omdat hij het is vergeten. Als hij eet of drinkt, omdat hij dacht dat de zon al onder was gegaan of dat de dageraad nog niet was aangebroken, verbreekt dit zijn vasten ook niet, omdat hij het niet wist. Als de vastende tijdens het spoelen van zijn mond bij het verrichten van de rituele wassing voor het gebed (woedoe), water binnenkrijgt, dan maakt dit zijn vasten niet ongeldig, omdat hij dit niet expres deed. Ook iemand die een natte droom heeft gehad, maakt zijn vasten hierdoor niet ongeldig, omdat hij hier niet voor heeft gekozen.
Er zijn acht zaken die het vasten verbreken, en dit zijn:
1. Geslachtsgemeenschap: als een vastende – voor wie het vasten verplicht is – dit overdag tijdens de Ramadaan doet, dient hij zijn vasten af te maken, in te halen en een zware boetedoening te doen. Hij dient een slaaf vrij te laten. Als dit niet mogelijk is, dient hij twee maanden achtereenvolgens te vasten, en als dit niet mogelijk is, dan dient hij 60 armen te voeden.
2. Het opzettelijk laten vloeien van sperma, terwijl de vastende wakker is, met als oorzaak masturbatie of het aanraken, kussen, omhelzen en dergelijke.
3. Het eten of drinken, of dit nou schadelijk is of niet, zoals het roken.
4. Het injecteren met een voedende naald, als vervanging voor voedsel, omdat dit hetzelfde is als eten of drinken. Een injectie die geen voeding bevat, maakt het vasten niet ongeldig. Dit geldt voor zowel het injecteren in de spieren, als in de aders, of hij de smaak nou in zijn keel proeft of niet.
5. Bloedtransfusie. Bijvoorbeeld als de vastende bloed heeft verloren en vervolgens bloed krijgt toegediend, om aan te vullen wat hij is verloren.
6. Het vloeien van menstruatiebloed of postnataal bloed.
7. Het vloeien van bloed door middel van aderlating en dergelijke. Het vasten wordt niet verbroken als het bloed uit zichzelf vloeit, bijvoorbeeld door een neusbloeding, of door het trekken van een tand of iets dergelijks. Dit is namelijk niet hetzelfde als aderlating, noch neemt het de plaats van aderlating in.
8. Het opzettelijk overgeven. Als dit onopzettelijk gebeurt, verbreekt dit het vasten niet.
Profijtelijke punten
1. Het is toegestaan voor de vastende om de intentie te maken om te vasten, terwijl hij in staat van onreinheid na geslachtsgemeenschap is en zich pas na het aanbreken van de dageraad wast.
2. Als de menstruatie of postnatale bloeding van de vrouw tijdens de Ramadaan vóór het aanbreken van de dageraad stopt, dan is het verplicht voor haar om te vasten. Dit geldt ook als zij zich pas na het aanbreken van de dageraad wast.
3. Het is toegestaan voor de vastende om zijn kiezen of tanden te trekken, om zijn wond te verzorgen met medicijnen en om oog- of oordruppels te gebruiken. Al deze zaken verbreken zijn vasten niet, zelfs als hij de smaak van de oog- of oordruppels in zijn keel proeft.
4. Het is toegestaan voor de vastende om de siwaak(4) te gebruiken, of dit nou aan het begin of einde van de dag is. Het is voor de vastende aanbevelenswaardig dit te doen, net zoals het aanbevelenswaardig is voor iemand die niet vast.
5. Het is toegestaan voor de vastende om iets te doen tegen de hitte of dorst, door bijvoorbeeld af te koelen met water of airconditioning.
6. Het is toegestaan voor de vastende om zijn mond te verkoelen met water, om de problemen die hij met zijn ademhaling heeft, vanwege de spanning of iets dergelijks, tegen te gaan.
7. Het is toegestaan voor de vastende om zijn lippen nat te maken met water, als deze droog zijn. Het is voor hem ook toegestaan om zijn mond te spoelen, als deze droog is, maar zonder te gorgelen met het water.
8. Het is aanbevelenswaardig voor de vastende om de sahoer(5) uit te stellen tot net voordat de dageraad aanbreekt, en om zich te haasten met het verbreken van het vasten na zonsondergang. Het is ook aanbevelenswaardig om het vasten te verbreken met verse, rijpe dadels. Als hij dit niet kan vinden, dan met droge dadels. Als hij geen droge dadels kan vinden, dan met water, en als hij dat niet kan vinden, met elk voedsel dat toegestaan is. Als hij ook dat niet kan vinden, dan dient hij de intentie te maken met zijn hart om het vasten te verbreken, totdat hij wel wat vindt.
9. Het is aanbevelenswaardig voor de vastende om veel daden van gehoorzaamheid te verrichten, en alle afgeraden zaken te vermijden.
10. Het is verplicht voor de vastende om te waken over de daden van gehoorzaamheid en weg te blijven van de verboden zaken. Hij dient de vijf gebeden op tijd te verrichten, en ook gezamenlijk, als hij tot de mensen behoort die het gezamenlijk dienen te verrichten. Hij dient niet te liegen, te roddelen, te bedriegen of te handelen met rente. Hij dient elke verboden uitspraak of daad te vermijden. De Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – heeft gezegd:
من لم يدع قول الزور، والعمل به، والجهل، فليس لله حاجة في أن يدع طعامه وشرابه
‘Degene die valse praat, het handelen ernaar en onwetendheid(6) niet laat, Allah heeft er geen behoefte aan dat hij zijn voedsel en drinken laat.'(7)
En alle lof komt toe aan Allah, Heer der Werelden en moge de salaah en salaam van Allah over onze Profeet Mohammad zijn, en over al zijn familieleden en metgezellen.
Geschreven door de behoeftige aan Allah, de Verhevene,
Mohammad as-Saalih al-‘Oethaymien, op 16 Sha’baan, jaar 1401 van de islamitische jaartelling.
Bron: Madjmoe’ Fataawaa wa Rasaa-il ash-Shaykh Mohammad ibn Saalih al-‘Oethaymien Deel 17
Vertaald vanuit het Arabisch door: Een zuster
(1) Voetnoot van de vertaalster: Overgeleverd door al-Boekhaarie (8) en Moeslim (16).
(2) Voetnoot van de vertaalster: Met de puberteit (al-boeloegh) wordt hier bedoeld dat deze persoon de (leef)tijd heeft bereikt dat hij of zij verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen daden. Een persoon wordt verantwoordelijk voor zijn of haar daden zodra één van de volgende zaken zich voordoet:
– Hij of zij bereikt de leeftijd van 15 jaar
– Hij of zij ontwikkelt schaamhaar
– Hij of zij heeft een natte droom
– Zij heeft haar eerste menstruatie
Zie voor meer informatie: ‘Vragen en antwoorden over het moslimkind’.
(3) Voetnoot van de vertaalster: Hiermee wordt menstruatie of postnatale bloeding bedoeld. Zie de lezing ‘as-Siyaam’ van ash-Shaykh Saalim al-‘Adjmie.
(4) Voetnoot van de vertaalster: Siwaak: Houten stokje van de Arak boom dat gebruikt wordt om de tanden mee te reinigen.
(5) Voetnoot van de vertaalster: Sahoer: De maaltijd die genuttigd wordt voordat de dageraad aanbreekt.
(6) Voetnoot van de vertaalster: Hiermee wordt bedoeld dat men een ander onrecht aandoet. Zie Sharh Riyaad as-Saalihien van ash-Shaykh al-‘Oethaymien.
(7) Voetnoot van de vertaalster: Overgeleverd door al-Boekhaarie (1903).
De gunsten van Ramadan
Allah heeft het vasten met een beduidende wijsheid voorgeschreven: namelijk, het verkrijgen van godsvrucht. Hij zegt (interpretatie van de betekenis)
O jullie die geloven, het vasten is jullie voorgeschreven, zoals het degenen die voor jullie waren was voorschreven, opdat jullie godsvruchtig zullen zijn (en zonden zullen vermijden). (Soerat al-Baqarah: 183)
Het vasten is een daad van aanbidding die verricht wordt door degenen die over een zuivere intentie beschikken. De Profeet (vrede zij met hem) zegt in een Hadieth Qoedsiy dat Allah zegt: “Alle daden van de zoon van Adam (de mens) zijn voor hem, behalve het vasten, dat is voor Mij en Ik geef er beloning voor. En het vasten is een bescherming. Als iemand van jullie op een dag vastende is, laat hem dan niet schelden en laat hem zijn stem niet verheffen. Als iemand hem dan uitscheldt of hem bevecht, laat hem dan zeggen: ,,ik ben een persoon die vastende is.”
Bij Degene in Wiens Handen Mohammed’s ziel ligt, de geur die afkomstig is uit de mond van een vastende is geliefder bij Allah dan de geur van muskus. De vastende kent twee blijde momenten; tijdens het verbreken van het vasten, en wanneer hij zijn Heer ontmoet.” (al-Boechari)
Allah heeft het belonen voor het vasten specifiek aan Zichzelf voorbehouden, alhoewel alle beloningen bij Hem liggen. Dit omdat het vasten een geheime zaak tussen Hem en de dienaar is die voor niemand anders zichtbaar is. Terwijl alle overige daden van aanbidding zijn wel zichtbaar voor anderen.
Het vasten is een bescherming tegen het Hellevuur, zoals de Profeet (vrede zij met hem) zei: “Wie een dag vast omwille van Allah, zijn gezicht zal door Allah voor een afstand van zeventig jaren van het Vuur afgehouden worden.” (al-Boechari en Moeslim)
En speciaal voor de vastenden zal er een Poort zijn die naar het Paradijs leidt: ar-Rayyaan. De Profeet (vrede zij met hem) zei: “Waarlijk, in het Paradijs is een Poort, genaamd ar-Rayyaan, waardoor de vastenden op de Dag der Opstanding zullen binnentreden, en niemand buiten hen. Er zal gevraagd worden: ,,Waar zijn de vastenden?” Waarna zij zullen opstaan (om deze binnen te treden) en niemand anders zal deze (Poort) binnentreden. Wanneer zij zijn binnengetreden zal hij sluiten. Niemand zal door hem (het Paradijs meer) binnengaan.” (al-Boechari en Moeslim)
Deze Poort wordt ar-Rayyaan genoemd wat afkomstig is van ar-Rayy: dit is het tegenovergestelde van dorst. Dit vanwege het feit dat eenieder die door deze Poort het Paradijs zal binnentreden nooit meer aan dorst zal lijden. Zoals overgeleverd wordt door an-Nisaa’i dat de Profeet (vrede zij met hem) zei: “Wie binnentreedt zal drinken en wie drinkt zal nooit meer dorst krijgen.”
Zoals zij dorstig waren naar Allah, zal Hij hen belonen op de Dag des Oordeels door hun dorst voor eeuwig te lessen.
Het vasten zal op de Dag der Opstanding voorspraak doen voor de zijnen, zoals de Profeet (vrede zij met hem) vertelde: “Het vasten en de Koran zullen beiden voorspraak doen op de Dag der Opstanding. Het vasten zal zeggen: ,,O mijn Heer, ik heb hem overdag van het eten en lusten weerhouden. Sta mij daarom toe om voorspraak voor hem te doen. En de Koran zal zeggen: ,,Ik heb hem ’s nachts weerhouden van het slapen. Sta mij daarom toe om voorspraak voor hem te doen. Hij (vrede zij met hem) zei: ,,Allah zal hen dan beiden toestaan om voorspraak (voor hem) te doen.” (Sahih al-Djaamic van al-Albaani)
Het is voldoende op te merken dat het vasten zijn gelijke niet kent onder de overige daden van aanbidding. Aboe Oemaamah overlevert: “De Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) zei: ,,Verricht het vasten. Want waarlijk, het kent zijn gelijke niet.” (Ahmed en an-Nisaa’i)
De gunsten van de maand Ramadan
Wat betreft de gunsten van de maand Ramadan, dit zijn er veel. Waaronder datgene dat door Aboe Hoerayrah is overgeleverd. Hij overlevert dat de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) zei: “Als (de maand) Ramandan aanbreekt, worden de Poorten van het Paradijs geopend en worden de Poorten van het Hellevuur gesloten en worden de shayaatien vastgeketend.” (al-Boechari en Moeslim)
Ook overlevert Aboe Hoerayrah dat de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) zei: “Moge zijn neus door het stof gehaald worden, iemand in wiens aanwezigheid mijn naam wordt genoemd en hij geen zegeningen voor mij vraagt. En moge zijn neus door het stof gehaald worden, iemand die (de maand) Ramadan meemaakt waarna deze eindigt zonder dat zijn zonden hem vergeven worden. En moge zijn neus door het stof gehaald worden, iemand wiens beide ouders tijdens zijn leven de ouderdom bereiken en hij door hen (te dienen) niet het Paradijs binnentreedt” (at-Tirmidhi en Ahmed en sahih bevonden door al-Albaani)
Moge zijn neus door het stof gehaald worden is een Arabische uitdrukking wat staat voor totale vernedering. Met andere woorden moge degene die de maand Ramadan meemaakt, wetende dat wanneer hij zich één maand in het jaar zou onthouden van de lusten dat al zijn voorgaande zonden hem vergeven zullen worden, maar dit aan zich voorbij laat gaan, totale vernedering lijden.
Aboe Hoerayrah overlevert dat de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) zei: “Wie (de maand) Ramadan vast, uit geloof en rekenende (op de beloning van Allah), al zijn voorgaande zonden zullen hem vergeven worden.” (al-Boechari en Moeslim)
‘Uit geloof en rekenende’ houdt in dat de persoon gelooft in de beloning van Allah en dat Zijn Wetten Waarheid zijn. En dat hij deze beloning nastreeft omwille van Allah en niet omwille van de mensen. Wij vragen Allah dan ook om ons Ikhlaas (toewijding) te schenken en wij zoeken onze toevlucht tot Hem tegen ar-Riyaa’ (te kijk lopen met je goede daden).
De Profeet (vrede zij met hem) zei tegen zijn metgezellen: “Als jullie (eens) wisten wat ik weet, dan zouden jullie weinig lachen en veel huilen. Hierop bedekten de metgezellen hun gezichten, terwijl je hun gehuil kon horen.” (al-Boechari)
Als de Profeet (vrede zij met hem) met het gebed begon, dan hoorde je vanuit zijn borst een geluid dat te vergelijken is met het geluid van een koperen ketel die staat te koken (vanwege zijn gehuil). (Sahih Aboe Daawoed)
Een nieuwe vastenmaand is wederom aangebroken en de daden die wij in het afgelopen jaar hebben verricht zijn opgestegen naar Allah, maar zullen deze van ons geaccepteerd worden, of niet?
Voorwaar, Allah accepteert slechts (de daden) van de godsvrezenden. (Soerat al-Maa’iedah: 27)
Zouden wij de bladzijden van het afgelopen jaar openslaan, dan zouden wij daarin vele viezigheden aantreffen. Een aantal van onze voorgangers plachten te zeggen: “Als onze zonden een geur zouden hebben, dan zouden de mensen van ons zijn weggelopen vanwege de stank.” Wij zouden bladzijden tegenkomen die vol staan geschreven met slechte daden zoals, roddelen, het opzetten van mensen tegen elkaar, het verspreiden van lasterpraat. Wij hebben ons overgegeven aan onze begeerten, terwijl onze Profeet (vrede zij met hem) zei: “De Hel is omringd met lusten en het Paradijs is omringd met zaken die de mens niet gemakkelijk afgaan.” (al-Boechari)
Men hecht in het geheel geen waarde aan de duurzame koopwaar van Allah; Het Paradijs, en verkoopt dit voor een luttel bedrag. De Profeet (vrede zij met hem) zei: “Het Paradijs is dichter bij iemand van jullie dan de veters van zijn schoeisel en voor de Hel geldt precies hetzelfde.” (al-Boechari)
Laten we, nu Ramadan is aangebroken, eens een moment stil staan bij onze verrichtingen van het afgelopen jaar en laten wij hieruit lering trekken voor dit jaar en de jaren daarop.
Enkele adviezen voor de vastende
Lof zij Allah alleen en zegening en vrede zij met de laatste profeet.
Dit zijn, beste broeder en zuster, enkele beknopte suggesties die u kunnen helpen zichzelf, uw huis en (eventueel) uw moskee voor te bereiden op de heilige maand Ramadan, biddendetot Allah om ons en alle moslims te helpen bij het vasten en het bidden tijdens deze heilige maand; waarlijk Hij is tot alles in staat:
1- De intentie zuiveren en de daden zuiver voor het aangezicht van Allah verrichten;
2- De gunst van Allah met deze aangelegenheid gewaarworden;
3- Beseffen dat Ramadan een concurrentiemaand is voor diegenen die zichzelf tegen het Hellevuur willen beschermen;
4- Zich vrij maken voor het lezen van de Koran en zo veel mogelijk afstand nemen van andere wereldlijke zaken;
5- Gebruik bij het lezen van de Koran een tafsir-boek: bijvoorbeeld Taysir Al Karim ar-Rahmaan van Imam Sacdi. Een tafsir-boek zult u nodig hebben voor de uitleg van de moeilijke verzen;
6- Zorg ervoor dat je twee verschillende Koransessies houdt, eentje voor het aandachtige begrijpend lezen, waarbij je stilstaat bij de wonderbaarlijkheden en de tekenen van de Koran; en een andere sessie voor het vloeiend lezen, waarbij je ernaar streeft zo veel beloning van Allah te verkrijgen door de Koran zo vaak mogelijk uit te lezen;
7- Een dagschema maken met een dagindeling op basis van uw eigen mogelijkheden en capaciteiten;
8- Zichzelf trainen op doecaa’ (smeekbeden) en het ten hemel strekken van je handen tijdens doecaa’;
9- Zichzelf trainen na afloop van het gebed in de moskee te blijven, vooral na fadjr- en casr-gebed;
10- Zichzelf trainen op liefdadigheid, gulheid en vrijgevigheid.
11- Zichzelf stimuleren de biografieën van onze voorgangers te lezen en speciale aandacht te geven aan hoe zijn zich tijdens de maand Ramadan gedroegen;
12- Bandjes luisteren en folders lezen die gaan over de maand Ramadan.
13- Nachtgebed verrichten (liever samen met de imam in de moskee).
Samenvatting van de regels van de vasten – 1
Bismillaahir-rahmaanir-rahiem
In de Naam van Allah de Erbarmer de Meest Barmhartige
Lof zij Allah, de Heer van de bewoners der werelden. Ik getuig dat er geen god is dan Allah -Hij heeft geen deelgenoten- en dat Mohammed Zijn Dienaar en Zijn Boodschapper is, zegeningen van Allah en vrede zij met Hem, met Zijn familie, met al Zijn metgezellen en met al degenen die hen met Ihsan[1] opvolg(d)en tot de Dag des Oordeels.
Vervolgens:
Dit is een samenvatting van de regels van de vasten, zijn vereisten, zijn verplichtingen, zijn soennah’s en zijn aanbevelingen. Verder is dit (een leidraad ) waarin wordt uitgelegd welke zaken en handelingen de vasten doen verbreken en welke de vasten (juist) niet verbreken met de vermelding van belangrijke nuttige zaken die ik samengevat en genummerd heb, opdat het begrijpen ervan en het uit het hoofd leren ervan makkelijk wordt. Dit allemaal is onttrokken aan het Woord van Allah en dat van de profeet r en de uitspraken van de doorgewinterde islamgeleerden. De bewijzen daarvoor zijn bekend in de Koran en de Soennah en heb ik (met opzet) niet vermeld, omdat het hier gaat om een samenvatting. Ik vraag Allah, de Verhevene, om de schrijver, de lezer en (zo mogelijk) de toehoorder (van dit boekje) ermee te begunstigen, tevens vraag ik Hem om het puur voor Zijn aangezicht te laten zijn en het een reden te laten zijn voor het winnen van Djanaatun-Naciem bij Hem. Hij is ons genoeg en Hij is de beste “wakiel”[2]. Er is geen macht en geen kracht behalve door Allah, de Allerhoogste, de Almachtige.
1) Vasten is het zich onthouden van eten, drinken en geslachtsgemeenschap om (daardoor) dichter bij Allah te komen.
2) De (dagelijkse) vastentijd begint bij de tweede ochtendschemering[3] (alfadjruth- thaanie) en eindigt bij zonsondergang (al-maghrib).
3) Het vasten van Ramadan is verplicht, (het is immers) de vierde zuil van de Islam.
4) Het vasten van Ramadan is verplicht voor iedere geslachtsrijpe, redelijke (niet-krankzinnige) moslim die in staat is om te vasten.
5) De vereisten (shuroet) voor het verplichtstellen ervan zijn vier:
- Islam: het is niet verplicht voor een kaafir om te vasten totdat hij moslim wordt.
- Het verstand: het is niet verplicht voor een krankzinnige om te vasten totdat hij weer terug is bij zijn verstand.
- Geslachtsrijpheid: het is niet verplicht voor een klein (kind) om te vasten totdat het geslachtsrijp wordt, wel moet men een klein kind vragen om te vasten als het dat aankan, opdat het eraan went.
- Het in staat zijn om te vasten: het is niet verplicht om te vasten voor iemand die daartoe niet in staat is vanwege zijn (oude) leeftijd of een ziekte waar er geen hoop meer voor is dat het geneest. In dit geval moet men voor iedere dag een miskien[4]voeden.
6) De vereisten voor de geldigheid (sihhah) van de vasten zijn zes:
- Islam: het vasten van een kaafir is niet geldig totdat hij moslim wordt.
- Het verstand: het vasten van een krankzinnige is niet geldig totdat hij weer bij zijn verstand terug is.
- Onderscheid(ingsvermogen)(tamyiezز):het vasten van een klein kind is niet geldig totdat hij onderscheid kan maken (tussen het goede en het slechte).
- Het stoppen van bloed bij menstruatie: het vasten van een ongestelde vrouw is niet geldig totdat het bloed stopt.
- Het stoppen van bloed na de bevalling: het vasten van een vrouw na een bevalling is niet geldig totdat zij weer rein wordt. (Ze moet voor een periode van maximaal veertig dagen wachten als het bloed niet eerder stopt, daarna moet ze wel vasten al is het bloed nog niet gestopt).
- De intentie vanaf de nacht (voordat men gaat slapen) voor iedere dag[5]is verplicht bij de vasten. De vasten is niet geldig zonder intentie. De intentie vindt plaats in het hart (je hoeft de intentie dus niet uit te spreken).
[1] ) Ihsan: weldaad.
[2] ) Het woord ‘wakiel’ heeft verschillende betekenissen, zo wordt een gevolmachtigde ‘wakiel’ genoemd; als het voor God wordt gebruikt betekent het ‘Degene op Wie je steunt en aan Wie je al je zaken overlaat’
[3] ) Er bestaan twee soorten fadjr, namelijk alfadjrul-kathib en alfadjrus-saadiq. Alfadjrul-kathib vindt plaats in de nacht en wordt ook wel alfadjrul-awwal (de eerste fadjr) genoemd, je ziet dan in de hemel een horizontale witte schemering die op een staart van een vos lijkt. Alfadjrus-saadiq ook wel alfadjruth-thaani (de tweede fadjr) genoemd is het tijdstip waarin de nacht daadwerkelijk begint over te gaan in de ochtend.
[4] ) Miskien: een behoeftige die niet genoeg geld heeft om zijn gezin te onderhouden.
[5] ) Er bestaat meningsverschil tussen de geleerden over het feit of je iedere nacht de intentie moet vernieuwen voor het vasten van de volgende dag of niet. Heel veel geleerden zijn van mening dat men kan volstaan met één intentie aan het begin van de maand Ramadan voor de hele maand, dit is ook mijn (ik de vertaler) overtuiging, Wallahu aclam.
================================
Samenvatting van de regels van de vasten – 2
7) De soennah’s van de vasten zijn zes:
- Het uitstellen van Suhoer[1]tot het laatste gedeelte van de nacht, (men mag dus eten, drinken en gemeenschap hebben) zolang men niet vreest dat de ochtendschemering is aangebroken[2].
- Het vervroegen van het verbreken van de vasten wanneer het vaststaat dat de zon is ondergegaan.
- Het vermeerderen van goede daden en voornamelijk het op tijd en gemeenschappelijk (in de moskee) verrichten van de vijf gebeden, het geven van zakaat aan mensen die daar aanspraak op maken en het veelvuldig verrichten van de vrijwillige gebeden, liefdadigheid (aalmoezen), reciteren van de Koran, gedenken van Allah, (verrichten van) smeekbeden en het vragen van Allah om vergiffenis.
- Het zeggen van “ik ben aan het vasten”(innie saa’im)als iemand jou uitscheldt, het niet terugschelden van iemand die jou uitscheldt en het reageren met een goede behandeling, opdat men de beloning verkrijgt en aan de zonde ontkomt.
- Het verrichten van (een) smeekbede(n)[3]naar eigen wens bij het verbreken van de vasten (na zonsondergang); je kunt o.a. de volgende smeekbede verrichten:
>> Allaahoemma laka somtu wacalaa rizqika aftartu, fataqabbal minnie <<
Vertaling: O Allah, ik heb voor U gevast, en ik heb met Uw proviand mijn vasten verbroken, accepteert dan van mij, voorwaar, U bent de Alhorende de Alwetende.
- Het is soennah om zijn vasten (na zonsondergang eerst) met rotab[4]te verbreken, als men geen rotab heeft dan met (normale) dadels en als men weer geen dadels heeft dan met water.
8) De regels voor mensen die vrijgesteld zijn van de vasten:
Het is toegestaan voor vier soorten mensen om niet te vasten tijdens de maand Ramadan.
- Een zieke die schade ondergaat door de vasten en een reiziger die het gebed verkort mag verrichten kunnen beter niet vasten, ze moeten wel later de niet gevaste dagen inhalen, maar als ze toch vasten dan is hun vasten wel geldig.
- Een ongestelde vrouw(haa’idh) en een nufasaa’ [5] mogen niet vasten en als ze vasten dan is hun vasten niet geldig.
- Een zwangere vrouw en een vrouw die borstvoeding geeft (hoeven niet te vasten); als ze zich zorgen maken over (de gezondheid van) hun kind, mogen zij de vasten verbreken, ze moeten later inhalen en voor iedere dag dat ze niet hebben gevast een miskin voeden; als ze toch vasten is hun vasten wel geldig; als ze zich zorgen maken over hun (gezondheid), mogen ze de vasten verbreken en ze hoeven later alleen maar de niet gevaste dagen in te halen.
- Een persoon die niet in staat is om te vasten wegens zijn oude leeftijd of wegens een ziekte waar er geen hoop meer voor is dat het geneest, mag de vasten verbreken en moet over iedere dag dat hij/zij niet gevast heeft een miskien voeden met een (hoeveelheid van) een mudd[6] tarwe of een half-saac [7] van iets anders.
9) Zaken die de vasten bederven (ongeldig maken):
- Gemeenschap hebben in het geslachtsorgaan overdag in de maand Ramadan is haraam; diegene die dat doet (gemeenschap hebben) moet de grote kaffaarah[8]verrichten, d.i. het verlossen van een slaaf, als men geen slaaf kan vinden moet men twee maanden aaneengesloten vasten en als men daar niet in staat toe is moet men zestig masakien[9] voeden
- Het met opzet eten of drinken; als men dat per vergissing doet wordt de vasten niet bedorven.
- Het gebruiken van voedingsinjecties of bloedtransfusie wegens bloedverlies bij voorbeeld; over het gebruik van injecties die niet voedend zijn bestaat er meningsverschil tussen de islamgeleerden, maar om aan het meningsverschil te ontsnappen kan men deze injecties liever niet gebruiken en ze uitstellen tot de etenstijd (na zonsondergang), tenzij men daartoe genoodzaakt is.
- Zaadlozing[10]uit vrije wil als men wakker is hetzij door masturbatie[11], of door vrijen of door kussen en dergelijke; natte dromen verbreken de vasten niet.
- De afscheiding van menstruatiebloed of van het bloed na de bevalling; eenmaal ziet de vrouw een van dit soort bloed wordt haar vasten bedorven.
- Het met opzet overgeven (braken): het weer door de mond teruggeven van spijs of drank die zich in de maag bevindt; als dat onwillens gebeurt wordt de vasten daarmee niet bedorven.
- Afvalligheid uit de Islam moge Allah ons en (alle) moslims daartegen behoeden (bederft de vasten).
[1]) Suhoer is het eten vlak voor het begin van de vastentijd bij de ochtendschemering.
[2] ) Men is gewend in veel islamitische landen om één kwartier of twintig minuten voor alfadjr te beginnen met de vasten, deze gewoonte is overgewaaid naar de moslimgemeenschap in de Europese landen. Veel mensen denken dat dit een soennah is. Dit is juist tegen de soennah van onze Profeet r.
[3] ) Men hoeft hier niet per se (een) specifieke smeekbede(n) die verhaald is/zijn van de Profeet te verrichten, maar men kan iedere willekeurige smeekbede verrichten.
[4] ) Rotab: een soort dadels dat zacht is.
[5] ) Nufasaa’ is een vrouw die nog niet rein is geworden na de bevalling of over wier bevalling nog geen veertig dagen zijn verstreken.
[6] ) Mudd is een soort (droge) maatkan die gelijk is aan de inhoud van ‘twee palmgroottes’ (als men de zijkant van zijn handen tegen elkaar houdt met de palmen om hoog en de vingers aaneengesloten en om hoog gebogen).
[7] ) Saac is een soort (droge) maatkan die gelijk is aan vier ‘mudd’.
[8] ) Kaffarah: is een soort compensatie voor bepaalde zondes of overtredingen.
[9] ) Masaakien: meervoud van miskien, zie miskien hierboven.
[10] ) Met zaadlozing wordt niet het voorvocht bedoeld.
[11] ) Let op: dit wil niet zeggen dat zelfbevrediging toegestaan is in de islam.
=================================
Samenvatting van de regels van de vasten – 3
Opmerkingen
1.De bovengenoemde zaken bederven de vasten op voorwaarde dat (de betreffende persoon) wetend is, bewust is van zijn handelingen en uit vrije wil handelt. Als hij onwetend is of vergeten heeft of onder dwang handelt wordt zijn vasten niet verbroken.
- Alles waar men niet aan kan ontkomen zoals stof (dat naar binnen gaat) als men buiten op straat is, bloedneus, bloeding, natte dromen, onopzettelijk overgeven en dergelijke verbreekt de vasten niet.
- Het is verplicht de vasten te verbreken voor iemand die daar behoefte aan heeft om een macsoem[1]te redden uit de ondergang, zoals het verdrinken en dergelijke.
- Eenieder die zijn vasten bedorven heeft met een van de (bij punt 9) genoemde zaken moet het aantal dagen waarin hij de vasten heeft verbroken inhalen en moet berouw tonen en Allah om vergiffenis vragen.
De aanbevolen vasten
1- Het vasten van zes dagen in de maand Chawwaal, na de maand Ramadan. Daarmee verkrijgt men de beloning van het levenslang vasten.
2- Het (regelmatig) vasten van maandag en donderdag, omdat de daden op deze dagen voor Allah worden gebracht.
3- Het vasten van drie dagen iedere maand. Daarmee verkrijgt men de beloning van het levenslang vasten, want een goede daad wordt beloond met de beloning van tien (goede daden). Liever de dertiende, viertiende en vijftiende ( van iedere maand te vasten).
4- Het vasten van de eerste negen dagen in de maand Dhoel-hidjah, met de nadruk op de negende dag, de dag van cArafah[2], voor degenen die niet aan al-Hadj (de bedevaart) deelnemen.
5- Het vasten van de maand Moeharram, met de nadruk op de negende en de tiende dag.
De afgeraden vasten
1- Het vasten van de twijfeldag; dit is de dertigste van de maand Chacbaan.
2- Het vasten van de feestdagen cIedoel-Fitr (suikerfeest) en cIedoelAdh-haa (slachtfeest).
3- Het vasten van de Tashrieq-dagen; dit zijn de elfde, twaalfde en dertiende van de maand Dhoel-Hidjah. Met uitzondering van een pelgrim die Moetamattic [3] of Qaarin[4] is en geen Hady (offerdier) kan vinden.
4- Het vasten van vrijdag alleen, afgezonderd van de dag ervoor en/of de dag erna.
5- Het vrijwillig vasten van een vrouw zonder toestemming van haar man.
Belangrijke aanwijzingen betreffende de vasten
Beste moslimbroeder,
1- Verricht de vasten puur uit godsvrucht en rekenende op de beloning van Allah, opdat Hij jou je eerdere zonden vergeeft.
2- Kijk goed uit voor het niet vasten van de maand Ramadan of een dag ervan; immers dit behoort tot de Grote Zonden.
3- Sta op tijdens de nachten van Ramadan om Tarawieh-gebed te verrichten, voornamelijk Lailatoel-Qadr, maar wel omwille van Allah en rekenende op Zijn beloning, opdat Allah jou je eerdere zonden vergeeft.
4- Laat jouw voedsel, jouw drinken en jouw kleding halaal zijn, opdat jouw daden zullen worden geaccepteerd en jouw smeekbedes zullen worden verhoord. En kijk uit dat je jouw vasten met halaal begint en met haraam afrondt.
5- Laat een aantal vastenden bij jou de vasten verbreken (Iftaar), opdat jij (als extra) dezelfde beloning krijgt dat zij voor hun vasten krijgen.
6- Zorg ervoor dat je de vijf dagelijkse gebeden op tijd en in de moskee verricht om de beloning ervan te krijgen en opdat Allah je daarmee bewaart.
7- Geef veel sadaqah (aalmoezen), want de beste sadaqah is de sadaqah die je tijdens Ramadan geeft.
8- Kijkt uit dat je jouw tijd verspilt zonder goede daden te verrichten, want je moet je daarvoor verantwoorden en er zal met jou daarover verrekend worden en je zult worden beloond voor wat je daarin aan daden hebt verricht.
9- Verricht een cOemrah tijdens Ramadan, want (de beloning van het verrichten) van cOemrah tijdens Ramadan is gelijk aan (de beloning van het verrichten) van Hadj.
10- Vergemakkelijk je vasten over dag door Suhoer-maaltijd te nuttigen op het allerlaatste gedeelte van de nacht zolang je maar niet vreest dat al-Fadjr al aangebroken is.
11- Vervroeg het verbreken van de vasten (Iftaar) eenmaal ben je er zeker van dat de zon is ondergegaan, opdat je de liefde van Allah (daarmee) zal behalen.
12- Verricht de Ghoesl vóór al-Fadjr om de aanbidding in een reine en schone toestand te kunnen verrichten.
13- Maak gebruik van de gelegenheid dat je je in de maand Ramadan bevindt en houd je bezig met het reciteren van de Koran –immers, de Koran is in Ramadan nedergezonden–, concentreer je en denk goed na over de betekenis van de Koran tijdens het reciteren ervan, opdat hij (de Koran) een voorspreker zal zijn voor jou bij jouw Heer op de Dag des Oordeels.
14- Bescherm je tong tegen het liegen, vervloeken, roddelen en Namiemah[5].
15- Laat de vasten je niet buiten je grenzen laten gaan, zodat je om de kleinste redenen boos wordt met het excuus dat je aan het vasten bent. De vasten moet juist een aanleiding zijn tot de innerlijke kalmte en rust.
16- Neem afscheid van jouw vasten terwijl je vol Taqwaa (Godsvrucht) bent, vol Godbewustzijn zowel openlijk als in het geheim, vol dankbaarheid aan Allah voor Zijn gunsten en standvastig in de gehoorzaamheid aan Allah, door alle geboden op te volgen en alle verboden achterwege te laten.
17- Gedenk Allah, vraag Hem om vergiffenis, vraag Hem om jou het paradijs te laten betreden en jou tegen het Vuur te beschermen. Doe dat zo vaak mogelijk zowel tijdens Ramadan als buiten Rmadan en vooral als je aan het vasten bent, bij het verbreken van de vasten en bij Suhoer, want dit is een van de belangrijkste aanleidingen tot vergiffenis.
18- Verricht zo vaak mogelijk doecaa’ (smeekbede) voor jezelf, je ouders, je kinderen en (de rest) van de moslims. Immers, Allah heeft ons bevolen doecaa’ te verrichten en heeft het verhoren ervan voor Zijn rekening genomen.
19-Toon oprecht berouw tot Allah op alle momenten door de zonden te (ver)laten, spijt te krijgen van wat je eerder begaan hebt en door ervan uit te gaan dat je er nooit meer in terugvalt in de toekomst. Immers, wie zich berouwvol tot Allah wendt, Allah zal zijn berouw accepteren.
20- Vast zes dagen in de maand Chawwaal, want wie de maand Ramadan vast en hem vervolgt met het vasten van zes dagen in Chawwaal, (krijgt de beloning van) levenslang vasten.
21- Vast de Dag van cArafah, de negende dag van de maand Doel-hidjah, om de vergiffenis van de zonden van het voorafgaande en het opvolgende jaar te behalen.
22- Vast de Dag van cAashoeraa’, de tiende dag van de maand Moeharram samen met de negende dag (van dezelfde maand), om de vergiffenis van de zonden van het hele jaar te behalen.
23- Ga door met (het behouden van een sterke) Imaan, Taqwaa (godvrucht) en het verrichten van goede daden (ook) na de maand Ramadan tot de dood (tot je komt): “En aanbidt (O Mohamed) jouw Heer totdat AL-YAQIEN (de Zekerheid)[6] tot je komt”
24- Laat de aanbidding zoals het gebed, de vasten, zakaat en hadj haar sporen op jou achterlaten door oprecht berouw te tonen en de gewoontes die in strijd zijn met de Wet van Allah achterwege te laten.
25- Vraag zo vaak mogelijk As-salaat en As-salaam voor de Boodschapper van Allah moge As-salaat en As-salaam van Allah met hem zijn en met zijn familie, zijn metgezellen en zijn volgelingen tot in de Dag des Oordeels.
Moge Allah ons en alle moslims van degenen laten zijn die de maand Ramadan vasten puur uit godsvrucht en rekenende op de beloning van Allah.
Opmerkingen van de vertaler
Dit was deel 1 , 2 & 3 van de “Speciale Ramadan Uitgave”. Ik heb me in deze uitgave voor bijna honderd procent gebaseerd op een klein boekje van sjeikh Abdellah Jarallah Aal Jarallah, genaamd “Khoelaasatoe-lkalaami fie ahkaamis-siyyaam”. Je kunt gerust zeggen dat dit een vertaling daarvan is. De tussen haakjes geplaatste tekst heb ik bijna in alle gevallen zelf toegevoegd, verder heb ik ook alle voetnoten zelf toegevoegd. Ik hoop de rest van het boekje insha’allah zo snel mogelijk af te maken. Moge Allah mij bijstaan en moge Hij dit werk van mij accepteren. Tot dan, Wassalaamoe calaikoem warahmatoellahi wabarakatoeh.
[1] ) Macsoem: iemand wiens bloed niet vergoten mag worden.
[2] ) Dit is de dag waarop de Hudjaadj (pelgrims) voor Allah opstaan bij de berg van cArafah.
[3] ) Mutamattic : een Haadj (pelgrim) die in de staat van Ihraam treedt met de intentie eerst een cUmrah te verrichten, daarna uit de staat van Ihraam te treden nadat hij Tawaaf en Sacy heeft verricht en waarna hij weer in de staat van Ihraam treedt als de dagen van Hadj beginnen om Hadj te verrichten.
[4] ) Qaarin: een Haadj (pelgrim) die in de staat van Ihraam treedt met de intentie de cUmrah en de Hadj samen te verrichten.
[5] ) Namiemah: het overbrengen van slecht nieuws van de ene persoon naar de andere om daarmee problemen tussen hen te veroorzaken.
[6] ) Al-Yaqien (de Zekerheid): hiermee wordt de dood bedoeld.
=================================
Samenvatting van de regels van de vasten – 4
Vermeldenswaardige zaken
1 De vastende moet zijn vasten puur uit godsvrucht verrichten al strevende naar de beloning van Allah daarvoor.
2 Het kan zo zijn dat de vastende toevallig gewond raakt, braakt of dat er bij hem water of benzine buiten zijn macht via zijn keel naar binnen glipt; al deze zaken verbreken de vasten niet als ze niet met opzet geschieden.
3 Het is toegestaan voor de vastende de intentie om te vasten vast te leggen, terwijl hij nog in de staat van djanaabah verkeert, en pas na het aanbreken van de dageraad ghoesl te verrichten. Hetzelfde geldt voor de ongestelde vrouw en nufasaa’ als ze vóór het aanbreken van de dageraad rein worden.
4 Als de nufasaa’ rein wordt voordat er veertig dagen na de bevalling zijn verstreken, dient ze ghoesl te verrichten, te bidden en te vasten.
5 Het is toegestaan voor de vastende siwaak (poetsstok) aan het begin en aan het eind van de dag te gebruiken, het is zelfs soennah.
6 De vastende, maar ook anderen, moeten de verplichtingen en de geboden nakomen en de verboden vermijden en achterwege laten, opdat zij worden geaccepteerd en tot de geslaagden worden berekend [bij Allah].
7 Men dient goed gebruik te maken van zijn tijd in deze maand door goede daden te verrichten, waaronder het gebed, liefdadigheid, koranrecitatie, het gedenken van Allah, smeekbeden, vergiffenis vragen enz… Immers deze maand is een soort gaarde van aanbidding om het hart van verderf te reinigen.
8 De vastende, maar ook anderen, dienen hun ledematen te beschermen tegen de zonden, waaronder het verboden praten, kijken, luisteren, eten, drinken en lopen, opdat de vasten rein blijft en geaccepteerd wordt om uiteindelijk als vastende aanspraak te kunnen maken op de vergiffenis en de bescherming tegen het Hellevuur.
9 Het is niet toegestaan voor iemand die de vasten tijdens de maand Ramadan mag verbreken zoals de zieke en de reiziger, gebruik te maken van de bedoelde dagen om de vasten in te halen omwille van iemand anders (die overleden is).
10 Als iemand op reis gaat slechts om de vasten te mogen verbreken zijn én deze reis én het verbreken van de vasten verboden en hij is verplicht te vasten.
11 Als iemand uit vergetelheid of onwetendheid de vasten wil verbreken is het verplicht voor degene die hem ziet hem te waarschuwen en te herinneren aan de vasten, omdat dit behoort tot samenwerking omwille van het goede en godsvrucht.
12 De vasten wordt niet verbroken als een vlieg, stof of rook onopzettelijk via de keel naar binnen glipt, gezien men zich hier niet tegen kan behoeden.
13 Als iemand iets nuttigt terwijl hij twijfelt of de dageraad al aangebroken is of niet, is zijn vasten toch geldig, omdat men de nacht als uitgangpunt moet nemen, maar als iemand iets nuttigt terwijl hij twijfelt of de zon is ondergegaan of niet dan is zijn vasten wel verbroken, omdat men hier de dag als uitgangspunt moet nemen.
14 Het is aanbevolen om tijdens Ramadan zich vrijgeviger op te stellen en zich meer bezig te houden met het reciteren van de Koran nemende de Profeet (zegeningen van Allah en vrede zij met hem) als voorbeeld hiervoor en al strevende naar de beloning van Allah, de Verhevene.
15 Tot de zaken die een aanleiding kunnen zijn voor vergiffenis in de maand Ramadan behoren het vasten, het nachtgebed en het gebed tijdens Laylat ul-Qadr (de Nacht van de Voorbeschikking) wanneer deze worden verricht puur uit godsvrucht en strevende daarmee naar de beloning van Allah, alsmede het reciteren van de Koran, het gedenken van Allah, het smeken van Allah, het vragen van vergiffenis, het tonen van berouw tot Allah, het voeden van een vastende bij het verbreken van het vasten na zonsondergang (Iftaaros-saa’im) en het geven van sadaqah (liefdadigheid).
16 De beste liefdadigheid is die van de maand Ramadan.
17 Het is aanbevolen de in te halen dagen aaneen te vasten en zo snel mogelijk in te halen, maar het is niet verplicht.
18 Het is toegestaan om de niet gevaste lange hete dagen in te halen tijdens korte koude dagen en andersom ook.
19 Iemand voor wie het toegestaan is tijdens de maand Ramadan het vasten te verbreken (zoals een zieke en een reiziger) kan beter vasten zolang dat niet zwaar voor hem is, immers Allah zegt (betekenis): “En het is beter voor jullie om te vasten.”
20 De vasten is een morele school om het innerlijk op te voeden en het aan geduld en volharding te laten wennen.
21 De volgende karakteristieken van de laatste dagen van Ramadan zijn aan te bevelen:
- De nacht met aanbidding en gebed doorbrengen;
- Familieleden wakker maken om te bidden;
- Zich onthouden van gemeenschap en zich toeleggen op aanbidding;
- De grote wassing verrichten tussen Maghreb en Ishaa’;
- Ictikaaf verrichten: het zich terugtrekken in de moskee om Allah te aanbidden;
22 De vasten is een “therapie” voor veel ziektes; de Profeet (vrede zij met hem) zegt: “Verricht de vasten en u zult gezond zijn.” [Overgeleverd door Ibn Soenni en Aboe Naciem en hasan verklaard door Sayyouti].
23 Het is aanbevolen om in de moskeeën, thuis en op de markten takbier te verrichten gedurende de nacht vóór het Suikerfeest (cIedoel-fitr) tot aan het gebed van al-cIied op de ochtend van al-cIed. Immers Allah, de Verhevene zegt (interpretatie van de betekenis): {En om de telling (van de dagen van de maand Ramadan) af te maken en Allah’s Grootheid te prijzen, vanwege de leiding die Hij jullie heeft gegeven en opdat jullie dankbaar zullen zijn}. De wijze van takbier is als volgt: Allaaho akbar Allaaho akbar laa ilaaha illal-laah, wallaaho akbar allaaho akbar walil-laahilhamd.
Specifieke zaken van de maand Ramadan
1 Het vasten van Ramadan uit godsvrucht strevende naar de beloning van Allah, de Verhevene. Dit is immers de vierde zuil van de Islam;
2 Het verrichten van het nachtgebed uit godsvrucht strevende naar de beloning van Allah, de Verhevene, hetzij door taraawieh-gebed hetzij door tahadjud in de laatste tien dagen van Ramadan.
3 De Koran is in deze maand nedergezonden {…als Leiding voor de mensheid en als Bewijsteken van de Leiding en Onderscheiding (foerqaan)}!
4 Deze maand bevat de ‘Nacht van de Voorbeschikking’ die beter is dan duizend maanden of anders gezegd drieëntachtig jaar en vier maanden.
5 In de maand Ramadan heeft de veldslag van Badr plaatsgevonden, welke veldslag een scheidmerk was tussen de Waarheid en de valsheid, immers de Islam en moslims zegevierden en de afgodendienaren werden verslagen.
6 In de maand Ramadan werd Mekka heroverd en had Allah Zijn profeet laten zegevieren, waarna de mensen in groepen zich tot de godsdienst van Allah bekeerden.
7 In de maand Ramadan gaan de poorten van al-Djannah en Barmhartigheid open, gaan de poorten van het Hellevuur dicht en worden de satans geketend.
8 De ‘geur’ dat uit de mond van een vastende komt is beter bij Allah dan de geur van muskus.
9 De engelen vragen vergiffenis voor de vastenden totdat ze de vasten verbreken.
10 Overleveringen melden dat (de beloning van) de vrijwillige aanbidding in de maand Ramadan gelijk is aan de beloning van de verplichte aanbidding en (de beloning van) de verplichte aanbidding tijdens de maand Ramadan gelijk is aan zeventig keer (de beloning van de verplichte aanbidding) buiten Ramadan. (Overgeleverd door Ibn Khoezayma, al-Bayhaqi en anderen).
11 In de maand Ramadan daalt de Barmhartigheid neer, worden de zonden vergeven en worden de smeekbeden (doecaa’) verhoord.
12 Het begin van deze maand is Barmhartigheid, het midden ervan is vergiffenis en het einde ervan een redding uit het Hellevuur. (Hadith dacief)
13 Het is de maand van (sabr) geduld en volharding. Sabr heeft de Tuin (Djannah) als beloning.
14 De (zonden van de) vastenden worden vergeven op de laatste dag van Ramadan, omdat de verrichter van goede daden wordt beloond als hij het verrichten daarvan heeft beslecht.
Hoeveel zegeningen en heil bevat deze maand niet! wij moeten daarom deze kans nemen om ons berouwvol te keren tot Allah (de Verhevene) en goede daden te verrichten opdat wij zullen behoren tot de geslaagden en diegenen die geaccepteerd worden.
Hiermee is de vertaling van het kleine boekje van sjeikh Abdellah Jarallah Aal Jarallah, genaamd “Khoelaasatoe-lkalaami fie ahkaamis-siyyaam” ten einde gekomen. Je kunt gerust zeggen dat dit een vertaling daarvan is. De tussen haakjes geplaatste tekst heb ik bijna in alle gevallen zelf toegevoegd, verder heb ik ook alle voetnoten zelf toegevoegd. Moge Allah dit werk van mij accepteren en u daarmee bevoordelen Amien. Wassalaamoe calaikoem warahmatoellahi wabarakatoeh.
Onachtzaamheid met betrekking tot het doel van de maand Ramadan
Doel 1: Taqwah
Allah zegt:
Het vasten is jullie voorgeschreven, zoals het degenen die voor jullie waren was voorgeschreven, opdat jullie godsvrezend zullen zijn. (Soerat al-Baqarah: 183)
Het doel van het vasten is dus godsvrezendheid (Taqwah) en niet slechts het onthouden van voedsel, drank en geslachtsgemeenschap. De Profeet (vrede zij met hem) zei: “Wie leugens en vulgaire taal en het handelen ernaar niet laat, hoeft van Allah ook zijn eten en drinken niet te laten.”(al-Boechari)
Het ware vasten weerhoudt de persoon daarentegen van het begaan van zonden. De Profeet (vrede zij met hem zegt): “Het vasten is een bescherming, laat hem niet schelden, en laat hem geen daad van onwetendheid verrichten…” (al-Boechari en Moeslim)
Desalniettemin zie je sommige mensen tijdens het vasten nog steeds zich schuldig maken aan: onrechtvaardigheid, agressie, jaloezie, afgunst, roddelen, lasteren en vulgair taalgebruik.
Doel 2: Het behalen van de grote beloning
De Profeet (vrede zij met hem) zei: “(Allah zegt) Het vasten is voor Mij en Ik geef er beloning voor.” (al-Boechari en Moeslim)
Dit doelt op de grootsheid van de beloning van Allah. Het feit dat Allah zegt dat Hij het vasten Zelf beloont, duidt op de grootte van de beloning die de vastenden te wachten staat.
Doel 3: Het uitwissen van de zonden
De Profeet (vrede zij met hem) zei: “Wie (de maand) Ramadan vast, uit geloof (in Allah) en rekenende (op Zijn beloning), (al) zijn voorgaande zonden zullen hem vergeven worden.” (al-Boechari en Moeslim)
Doel 4: Het trainen van de de eigen ego
Het is van de doelstellingen van de maand Ramadan om de eigen ego te trainen en om haar te laten wennen aan het gehoorzamen van de bevelen van Allah en de Profeet en zich daarbij neer te leggen.
Doel 5: Denken aan je arme medebroeders
Door het vasten kunnen wij ervaren wat onze arme medebroeders dagelijks moeten ondergaan wat betreft hongersnood en dorst.
Doel 6: Het vernauwen van de wegen van de shaitan
Zoals bekend mag worden verondersteld stroomt de shaitan door de bloedvaten van het lichaam van de mens. De Profeet (vrede zij met hem) zei: “Wanneer de dienaar vast, vernauwen de bloedvaten zich. (Als gevolg hiervan) neemt zijn Heerschappij (van de shaitan) en zijn influisteringen af.”
Hoeveel wijsheden zitten er niet in het vasten van de maand Ramadan waar wij niet van op de hoogte zijn en waar wij geen acht op slaan. Geprezen zij Allah, Die deze maand heeft voorgeschreven uit genade, goedheid en bescherming voor Zijn dienaren.
De grote deugd van Ramadan
Alle lof behoort toe aan Allah Die de dag de nacht heeft doen volgen als een les voor degenen die zich laten vermanen. Wij danken Hem voor Zijn overvloedige zegeningen en wij getuigen dat niets of niemand het recht heeft aanbeden te worden, behalve Allah. Wij getuigen ook dat Mohammad Zijn dienaar en boodschapper is. Allah’s vrede en zegeningen zij met hem, zijn familieleden en zijn metgezellen.
Beste broeders en zusters vreest Allah, want degene die Hem vreest verdient Zijn bescherming en degene die zijn begeerten volgt is gedoemd te mislukken in dit leven en in het Hiernamaals. Het moet duidelijk zijn dat wereldse en spirituele geluk alleen behaald kan worden door het hart en lichaam te onderwerpen aan de aanbidding van Allah.
Ramadan is een maand van vergeving
Het is een uiting van Allah’s genade voor Zijn dienaren dat Hij het vasten voor hun heeft voorgeschreven, om hen zodoende te zuiveren van buitensporigheden en om hun harten te zuiveren van begeerten. In deze dagen kijken de moslims over de hele wereld uit naar de maand Ramadan; de leider van alle maanden; de maand van vergiffenis, voordelen en giften; de maand die de harten van de rechtgeleide mensen verblijdt. Geen wonder dat een vrome man op zijn sterfbed als reden voor zijn huilen gaf: “Ik ben slechts aan het huilen omdat mensen verder zullen vasten en gebeden zullen verrichten na mijn dood, terwijl ik niet langer in de positie zal zijn om dit te kunnen doen”.
In de maand Ramadan bevindt zich de belangrijkste van alle nachten; Lailat-ul Qadr, een nacht die beter is dan duizend nachten. Wie deze nacht in aanbidding doorbrengt hopende op Allah’s beloning, al zijn voorgaande zonden zullen hem vergeven worden. De profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd:
“Wanneer de maand Ramadan aanbreekt, worden de Poorten van het Paradijs geopend en de Poorten van de Hel gesloten en de duivels worden dan vastgeketend.” (al-Boechari en Moeslim)
Vermeerder het verrichten van goede daden in Ramadan
Wie eeuwige welvaart wil, moet streven naar de aanbidding van Allah en moet oprechte daden verrichten. Want goede daden zonder oprechte intentie hebben geen waarde. Ook is het een glorie voor de gelovige om op te staan en vervolgens het gebed te verrichten. Het beste gebed naast de verplichte gebeden zijn die, die ’s nachts verricht worden. Het is ook een feit dat de rechtgeleide mensen onderling wedijveren om in het diepste van de nacht daden van aanbidding te verrichten om dichter bij Allah te komen. Zij houden van deze wereld vanwege de nachten.
Aboe Suloeyman ad-Daaraanie heeft gezegd: “Bij Allah ik zou niet van deze wereld houden als het niet voor de gebeden in de nacht was, want de nacht is vanwege haar duisternis waardevol en het verrichten van de gebeden gedurende de nacht is een van de eigenschappen van een rechtgeleide persoon.”
Al-Hasan al-Basrie heeft gezegd: “Degene die de nachtelijke gebeden verlaat is alsof hij gestraft wordt voor een zonde die hij gepleegd heeft.”
Er moet naar gestreefd worden om smeekbeden tot Allah te verrichten in deze edele maand, want het verrichten van smeekbeden is de schakel tussen de mens en zijn Heer. Door in de nacht tot Allah te smeken zal Hij iemands gebeden verhoren. Allah wordt nooit moe van het geven van gunsten aan Zijn dienaren.
Beste moslims, de Koran is Allah’s Boodschap aan Zijn dienaren en een licht voor de gehele mensheid. Er is geen weg naar Allah’s welbehagen behalve door dit te volgen. Het is geopenbaard in de beste der maanden. De beste manier waarop je je tijd kunt doorbrengen gedurende deze maand is door het zo vaak mogelijk reciteren van de Koran. Lees het, denk na over de betekenis ervan en leef volgens de voorschriften ervan. Dit is omdat de Koran adviezen en lessen bevat die iemands nederigheid doen toenemen.
Liefdadigheid
De Profeet (vrede zij met hem) was de meest vrijgevige van alle mensen en hij was het meest gul in de maand Ramadan. Wanneer hij gaf, gaf hij in overvloed alsof hij geen angst voor armoede had. Eenieder die bij de Profeet (vrede zij met hem) kwam om iets te vragen ging nooit met lege handen weg, tenzij hij het niet had. Liefdadigheid heeft een positief effect op degene die uitgeeft. Het veroorzaakt zegeningen in zijn rijkdom en kinderen, voorkomt rampen en brengt zaligheid voort. Ramadan is de maand van liefdadigheid. Geef van jouw rijkdom aan de armen en behoeftigen en weet dat hebzucht en gierigheid jouw rijkdom niet voor altijd zullen baten en weet dat liefdadigheid jouw rijkdom nooit zal laten afnemen. Geef van jouw bezit in liefdadigheid uit, want liefdadigheid verhoogt iemand in status bij Allah.
Ibn al-Qayyim heeft gezegd: “Gehoorzaam Allah! Dit zal Zijn zegeningen meebrengen, je behoeden voor Zijn bestraffing en je dichter bij Hem brengen.”
Tref voldoende voorbereidingen voor deze eervolle maand, want het is slechts een bezoek van korte duur. Probeer ook de cOemrah tijdens de Ramadan te verrichten want het verrichten van de cOemrah gedurende de vastenmaand staat gelijk aan de beloning van het verrichten van de Hadj met de Profeet (vrede zij met hem). Voorzie ook de vastende moslims van voedsel, want degene die dit doet krijgt dezelfde beloning als degene aan wie wordt gegeven zonder dat het ook maar iets van hun eigen beloning afneemt.
Ictikaaf
Ictikaaf (afzondering in de moskee slechts om Allah te aanbidden) is ook een Soennah die gedurende de laatste 10 dagen van Ramadan plaatsvind.
Ibn Shihaab heeft gezegd: “Het is jammer dat moslims de Ictikaaf verlaten terwijl de Profeet (vrede zij met hem) het nooit heeft overgeslagen vanaf het moment dat hij naar Medina kwam tot aan zijn dood.”
Gebruik deze edele maand om familiebanden te versterken (door goed contact met je naasten te behouden). Toon ook oprecht berouw aan Allah zolang de deur tot berouw nog open is. Behoed jezelf voor een onaangenaam einde want het verlaten van deze wereld is pijnlijk.
Ramadan de maand van de Koran – 1
De maand Ramadan waarin de Koran werd nedergezonden, als een leidraad voor de mensheid en als duidelijke bewijzen van de leiding; de Onderscheider (tussen de waarheid en de valsheid); Wie van jullie dan aanwezig is in de maand (Ramadan), laat hem dan vasten. (Soerat al-Baqarah: 185)
Faatimah bintoe Moehammad overlevert dat haar vader (vrede zij met hem) haar vertelde dat Djibriel de Koran met hem eens per jaar plachte te herhalen (in de maand Ramadan) en hij deed dit tweemaal in het jaar van zijn overlijden. (al-Boechari)
Ibn cAbbas overlevert dat de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) de meest vrijgevige persoon was, en dat hij het meest vrijgevig was in Ramadan omdat Djibriel elke nacht bij hem kwam om (dan) de Koran met hem te herhalen. (al-Boechari)
Deze overleveringen bevatten een aantal aanbevelingen:
– Het bestuderen van de Koran in de maand Ramadan
– Het bij elkaar komen voor dit doel
– Het laten controleren van iemands kennis over de Koran door iemand die het beter kent
– Het vermeerderen van het reciteren van de Koran in de maand Ramadan
– De nacht is de beste tijd om de Koran te reciteren. Allah zegt (interpretatie van de betekenis):
Voorwaar, het opstaan in de nacht (om te bidden) is zwaarder en maakt het woord zekerder. (Soerat al-Moezammil: 6)
Vermeerder het lezen van de Koran in de maand Ramadan
Tot de aanbevolen daden in de maand Ramadan behoort het reciteren en bestuderen van de Koran. Sommigen van de vrome voorgangers lazen de hele Koran uit in drie dagen. Zo is het bekend dat Qataadah de Koran regelmatig uitlas in zeven dagen, maar in de maand Ramadan plachte hij de Koran in drie dagen uit te lezen. Az-Zoehri zei over de Ramadan: “Het is het reciteren van de Koran en het voeden van de behoeftigen.” Als de Ramadan begon, stopte Imam Maalik met het vertellen van overleveringen en het zitten met de mensen van kennis. Hij hield zich dan bezig met het reciteren van de Koran. Zaid ibnoe Thaabit antwoordde toen hem werd gevraagd; Hoeveel tijd er was er tussen Shoer (het eten voor het opkomen van de zon) en het ochtendgebed, door te zeggen: “Genoeg tijd om vijftig Aayaat te reciteren.” Het was immers een gewoonte van de Arabieren om de tijd uit te drukken in alledaagse handelingen. Dit toont aan dat de metgezellen van de Profeet voornamelijk bezig waren met het reciteren van de Koran.
Het mag duidelijk zijn uit het voorgaande dat het reciteren van de Koran en het nadenken over de betekenis ervan door ons wordt verwaarloosd. Vergelijk de toestand van de metgezellen namelijk maar eens met de trieste situatie waarin wij verkeren. We praten zoveel over het vestigen van de Islam, het toepassen van de Koran enzovoorts, terwijl wij er maar zo weinig contact mee hebben. Misschien hebben we sinds onze jeugd niet meer de Koran van kaft tot kaft gelezen, of zelfs nooit! Hierdoor onstaat er bij ons een verkeerd begrip over dit geloof, omdat er verzen zijn waar wij zelden of nooit over horen of nadenken. We herhalen alleen nog maar bepaalde verzen keer op keer. We zijn de context van de verzen kwijtgeraakt en de argumenten en balans van de Koran met al zijn schoonheid en wonderbaarlijkheid. Door deze onwetendheid zijn we afgedwaald van het Rechte Pad, zijn we opgesplitst in allerlei sekten en groepen en zijn we de zegeningen van Allah verloren.
Het in de steek laten van de Koran
En van degenen die zeggen: “Voorwaar, wij zijn christenen.” (zegt Allah:) Wij sloten een verbond met hen. Zij vergaten een gedeelte van hetgeen waarmee zij vermaand waren. Wij hebben daarop vijandschap en haat tussen hen doen ontstaan tot op de Dag der Opstanding. En Allah zal hun duidelijk maken wat zij plachten te doen. (Soerat al-Maa’idah: 14)
Toen raakten zij onderling verdeeld in verschillende groepen (Zoeboeran) over hun zaak (van hun godsdienst). Elke groep was blij met wat zij hadden. (Soerat al-Moe’minoen: 53)
In de laatste vers wordt er gesproken over een volk voor ons, in wiens voetsporen wij zullen treden. Dit volk raakte onderling verdeeld in verschillende groepen (zoeboeran; letterlijk boeken). Elke groep verliet het Boek van Allah en ging zich slechts concentreren op de boeken van de eigen groep. Zij splitsten hun godsdienst dus op in boeken! De meest verdraaide, belachelijke en oppervlakkige ideëen, innovaties en soorten bijgeloof worden ook onder de moslims verspreid sinds zij de Koran de rug hebben toegekeerd. Een klein beetje kennis over de Koran zou immers voldoende zijn om de verspreiding van deze zaken tegen te houden.
Dienaar van Allah, richt je daarom op het reciteren en bestuderen van het Heilige Boek van Allah en in het bijzonder in de maand Ramadan. En houdt je ver weg van het verspillen van tijd door het aangaan van zinloze discussies die nergens naar leiden, want dit is één van de duidelijke tekenen van misleiding. De Profeet (vrede zij met hem) zei: “Telkens wanneer een volk afdwaalde, nadat ze geleid waren, begonnen zij zich bezig te houden met al-Jadl (zinloze discussies).” (Ahmad)
Weet dat op de Dag der Opstanding onze Profeet (vrede zij met hem) zijn beklag zal doen bij Allah, dat zijn gemeenschap de Koran heeft verwaarloosd.
En de Boodschapper zal zeggen: “O mijn Heer! Waarlijk, mijn gemeenschap heeft deze Koran in de steek gelaten. (zij luisterden er niet naar en handelenden niet volgens de bevelen en leerstellingen ervan)” (Soerat al-Foerqaan: 30)
Het in de steek laten van de Koran kent verschillende niveau’s, zoals Ibn al-Qayyim schrijft:
- Het niet luisteren naar of het reciteren ervan
- Het niet bestuderen en begrijpen ervan
- De boodschap ervan niet uitdragen
- Het niet in de praktijk brengen ervan in alle aspecten van de individu en de samenleving
- Het niet geloven erin
Alle lof zij Allah, de Heer der Werelden.
=============================
Ramadan de maand van de Koran -2
Beste broeder, zuster, Allah’s vrede en zegeningen zij met je.
Ramadan is de maand van de Koran waarin de moslims veelvuldig verlangen naar het gerecht van de Koran en de zoete drank van de overvloedige, geprezen betekenis ervan. De Koran waar de valsheid niet toe nadert, niet van voren, noch van achteren.
Allah zegt (interpretatie van de betekenis):
“De maand Ramadan waarin de Koran werd nedergezonden, als een leidraad voor de mensheid en als duidelijke bewijzen van de leiding; de Onderscheider (tussen de waarheid en de valsheid).” (Soerat al-Baqarah: 185)
De Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Het vasten en de Koran zullen beiden voorspraak doen voor de dienaar op de Dag der Opstanding.” (Ahmad, at-Tabaraani)
Als dit het geval is, is het dan niet gepast voor de moslim om tijdens de dagen en nachten van deze maand het reciteren van de Edele Koran en het overpeinzen ervan te vermeerderen? Zou het hem dan niet staan om zich te houden aan de geboden en verboden ervan, zodat dit voor hem als voorspraak zal dienen op de Dag der Opstanding?
De vrome voorgangers pleegden aandachtig om te gaan met het Boek van Allah. Zij zetten zich in de Koran meerdere malen uit te lezen. Dit deden zij in het gebed en daarbuiten, tijdens deze maand in het bijzonder, maar ook gedurende de rest van het jaar. Niet alleen reciteerden zij de Koran, maar dit verroerde hen. Hun harten raakten hierdoor ontroerd waardoor de tranen stroomden uit vrees voor Allah, de Verhevene.
Beste broeders en zusters in het geloof, is de toestand van degenen die het reciteren van de Edele Koran veronachtzamen dan allerminst niet vreemd te noemen? Degenen die vluchten van het Boek van Allah en daarvoor in de plaats hun toevlucht zoeken tot flutboeken, tijdschriften en ander onbelangrijke lectuur die niets van doen hebben met de Koran! Hoe triest is de toestand van de jongeren van de Islamitische gemeenschap die zich tijdens deze gelegenheden alleen maar bezig houden met competities en andere wedstrijden, terwijl zij onachtzaam omgaan met het Boek van Allah en Zijn duidelijke tekenen? Vandaar dat wij elkaar dienen aan te sporen tot het bijwonen van zittingen waar het reciteren van de Koran op het hoofdmenu staat. Wij dienen onszelf ontvankelijk te stellen voor het reciteren, naleven en het volgen van het voorbeeld van de Koran, zodat wij tot degenen zullen behoren waarover Allah zegt (interpretatie van de Koran):
“Is iemand die weet wat aan jou is neergezonden van jouw Heer de Waarheid is, gelijk aan degene die blind is? Het zijn slechts de bezitters van verstand die er lering uit trekken.” (Soerat ar-Racd: 19)
Ramadan wordt niet voor niets de maand van de Koran genoemd. Dit komt omdat de openbaring in deze maand is begonnen en vanwege het feit dat de mensen gedurende de dagen en nachten van deze maand open staan voor het reciteren en overpeinzen van de Koran. Wij vragen Allah om de Edele Koran onze harten te doen bloeien, onze harten te doen oplichten en dat het een getuige voor ons zal zijn en niet tegen ons.
Alle lof zij Allah, de Heer der werelden.
Assalamu alaikum wa Rahmatoellahi wa Barakatoe
Dua van de profeet
Alle lof is voor Allah, wij loven Hem en vertouwen op Hem en vragen om Zijn vergeving en zoeken toevlucht bij Hem tegen het kwaad van onze zielen. Voor degene die wordt geleid door Allah, er is niemand die hen kan misleiden, en voor degenen die zijn afgedwaald er is niemand die hen kan leiden.
Ik getuig dat er geen God is dan Allah, en ik getuig dat Mohammed Zijn dienaar en boodschapper is.
Een hele belangrijke maand is nu voor ons aangebroken, de negende maand van de islamitische kalender ‘Ramadan’.
De Islam gebruikt een zogenaamde maankalender. Het begin van een nieuwe maand valt samen met het verschijnen van een nieuwe maan. De islamitische tijdsrekening rekent twaalf van deze maanmaanden als een jaar. Zo’n maanjaar bestaat echter niet, zoals het zonnejaar uit 365 dagen, maar uit ongeveer 354 dagen. Het maanjaar is dus 10 of 11 dagen korter. In verhouding tot onze vaststaande zomer-en wintermaanden, in ons zonnejaar maken de islamitische maanden een ’tijdsreis’ door het jaar. De maanden schuiven dus steeds 10 of 11 dagen op (gedurende een jaar). Dit heeft een speciale betekenis; omdat Allah een vastenmaand (de Ramadan) heeft ingesteld, maakt deze maand gedurende 36 jaar een reis door alle seizoenen. Het islamitische vasten duurt van zonsopgang (al-Fadjer) tot zonsondergang (al-Magrib). In de winter vast je dus minder uren omdat de dagen korter zijn. In de zomer daarentegen wordt veel meer van de vastende moslim gevraagd. Hierdoor wordt de grote rechtvaardigheid van de instelling van een maankalender duidelijk.
Moslims waar ook ter wereld zullen nu korte en lange dagen vasten. Als de Ramadan alleen een zomer of wintermaand was, zouden moslims ver van de evenaar altijd lange dagen moeten vasten, terwijl moslims dichter bij de evenaar kortere dagen behoeven te vasten.
In de Qoraan staat in soerah Al-Bacq:186
‘Allah wil slechts het makkelijke voor u en wenst u niet in moeilijkheden te brengen’
En: ‘Vasten is als het gebed en geen gebed is acceptabel voordat de juiste tijd is aangebroken, en minder acceptabel nadat de tijd verstreken is.’
DE BETEKENIS EN HET DOEL VAN HET VASTEN
Het vasten in de maand Ramadan betekent voor ons dat we ons gedurende deze gezegende maand onthouden van eten, drinken en geslachtsverkeer. Dit is de betekenis die het voor iedereen heeft, maar voor mensen die zich bewust met de Islam bezighouden heeft het een veel diepere betekenis; namelijk het (proberen te) verkrijgen van geestelijke vooruitgang, en een verdieping van ons spirituele leven.
Vasten leert ons zelfbeheersing en zelfdiscipline, maar het voornaamste van alles ’taqwa'(vrees voor Allah). Werkelijk vasten is alleen mogelijk als men zich onthoudt van alles wat niet in overeenstemming is met de wil van Allah de Almachtige.
Vasten met een volledig bewustzijn betekent; een vast geloof in Allah’s aanwezigheid hebben, in Zijn beloning voor goede daden, in Zijn beloften betreffende het Hiernamaals en in Zijn kennis, wijsheid en rechtvaardigheid.
De grote wijsheid in het gebod om te vasten, wordt duidelijk in de Qoraan, daar staat:‘Opdat u rechtgeaard moge worden’ of ‘Opdat u zelfbeheersing moge leren’
In elk gebod van de Qoraan ligt grote wijsheid verborgen. Allah gebiedt niets zonder daarbij de reden te vermelden. Het woord ‘Taqwa’ heeft vele betekenissen.“Vast opdat u taqwa krijgt” Taqwa betekent jezelf beschermen tegen lijden, kwaad en zonde, en door vrees te hebben voor Allah. Hiermee wordt duidelijk dat het wezenlijke doel van het vasten een bescherming tegen schade en lijden is, en het een schild vormt tegen kwaad en zonden.
Voor mensen die gedurende de maand Ramadan alléén voor Allah vasten en hopen op vergeving, voor hen heeft Rasoel-Allah vergeving beloofd. “Wie vast gedurende de maand Ramadan en bidt gedurende de nacht omwille van zijn geloof in Allah en voor Allah alléén, van hem zullen zijn voorafgaande zonden vergeven worden”.
Dit betekent niet dat door elk jaar één maand te vasten alle zonden vergeven worden en dat je de rest van het jaar maar kan doen en laten wat je maar wilt. Nee, voor vergeving van grote zonden is Tauba (berouw) nodig en het vaste voornemen nooit meer terug te keren tot de gemaakte fouten.
Vasten geeft de mens een goed geweten. Iemand die vast doet dit zowel in het openbaar als in het geheim. Er is geen persoon die je kan controleren of dwingen je aan het vasten te houden.
Vasten leert de mens het principe van oprechte liefde. Als je vast doe je dit uit oprechte liefde voor Allah en de mens die Allah lief heeft weet wat deze echte liefde is.
Vasten maakt de mens hoopvol en optimistisch. Wanneer je vast hoop je daarmee Allah te behagen. Het vasten verricht je dan ook louter en alleen voor Hem.
Rasoel-Allah heeft gezegd dat er twee ogenblikken van speciale vreugde zijn voor iemand die vast; het ene is als hij het vasten verbreekt, dit ervaart hij in zijn aardse bestaan. Het andere zal komen in het hiernamaals wanneer hij zijn Rabb zal ontmoeten.
Vasten leert de mens geduld en onzelfzuchtigheid. Als je vast voel je ontbering (tijdelijk) maar draagt die geduldig. Deze ervaring zal je doen beseffen wat echte honger is. Iemand die vast kan dus meer sympathie en medeleven voor zijn behoeftige medemens opbrengen.
Vasten is een doeltreffende les in beheersing en wilskracht. Iemand die op de juiste wijze vast kan een goede zelfdiscipline kweken en zal niet snel bezwijken voor allerlei verleidingen. Tevens leert vasten de mens het vermogen tot aanpassen. Je hele dagelijkse routine wordt gewijzigd en je zult moeten wennen aan nieuwe regels en etenstijden.
Vasten geeft de mens een geest van éénheid en broederschap en van gelijkheid voor Allah . Als een moslim vast voelt hij zich één met alle ander moslims. Hij vervult dezelfde plicht, op dezelfde manier, op dezelfde tijd en met één en het zelfde doel n.l. om Allah’s welbehagen te zoeken.
Vasten leert de mens ook dankbaar te zijn tegenover de oneindige voorziening van Allah . Staan wij er eigenlijk wel eens bij stil dat er toch maar elke dag zoveel Rizq (voorziening) voor ons aanwezig is; zoals eten, drinken, kleding enz. Hoe waardevol de voorziening ook is, het is iets van voorbijgaande aard. De Schenker is de levende, de Alwijze. Je moet je niet gebonden voelen aan de Rizq maar aan de Razzaq (voorziener). De belangrijkste regel bij het verbreken van het vasten is dat je je realiseerd waarvoor je gevast hebt en met wiens voorziening je het verbreekt. We hebben (een) verstand en zintuigen gekregen. We kunnen ademen en geluiden waarnemen, de jaargetijden onderscheiden en de natuur zien bloeien en weer verdorren. In de Qoraan staat hierover:
“En als u de gunsten van Allah één voor één zou willen tellen, zult u ze zeker niet kunnen opsommen.”
“Terwijl u van niets wist, bracht Allah u uit de baarmoeder van u moeder voort en gaf u oren ogen en een hart, opdat u dankbaar zou zijn.” (Q 16;78)
“O huis van Dawud toon dankbaarheid! Doch slechts weinigen van Mijn dienaren zijn werkelijk dankbaar”.(Q 34;13)
Het vasten in de maand Ramadan is een verplichting die vereist wordt van iedere volwassen moslim. Het woord Sauwm dat in de heilige Qoraan en hadith gebruikt wordt voor vasten betekent:
‘Zich onthouden van’. In een hadith Qudsi staat; Het vasten is voor Mij en Ik geef er beloning voor. Een mens geeft zijn sexuele passie, eten en drinken op omwille van Mij. Vasten is als een schild en de verandering in de adem van degene die vast, is beter in Allah’s achting dan de geur van musk. (Aangezien vasten een slechte adem kan veroorzaken, is de hadith een verzekering dat dit feit een moslim niet moet ontmoedigen om te vasten)
Van de gehele schepping van Allah dwaalt alleen de mens af van Zijn pad. We zullen zien dat hiervoor hoofdzakelijk twee dingen verantwoordelijk zijn: De liefde voor materiële bezittingen en de verleiding van vleselijke behoeften. De Islam heeft door de instellingen van Zakaat en Sadaqah, de harten van z’n volgelingen gezuiverd van liefde voor rijkdom, door dit weg te geven voor de zaak van Allah. Het vasten heeft als doel de begeertes te weerhouden en de lusten te bedwingen, binnen redelijke grenzen zodat de mens geen slaaf wordt en de controle over zichzelf zou verliezen.
De Qoraan verklaart duidelijk dat een mens geen redding kan verkrijgen, tenzij hij leert zichzelf te weerhouden van zijn lager behoeftes.
“Doch voor hem die vreesde voor zijn Heer te staan en die zijn ziel van begeertes onthield, zal het Paradijs zeker zijn verblijf zijn”. (Q 79;40,41)
De oefening om zich te onthouden van dingen die anders toegestaan zijn in het gewone verloop van het leven, alleen voor Allah , sterkt de mens in zijn moraal en zelfbeheersing en verdiept hem in het bewustzijn van onze ware schepper Allah .
Een ander onderscheidend kenmerk van het islamitisch vasten is dat het een persoon niet traint voor complete onthouding, maar voor een perfecte en goede gehoorzaamheid aan Allah . Alle dingen van welke de mens is geboden zich te onhouden gedurende het vasten (eten, drinken en sexeel verkeer) worden voor hem weer toegestaan aan het einde van het vasten, dus na zonsondergang. Dit laat zien dat de Islam niet neerkijkt op de begeerten van het vlees als iets laags, en dus totaal uitgeroeit dient te worden uit de menselijke ziel. Nee, volgens de Islam is er niets dat Allah lastert en niets laags in de menselijke persoonlijkheid. Beiden, ziel en lichaam zijn het waard om gerespecteerd te worden. Geen aspect mag genegeerd worden en geen verlangen moet geheel beteugeld worden.
Dat vasten een instelling is voor morele verheffing kan beoordeeld worden uit het feit dat Allah niet alleen controle legt op eten, drinken en sexuele gemeenschap, maar Zijn dienaren ook vermaant andere slechte daden te begaan zoals; roddel, kwaadsprekerij, slecht taalgebruik of het vertellen van leugens.
Abu Huraira heeft overgeleverd dat Allah’s profeet heeft gezegd;’Indien iemand leugens en andere slechte daden niet opgeeft, dan heeft Allah er geen behoefte aan dat iemand zijn eten en drinken (voor Hem) opgeeft’. (Buchari)
HET VASTEN VAN DE OGEN
Weerhoud je ogen ervan naar iets te kijken waar Allah niet van houdt. Het verlangen naar iets (wat niet halal is) te kijken, betekent de eerste stap om die handeling te gaan verrichten, en het verlangen begint bij de ogen.
HET VASTEN VAN DE OREN
Alles wat slecht is om uit te spreken is ook slecht om naar te luisteren. Daarom noemt Allah de luisteraar en profiteur in een adem in de Qoraan:’ Zij zijn luisteraars naar leugens en verbruikers van hetgeen hen niet toekomt’. (Q5;53)
In hetzelfde hoofdstuk staat even later:’ Waarom weerhouden hun priesters en schriftgeleerden hen niet van zondige woorden en het consumeren van woekerwinsten’.
Zwijgen wanneer er kwaad gesproken wordt is niet toegestaan.
‘En bespioneert en belastert elkander niet. Lust iemand het dode vlees van zijn broeder? Dat verafschuwt u toch zeker! (Q49;11,12) Je moet bij roddel of kwaadsprekerij zeggen dat je het niet op prijs stelt dat er over iemand gesproken wordt die niet aanwezig is, anders weggaan. “Anders zou u hun gelijken zijn” (Q4;140)
Rasoel-Allah zei hierover:‘ De luisteraar en lasteraar zijn partners in de zonde’.
HET VASTEN VAN DE LEDEMATEN
Ook alle andere ledematen en organen moeten we weghouden van verkeerde handelingen en zonde. De maag bijvoorbeeld van twijfelachtig voedsel bij het verbreken van het vasten. Iemand die vast onthoudt zich van voedsel, hoe zou hij dan daarna zijn vasten kunnen verbreken met voedsel dat door Allah verboden is. Zo zijn er mensen die niet eten en drinken maar voortdurend het vasten verbreken, omdat hun ledematen bezig zijn met handelingen die door Allah verboden zijn verklaard.
“Op die dag zullen wij hun mond verzegelen, maar hun handen en voeten zullen tot ons spreken en hun voeten zullen getuigenis afleggen over alles wat zij hebben bedreven”.(Q 36;65)
HET VASTEN VAN DE TONG
Gebruik je tong niet voor leugens, roddel, laster, obsceniteiten, grofheid, kibbelen of ruzie. Laat je tong zwijgen en houdt hem bezig met Qoraanrecitatie en het gedenken van Allah . (De Dikr-ul-llah)
Het gaat er niet alleen om wat er je mond binnen gaat, maar ook dat je er op let wat er uit komt. Overgeleverd door Abu Huraira Allah’s profeet heeft gezegd: ‘Vasten is een schild tegen het hellevuur en het kwade, wanneer iemand vast en hij wordt beledigd of aangevallen, laat hem zeggen:’Ik vast, ik vast’.
ONGELDIGHEID VAN HET VASTEN
De nu volgende punten maken het vasten ongeldig, waarbij het over gedaan moet worden.
-Bewust eten of drinken.(Abu huraira heeft overgeleverd dat Rasoel-Allah heeft gezegd:’ Een vastende die per ongeluk iets eet of drinkt, moet gewoon door vasten, want het is Allah die hem heeft gevoed’.
-Bewust overgeven.(Iemand die onvrijwillig overgeeft, hoeft het vasten niet in te halen en kan dus gewoon door vasten. Ahmad, Abu Dawud en anderen)
-De menstruerende vrouw en de vrouw met bloedverlies na de bevalling. (zelfs als de bloeding vlak vooََr de iftar ontstaat)
-Bewuste zaadlozing. (tenzij het is ontstaan door het alleen maar kijken naar een geklede vrouw)
-Het eten van niet-voedbaar voedsel. (zoals kauwgum of zout)
-Iemand die de intentie aanneemt om bewust niet te vasten, maar echter die dag geen eten krijgt, of tot zich neemt.
-Sexuele omgang hebben, binnen de tijden van het vasten.
(N.B. alle bovengenoemde punten zorgen ervoor dat je de bewuste dag moet inhalen. Uitzondering hierop is de sexuele omgang; in dit geval moet naast het inhalen van de vastendag, er kaffarah worden gedaan. Dit is een daad verrichten, om de zonde op te heffen. Bijvoorbeeld door het vrijkopen van een slaaf, of indien dit niet mogelijk is; t twee maanden achter elkaar te vasten of indien je dit niet kunt; 60 armen te voeden.
ZAKEN DIE HET VASTEN NIET VERBREKEN
-Injecties in de aderen of spieren die niet op andere tijden ingenomen kunnen worden. (behalve wanneer er vloeibaar voedsel wordt ingespoten)
-Het aanbrengen van olie of henna op je huid of haren.
-Miswak gebruiken voor je tanden.
-Een bad nemen ter verkoeling of je mond spoelen.
-Je echtgenoot kussen zonder sexuele bijbedoelingen.
-Het gebruiken van kohl op je ogen. (mits je niet naar buiten gaat)
-Het doorslikken van je speeksel.
VRIJSTELLING VAN HET VASTEN
De volgende personen zijn vrijgesteld van het vasten:
-Zieken die nog herstellen, kunnen hun vasten uitstellen totdat zij beter zijn.
-Reizigers hoeven niet te vasten, maar moeten later het aantal dagen dat zij niet hebben gevast inhalen.
-Vrouwen kunnen gedurende hun zwangerschap vasten als hun gezondheid, of die van de baby niet in gevaar komt. Zij mogen de vasten breken maar moeten die later inhalen of voor iedere gemiste dag een arme een maaltijd geven. Dit geldt ook voor de periode dat zij borstvoeding geven.
-Tijdens de menstruatie en gedurende de periode na een geboorte. (dit laatste is maximaal tot 40 dagen erna) Ook deze dagen moeten later ingehaald worden.
-Oudere mensen die er fysiek niet toe in staat zijn. (dementerenden)
-Mensen die niet over hun verstandelijke vermogens beschikken.
SALAAT AL-TARAWIH
Een heel belangrijk extra gebed, is het nachtgebed in de Ramadan. In de Qoraan 73:1-6 staat hierover:
‘In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle.
O gij die u omwikkelt!
Sta op in de nacht voor een korte tijd.
De helft ervan of minder dan dat.
Of maak het iets langer en zeg de Qoraan duidelijk en aandachtig op.
Waarlijk Wij dragen u een gewichtig Woord op.
Voorwaar des nachts opstaan is de zekerste weg en geeft het Woord krachtige uitwerking.’
“Blijf gedurende een deel van de nacht vrijwillig wakker, (voor het gebed) waarschijnlijk zal u Heer u een verheven rang verschaffen.” (Q 17:79)
Salaat al Tarawih is een essentieel deel van de Ramandan. De profeet moedigde zijn metgezellen aan om meer tijd en aandacht aan het gebed te besteden in de Ramadan, zodat de ziel gereinigd en verheven kan worden.
Salaat al Tarawih wordt verricht na het Isha-gebed en voor het Fadjer gebed en is Soennah voor zowel de man als de vrouw.
HOE WORDT SALAAT AL TARAWIH VERRICHT
Hadith van Muslim: ‘Abu Salama ibn Abderrahman vroeg aan Aicha over het nachtgebed van de boodschapper van Allah tijdens de maand Ramadan. Zij zei: ‘Rasoel-Allah nam noch in Ramadan of in andere maanden, meer dan 11 Raka’ahs in acht. Hij nam in de eerste plaats 4 Raka’ahs in acht, vraag niet over de uitmuntendheid en hun lengte. (deze waren niet te evenaren in perfectie en lengte) Daarna nam hij weer 4 raka’ahs in acht en vraag niet over hun perfectie en lengte. Tot slot verrichtte hij de 3 Raka’ahs van het Witr-gebed. Zoals we in bovenstaande hadith lezen, bestaat Salaat al Tarawih nooit uit meer dan 8 Raka’ahs.
En in een hadith van Buchari staat:
Overgelverd door Abdullah ibn Omar : Een man zei:’ O Allah’s apostel! Hoe is het gebed van de nacht? Hij zei:’ Twee Raka’ahs gevolgd door twee Raka’ahs en zo verder. En wanneer je de naderende ochtend vreest offer dan één Rak’ah als Witr.
Salaat al Tarawih kan zowel gezamelijk als alleen gebeden worden. Het merendeel van de geleerden is het er echter over eens, dat het beter is om het gebed gezamelijk te verrichten. (djama’a in de moskee)
Voor de vrouw blijft het echter beter de gebeden thuis te verrichten, hetgeen we kunnen lezen in onderstaande hadith van Ahmed en Abu Dawud. ” Je mag je vrouwen niet verbieden om naar de moskee te gaan, maar thuis is het beter voor hen.
DE RELATIE RAMADAN EN QORAAN
Er is een duidelijke relatie tussen dit heilige Boek en de maand van openbaring. De Qoraan is een eeuwige en universele boodschap van de waarheid, de wijsheid en het geloof. Het is een complete en perfecte levenscode, die bedoeld is als leiding voor hen die het bestaan van de Almachtige erkennen.
Het leert de mens gemeenschappelijk te leven en wijst ons op het geduld en een bepaalde levenshouding welke van ons verwacht wordt, omdat we verantwoordelijk zijn voor onzelf, ons gezin en de hele maatschappij.
Ramadan betekent in wezen niets anders dan een praktische demonstratie van zelfbeheersing, opoffering en sociaal gevoel, met één fundamenteel doel; Allah’s welbehagen te zoeken.
De Qoraan beschrijft de gelovigen als “Het beste volk” voortgebracht om het welzijn van de mensheid. Er wordt hierbij geen landsgrens of ras genoemd, maar als enige kenmerk …geloof. Door deze vorm van vasten leren wij dat iedereen, rijk of arm afhankelijk is van onze Almachtige Schepper.
Gedurende de maand Ramadan wordt in de moskeeën de gehele Qoraan uitgelezen. De Qoraan bestaat uit 60 hizebs, waarbij elke dag twee hizebs worden gelezen.
Tevens is het heel goed in deze maand erbij stil te staan dat we dankbaar zouden moeten zijn dat Allah juist in deze maand de heilige Qoraan geopenbaard heeft, als leiding en richtsnoer voor de mensen.
‘Dit is een volmaakt boek, daaraan is geen twijfel mogelijk, een richtsoer voor de Allah-vrezenden’. (Q 2:3)
Allah zegt in Soerah Al-Baqqarah het volgende over de maand Ramadan:
“O gelovigen, het vasten is u voorgeschreven zoals het degene die voor u waren was voorgeschreven, opdat gij vroom zult zijn. De Ramadan is die maand waarin de Qoraan is geopenbaard, als een leiding voor de mensen. Laat daarom degene die deze maand beleeft erin vasten. Maar als iemand ziek is of op reis kan hij dezelfde periode later vasten. Allah wil slechts het makkelijke voor u en wenst u niet in moeilijkheden te brengen.
Hij wil u de voorgeschreven periode laten voltooien en wil dat u Hem verheerlijkt omdat Hij u geleid heeft en opdat u dankbaar zult zijn.”
Wanneer Mijn dienaren u omtrent Mij vragen, zeg dan:’ Ik ben zeker dichtbij. Ik luister naar het gebed van elke smekende wanneer hij Mij aanroept. Laat hen ook uit alle macht luisteren naar Mijn oproep en in Mij geloven opdat zij op de rechte weg mogen wandelen.’
LAILAT UL QADR
De maand Ramadan brengt voor de moslims één van de belangrijkste en waardevolste gebeurtenissen, namelijk de Lailat-ul-Qadr. Dit is de nacht waarin de Qoraan was nedergezonden, als een leiding voor de mensen en een duidelijk teken voor onderscheid tussen goed en kwaad.
De openbaring van de Qoraan moet ontzag in de harten van de gelovigen inboezemen. De ramadan is de beste maand en Lailat-ul-Qadr de beste nacht. De harten zouden moeten trillen bij de gedachte aan deze gebeurtenis, waarbij de Qoraan werd neergezonden als een waarschuwing voor de mens.
“Waarlijk, Wij hebben deze boodschap nedergezonden in de nacht van de Qadr. En wat zal u doen begrijpen wat Lailat-ul-Qadr is. Lailat-ul-Qadr is beter dan duizend maanden.
De engelen en de geest dalen daarin neder, met het verlof van hun Heer, voor ieder zaak. Vrede die duurt tot het aanbreken van de morgen”.
Overgeleverd door Abu Huraira ; De profeet heeft gezegd:’Diegenen die de maand Ramadan vasten met oprecht geloof (Imen) en hopen op een beloning van Allah , al hun voorgaande zonden zullenvergeven worden, en diegenen die in Salaah stonden in de Lailat-ul-Qadr met oprecht geloof en hopen op een beloning van Allah , al hun voorgaande zonden zullen vergeven worden’. (Buchari, Muslim)
Overgeleverd door Ibn Omar : Aan enkelen van de metgezellen van de profeet werd in hun dromen getoond dat de nacht van Al-Qadr in de laatste zeven nachten van Ramadan is.
Allah’s boodschapper zei hierover:’ Het schijnt dat al jullie dromen overeenkomen, dat de nacht van Al-Qadr in de laatste zeven nachten is. (Buchari, Muslim)
Overgeleverd door Aicha Allah’s boodschapper zei: ‘Zoek naar de nacht van Qadr in de oneven nachten van de laatste tien nachten van Ramadan’. (Buchari, Muslim)
Overgeleverd door Ubada ibn As-Samit De profeet kwam naar buiten om ons te informeren over Lailat-ul-Qadr, maar twee moslims waren samen aan het ruzie maken. De profeet zei:’ Ik kwam naar buiten om jullie te informeren over Lailat-ul-Qadr, maar die en die persoon waren aan het ruzie maken, dus is het nieuws hierover weggenomen. Toch kan dat voor jullie beter zijn. Zoek er naar in de 29ste, 27ste en 25ste nacht van Ramadan’. (Buchari)
De exacte datum wordt niet vermeld, en dit is een heel belangrijk gegeven. Allah wil niet dat we vasthouden aan één nacht, maar alle nachten benutten. Op deze manier neemt Insha’Allah onze ibadaah toe gedurende de laatste tien nachten van Ramadan.
ZAKAAT AL FITR
Zakaat al Fitr is een vorm van Sadaqa (liefdadigheid), die betaald moet worden door iedere moslim, jong of oud, man of vrouw, slaaf of vrij persoon aan het eind van de Ramadan.
Met de Ied-al-Fitr (feest aan het eind van de Ramadan) stelt Allah ons in de gelegenheid om onszelf te reinigen d.m.v. het betalen van de Zakaat al Fitr. Deze Zakaat aan het einde van de Ramadan is een grote zegen en sterkt de banden van broederschap in de Ummah. (gemeenschap)
Het is een plicht de Zakaat al Fitr te geven zoals overgeleverd is door Ibn Omar ; De profeet beval de betaling van één Sa’ dadels, of één Sa’ gerst (of andere gangbare soorten voedsel zoals: meel, rijst, rozijnen enz.) als Zakaat al Fitr aan iedere moslim. Tevens beval hij dat het betaald moest worden voordat de mensen uitgingen om het Eid-gebed te verrichten. (Een Sa’ is een maateenheid van ongeveer 3 kg)
Het geniet uiteraard de voorkeur om spullen van de beste kwaliteit te geven. (Muslim, Buchari) Men kan ook gewoon een geldbedrag als Zakaat al Fitr betalen, maar bovenstaande manier blijft beter, omdat het sunnah is.
In een andere hadith van Tirmidhi zei Rasoel-Allah :
‘Je moet beginnen met jezelf en dan al diegenen die afhankelijk zijn van jou. De uitleg van de geleerden hierover is dat je eerst moet beginnen met jezelf, dan je vrouw, kinderen, ouders en dan al diegenen die afhankelijk zijn van jou. (Dit betreft degenen die men onderhoudt en die het niet zelf kunnen betalen)
Volgens een hadith van Ibn Qeelalah, overgeleverd door Imam Shafi’i, is het Soennah Zakaat al Fitr te betalen voor de Foetus als de vrouw zwanger is. Ibn Qeelalah heeft gezegd dat zij Zakaat gaven voor de jongeren, de ouderen en de “last in de Baarmoeder” (N.B het is niet verplicht)
Het is verboden om de betaling van Zakaat al Fitr uit te stellen tot na de Ied, als men het wel kan betalen.
Allah heeft ons bevolen van onze mede-moslims te houden, elkaar te helpen en voor elkaar te zorgen op geestelijk en lichamelijk vlak.
HET VRIJWILLIG VASTEN IN DE MAAND SHAWWAL
De maand Shawwal is de tiende maand van de islamitische jaartelling en volgt op de maand Ramadan. Indien men ertoe in staat is, is het goed om in deze maand vrijwillig te vasten. In een overlevering van Abu Ayoeb al Ansari heeft Rasoel-Allah gezegd:’ Degene die Ramadan vast, en vervolgens 6 dagen vast in Shawwal, voor diegene wordt beschouwd alsof hij zijn hele leven heeft gevast’. (hadith van Al-Djma’a, behalve Buchari en Al Nisai)
Uitleg: Ieder goede daad in de Islam wordt vertienvoudigd. De Ramadan is bij Allah gelijk aan tien maanden, net zoals de 6 dagen van Shawwal gelijk zijn aan 60 dagen, dus twee maanden. Daarom vormen deze twee samen 1 jaar. Wie deze vorm van vasten ieder jaar consequent nakomt, voor diegene is het alsof hij zijn hele leven gevast heeft!
De hassanat (zegeningen) voor de 6 dagen vasten in Shawwal, worden niet berekend, tenzij je eerst de fard dagen van Ramadan afmaakt. (je inhaal dagen i.v.m. bijv. menstruatie) Dus diegenen die nog inhaal dagen hebben van Ramadan, moeten deze eerst afmaken vooََrdat ze aan 6 dagen van Shawwal gaan beginnen. (Fiq-us-Soennah)
SADAQA-LIEFDADIGHEID
De boodschapper van Allah was de meest vrijgevige onder de mensen, en hij was gewend om nog vrijgeviger te zijn in de maand Ramadan. Hij verklaarde:’ De beste sadaqa is dat wat wordt weggegeven tijdens Ramadan’. Omdat met sadaqa in Ramadan hogere beloningen worden verkregen dan op overige dagen, zou een moslim zoveel mogelijk moeten geven. In de Qoraan staat hierover:’ En zij geven voedsel van het beste wat zij hebben uit liefde voor de armen, de wees en de gevangenen zeggende;’ Wij voeden u slechts ter wille van Allah. Wij vragen geen beloning noch dank van u. Wij vrezen van onze Rabb een moeilijke en drukkende dag’. Daarom zal Allah hen tegen het kwade van die dag beschermen en zal hun blijdschap en geluk schenken. En Hij zal hen voor hun geduld en standvastigheid belonen met een tuin en kleding van zijde’ (Soerah Addahr:9-13)
Allah’s boodschapper heeft gezegd:’ Als een gelovige een hongerige gelovige eten geeft, zal Allah hem voeden met vruchten uit het Paradijs. En degene die water geeft aan een dorstige gelovige, Allah zal hem vergezelde nectar geven’. Toen zeiden de mensen: ‘O boodschapper van Allah, maar niet iedereen van ons kan een persoon vinden die vast, zodat hij zijn vasten met ons kan breken’. De boodschapper van Allah antwoordde:’ Allah schenkt deze beloning aan degene die aan een vastende persoon een teugje melk, een dadel, of een mond vol water verstrekt’. Waarna Allah hem een mond vol water zal verstrekken uit Zijn bassin, en hij nooit meer dorst zal hebben, totdat hij wordt toegelaten in het Paradijs.
Overgeleverd door Abu Huraira Allah’s boodschapper heeft gezegd: ‘Onze Heer, de Gezegende, de Verhevene komt iedere avond naar ons tot de dichtsbijzijnde hemel, en zegt:’ Is daar iemand die tot Mij smeekt zodat Ik mogelijk gehoor kan geven aan zijn smeekbede? Is daar iemand die Mij ietsvraagt, zodat Ik mogelijk zijn verzoek kan inwilligen? Is daar iemand die vraagt om vergiffenis , zodat Ik hem mogelijk kan vergeven?’(Buchari)
ENKELE AHADITH’S
-De 5 gebeden, de vrijdag tot de vrijdag, de maand Ramadan tot de nieuwe maand Ramadan, maken de zonde die je in de daartussen liggende periode pleegt ongedaan, mits er geen grote zonde is gepleegd. (Muslim)
-De nacht van Lailat-ul-Qadr is beter dan 1000 maanden. (Ahmad, Nisai)
-Overgeleverd door Abu Sa’id welke de profeet (sallalaho alaihi wa sallem) hoorde zeggen:’Voorzeker een ieder die 1 dag vast voor Allah’s welbehagen, Allah zal zijn gezicht van het hellevuur weghouden voor 70 lentes. (Buchari)
-Overgeleverd door Sahl ibn Sa’d: De profeet heeft gezegd:’ Paradijs heeft 8 poorten en 1 daarvan heet Ar-Raiyaan, waardoor niemand binnengaat, behalve degene die vast’.
-Wanneer Ramadan begint zijn de poorten van de Hemel geopend, de poorten van de Hel gesloten en de duivelen geketend. (Buchari, Muslim)
-Abu Huraira heeft overgeleverd dat Allah’s boodschapper heeft gezegd: ‘Degene die ook maar 1 dag van de Ramadan niet vast, zonder een geldig excuus of door ziekte, al zou diegene een volledig jaar vasten, zal het niet kunnen compenseren voor die dag’. (Buchari, ibn Masud)
-In de Qoraan 2;188 staat: “… en eet en drinkt, totdat bij de dageraad de witte draad zich onderscheidt van de zwarte draad”. Hierop vroeg Adi ibn Hatim : ‘O boodschapper van Allah wat is de betekenis van de witte draad die zich onderscheid van de zwarte draad? Hij antwoordde:’ Je bent niet intelligent als je kijkt naar twee draden. Nee, het is de duisternis van de nacht, en de witheid van de dag’. (Buchari)
wa’l hamdoellilahi Rabbil alemien
J. Bernhziyel
Allah zegt:
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُهُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنْ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَمِنْكُمْ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَنْ كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍفَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمْ الْيُسْرَ وَلَا يُرِيدُبِكُمْ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَى مَاهَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ(185) (سورة البقرة)
“De maand Ramadan is het waarin de Qoraan is neder gezonden, als Leiding voor demensheid en als duidelijke bewijzen van de Leiding en de Foerqaan (deonderscheiding tussen de Waarheid en de valsheid). Wie van jullie aanwezig isin de maand, laat die dan vasten, maar wie ziek is of op reis, dan is er eenaantal andere dagen (om de vastendagen in te halen). Allah wenst voor julliehet gemakkelijke en hij wenst niet voor jullie het ongemak. En maakt het aantaldagen vol en prijst Allah’s Grootheid omdat hij jullie Leiding schonk, hopelijkzullen jullie dankbaar zijn.” (Soerahal-Baqarah:185).
عَنْ ابْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا
قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّىاللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بُنِيَ الْإِسْلَامُ عَلَى خَمْسٍشَهَادَةِ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَأَنَّ مُحَمَّدًارَسُولُ اللَّهِ وَإِقَامِ الصَّلَاةِ وَإِيتَاءِ الزَّكَاةِوَالْحَجِّ وَصَوْمِ رَمَضَانَ (البخاري)
De Boodschapper heeft gezegd: “Islaam is gebouwd opvijf: Getuigen dat niemand het recht heeft aanbeden te worden behalve Allah endat Mohammed de Boodschapper is van Allah, het gebed vestigen, de zakaahbetalen, de hadj verrichten en vasten in Ramadan.”
(overgeleverddoor al-Boechaarie).
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّىاللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَتَاكُمْرَمَضَانُ شَهْرٌ مُبَارَكٌ فَرَضَ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ عَلَيْكُمْ صِيَامَهُتُفْتَحُ فِيهِ أَبْوَابُ السَّمَاءِ وَتُغْلَقُ فِيهِ أَبْوَابُ الْجَحِيمِ وَتُغَلُّ فِيهِ مَرَدَةُ الشَّيَاطِينِلِلَّهِ فِيهِ لَيْلَةٌ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ مَنْ حُرِمَ خَيْرَهَا فَقَدْحُرِمَ (النسائي)
Hij zei: “Naar jullie is gekomen Ramadan, een gezegendemaand, waarin Allah het vasten verplicht heeft gemaakt. Gedurende de Ramadanzijn de poorten van het Paradijs geopend en de poorten van de hel gesloten ende opstandige duivels zijn geketend. Daarin is een nacht welke beter is danduizend maanden. Hij die ervan verstoken is, is zeker verstoken.” (Nisa’i,hadieth hasan).
Er zijn vele belangrijke lessen die we leren van hetvasten:
- Het verkrijgen van Taqwa (vrees voor Allah)Vasten is ons voorgeschreven zodat we taqwa zullenkrijgen. Allah zegt:
يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمْالصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْتَتَّقُونَ(183) (سورة البقرة)
“O jullie die geloven! Vasten is jullie voorgeschreven zoals degenen voor jullie was voorgeschreven zodat jullie taqwa zullen krijgen.”
(Soerahal-Baqarah:183).Talq ibn Habieb zei: “Wanneer fitna(beproevingen en moeilijkheden) verschijnt, doof het dan uit met taqwa.” Zijvroegen hem wat taqwa was en hij zei: “Taqwa is te handelen in gehoorzaamheidaan Allah op een licht(imaan, geloof) van Allah , hopend op deGenade van Allah . En taqwa ishet verlaten van handelen in ongehoorzaamheid aan Allah op een licht van Allah , uitangst voor Allah .”
Dit is één van de beste definities van taqwa. Wantiedere handeling moet een uitgangspunt en een doel hebben. En een handeling zalniet beschouwd worden als een daad van gehoorzaamheid behalve als het voortkomtvanuit pure, zuivere imaan in Allah . Dushet is zuivere imaan – en geen gewoonte, traditie, verlangen, noch het zoekennaar eer, lofuitingen of faam – dat houdt een oprechte daad daadwerkelijk in.En de voorbereiding die men toont is het proberen te verdienen van de beloningvan Allah en Zijn goede Tevredenheid tezoeken.
Vasten is dus een middel om taqwa te verkrijgen, hethelpt de persoon af te zien van vele zonden waartoe men geneigd is. De Profeet heeft gezegd: “Vasten is een schild waarmee de dienaar zichzelf beschermt tegen hetVuur.” (Ahmed, hasan)
We moeten ons iedere dag dat we vasten afvragen:“Heeft deze dag ons meer vrees en gehoorzaamheid aan Allah gegeven? Heeft dezedag ons geholpen af te zien van zonden en ongehoorzaamheid?”
Pas als we voor de volle 100% ‘Ja’ kunnen zeggen op deze vragen danweten we dat we het goede hebben verkregen. Maar hoeveel mankementen vertonenwij wel niet? We vasten! Ja, maar is het niet vaak alleen maar vasten; eten endrinken laten staan. Door de doenja (wereldse leven) vergeten we dat er veelmeer te verkrijgen is dan een hongergevoel.
- Het zoeken naar denabijheid van Allah .
أَبِي هُرَيْرَةَقَالَ
قَالَرَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُعَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِنَّ اللَّهَقَالَ مَنْ عَادَى لِيوَلِيًّا فَقَدْ آذَنْتُهُ بِالْحَرْبِ وَمَاتَقَرَّبَ إِلَيَّ عَبْدِي بِشَيْءٍ أَحَبَّ إِلَيَّ مِمَّا افْتَرَضْتُ عَلَيْهِوَمَا يَزَالُ عَبْدِي يَتَقَرَّبُ إِلَيَّ بِالنَّوَافِلِ حَتَّى أُحِبَّهُ (البخاري)De Profeet <spanlang=nl> heeftgezegd: “Allah zei: “Al wie vijandigheidtoont aan een vriend van Mij, Ik zal in oorlog zijn met hem. Mijn dienaar komtMij niet naderbij met iets anders meer geliefd door Mij dan de verplichtingendie Ik voor hem heb bepaald. Mijn dienaar komt mij steeds nader met verplichtedaden zodat Ik van hem zal houden.” (al-Boechaarie)</spanlang=nl>
Dichter tot Allah komen in deze gezegende maand kan worden bereikt door het naleven van deverplichtingen en door het reciteren van de Qoraan en ernaar handelen. Ook doorhet laten toenemen van vriendelijkheid en het geven van liefdadigheid, hetmaken van doe’a, het verrichten van Tarawieh, het zoeken naar Lailat-oel-Qadar(een nacht beter dan duizend maanden), het bezoeken van samenkomsten om kennisop te doen en strijden in alle handelingen die het hart dichter bij zijn Rabblaten komen en Zijn Vergeving verkrijgen. Ons niveau van strijden moet in dezegezegende maand hoger zijn dan ons strijden voor aanbidding van Allah in enige andere maand. Dit is vanwege de uitmuntendheid en debeloningen die Allah heeftgeplaatst. Eén van de middelen om Allah’s nabijheid te zoeken in deze maand isi’tikaaf voor wie hiertoe in staat is (i’tikaaf is het afzonderen in de moskeeom Allah te aanbidden).
Imaam Ibn al-Qayyim zei: “ Allah schreef hen ook i’tikaaf voor, het doel hiervan is dathet volledig toegewijd is aan Allah, alleen op Hem geconcentreerd is, enafgesneden is van bezig zijn met de schepping. Het hart is alleen verdiept inAllah zodat houden van Hem, herinneren van Hem, zich tot Hem keren, deplaats in het hart inneemt van alle angsten en zorgen, zodat hij deze kanweerstaan. Aldus zijn al zijn zorgen alleen voor Allah, en zijn gedachten zijnalleen gericht op Hem; herinneren en denken hoe Zijn Tevredenheid teverkrijgen, en wat nabijheid zal geven, wat er toe leidt tevreden te zijn metAllah in plaats van met de mensen. Dit bereidt hem voor tevreden te zijn metAllah alleen. Op de dag van eenzaamheid in het graf wanneer er niemand andersis die hem troost kan geven, niemand die hem kan helpen behalve Allah. Dit isdus het hogere doel van i’tikaaf.”
- Verkrijgen vangeduld.Imaam Ahmed zei: “ Allah <spanlang=nl> heeft sabr (geduld) vermeld op 90 plaatsen in Zijn Boek.”</spanlang=nl>
أَنَّ أَبَا هُرَيْرَةَ قَالَ
سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّىاللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ شَهْرُالصَّبْرِ وَثَلَاثَةُ أَيَّامٍ مِنْ كُلِّ شَهْرٍ صَوْمُ الدَّهْرِ
(أحمدالنسائي)De Profeet zei:“De maand van geduld, en de drie dagen vaniedere maand, zijn tijden voor vasten.” (Ahmed, Nasa’i).
Ibn Abdoel-Bar zei: “Wat er wordt bedoeld met de maandvan geduld is de maand Ramadan….Dus vasten wordt hier geduld genoemd omdat hetde ziel weerhoudt van eten, drinken, echtelijke relaties en sexueleverlangens.”
عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ يَزِيدَ قَالَ
دَخَلْتُ مَعَ عَلْقَمَةَوَالْأَسْوَدِ عَلَىعَبْدِ اللَّهِ فَقَالَعَبْدُ اللَّهِ كُنَّامَعَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُعَلَيْهِ وَسَلَّمَ شَبَابًالَا نَجِدُ شَيْئًا فَقَالَ لَنَا رَسُولُ اللَّهِ صَلَّىاللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَامَعْشَرَ الشَّبَابِ مَنْ اسْتَطَاعَ الْبَاءَةَ فَلْيَتَزَوَّجْفَإِنَّهُ أَغَضُّ لِلْبَصَرِ وَأَحْصَنُ لِلْفَرْجِ وَمَنْ لَمْ يَسْتَطِعْفَعَلَيْهِ بِالصَّوْمِ فَإِنَّهُ لَهُ وِجَاءٌ (البخاريومسلم)De Profeet zei: “O jeugd! Al wie in staat is te trouwen laat hem datdoen want het houdt de ogen af en beschermt de schaamdelen. Maar al wie niet instaat is laat hem vasten, want vasten zal een schild / bescherming voor hemzijn.” (al-Boechaarie,Moeslim).
Vasten is dus een middel om zelfbeheersing en geduldte leren. Met geduld zijn we in staat ons besluit Allah alleen te aanbidden testerken en dit met oprechtheid. Ook zijn we dan in staat beter het hoofd tebieden tegen alle ups en downs van het leven. Bijvoorbeeld: Met geduld zijn wein staat onze gebeden kalm en correct te verrichten, zonder gehaast te zijn enzonder alleen maar naar de grond bukken voor een aantal keren. Met geduld zijnwe in staat onze nafs (ziel) te bedwingen tegen hebzucht en gierigheid en zogeven we dus een deel van ons teveel aan rijkdom in zakaah . Met geduld zijn wein staat het slechte van de ziel te bedwingen en zo kunnen we de beproevingenen moeilijkheden van bijv. de hadj doorstaan, zonder onze kalmte te verliezenen ons slecht te gedragen. Ook kunnen we met geduld standvastig in djihaadstaan en strijden tegen de ongelovigen, huichelaars en dergelijke. We kunnen zoweerstand bieden tegen hun constante aanval zonder te wankelen of te twijfelenen kunnen we doorgaan zonder te wanhopen of zelfvoldaan te worden en zondergehaast en ongeduldig te worden bij de eerste tekenen van moeilijkheden. Allah zei:
يَاأَيُّهَا النَّبِيُّ حَرِّضْ الْمُؤْمِنِينَ عَلَىالْقِتَالِ إِنْ يَكُنْ مِنْكُمْ عِشْرُونَ صَابِرُونَ يَغْلِبُوا مِائَتَيْنِوَإِنْ يَكُنْ مِنْكُمْ مِائَةٌ يَغْلِبُوا أَلْفًا مِنْ الَّذِينَ كَفَرُوابِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لَا يَفْقَهُونَ(65)الْآنَ خَفَّفَ اللَّهُ عَنكُمْ وَعَلِمَأَنَّ فِيكُمْ ضَعْفًا فَإِنْ يَكُنْ مِنْكُمْ مِائَةٌ صَابِرَةٌ يَغْلِبُوامِائَتَيْنِ وَإِنْ يَكُنْ مِنْكُمْ أَلْفٌ يَغْلِبُوا أَلْفَيْنِ بِإِذْنِاللَّهِ وَاللَّهُ مَعَ الصَّابِرِينَ(66) (سورة الأنفال)
“OProfeet, spoor de gelovigen aan tot het gevecht. Als er onder jullie twintigzijn die geduldig zijn, dan zullen zij er tweehonderd verslaan. En als er onderjullie honderd zijn, dan zullen zij er duizend verslaan van degenen dieongelovig zijn, omdat zij een volk zijn dat niet begrijpt. Nu heeft Allahjullie verlichting gegeven, en Hij weet dat er onder jullie zwakken zijn. Enals er onder jullie honderd zijn die geduldig zijn dan zullen zij ertweehonderd verslaan. En als er duizend onder jullie zijn dan zullen zij ertweeduizend verslaan, met Allah’s verlof. En Allah is met de geduldigen.” (Soerahal-Anfaal:65-66).
Dus zonder kennis en geduld rest er niets behalvedienstijver en oncontroleerbare emoties, geroep en loze kreten en leuzen,toespraken die geen kracht geven, maar eerder verzwakken en handelingen dieniet opbouwen maar eerder verwoesten. In deze maand moeten we ernaar streveneen standvastig en krachtig besluit te nemen. Namelijk het besluit daden vangehoorzaamheid te doen en onszelfte sterken met geduld en zeker tezijn van wat de Boodschapper zei: “En weet dat overwinning komt met geduld, verlichtingmet leed, en gemak met moeilijkheden.”
- Goede manierenaanleren.
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ
قَالَرَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُعَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ لَمْ يَدَعْقَوْلَ الزُّورِوَالْعَمَلَبِهِ فَلَيْسَ لِلَّهِ حَاجَةٌ فِي أَنْ يَدَعَ طَعَامَهُ وَشَرَابَهُ (البخاري)De Profeet zei: “Al wie niet leugens laat in woorden en daden, danheeft Allah het niet nodig dat hij zijn eten en drinken laat.”
(al-Boechaarie)عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَاللَّهُ عَنْهُ
أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّىاللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَالصِّيَامُجُنَّةٌ فَلَا يَرْفُثْ وَلَا يَجْهَلْوَإِنْ امْرُؤٌ قَاتَلَهُ أَوْ شَاتَمَهُ فَلْيَقُلْ إِنِّي صَائِمٌ مَرَّتَيْنِ (البخاري)De Profeet zei: “Vasten is niet slechts het laten van eten endrinken. Het is ook afzien van onwetende en onfatsoenlijke taal. Als iemand jebeledigt of zich slecht gedraagt tegenover jou zeg dan: “Ik vast, ik vast.”
(al-Boechaarie)</img >Deze overleveringen duiden op de belangrijkheid vanwaarheidslievendheid en goede manieren. Deze gezegende maand leert ons nietalleen af te zien van eten en drinken, maar ook af te zien van die handelingenen daden die misschien andere mensen kunnen kwetsen en hun rechten schenden.
أَبَاالزُّبَيْرِ يَقُولُ سَمِعْتُجَابِرًا يَقُولُا
سَمِعْتُ النَّبِيَّ صَلَّىاللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُالْمُسْلِمُمَنْ سَلِمَ الْمُسْلِمُونَ مِنْ لِسَانِهِ وَيَدِهِ
(البخاريومسلم)De Boodschapper zei over de ware gelovige: “Eenmoeslim is iemand waar andere moeslims veilig van zijn voor zijn tong en zijnhand.”
(al-Boechaarieen Moeslim)Ieder individu moet de tekortkomingen in zijn/haarkarakter onderkennen, onderzoeken en er dan naar streven deze te verbeteren enhet voorbeeld van de Profeet tevolgen; dus de Soennah na te leven.
عَنْ أَبِي أُمَامَةَ قَالَ
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّىاللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنَازَعِيمٌ بِبَيْتٍ فِي رَبَضِ الْجَنَّةِ لِمَنْ تَرَكَ الْمِرَاءَ وَإِنْ كَانَ مُحِقًّا وَبِبَيْتٍ فِي وَسَطِ الْجَنَّةِ لِمَنْتَرَكَ الْكَذِبَ وَإِنْ كَانَ مَازِحًا وَبِبَيْتٍ فِي أَعْلَى الْجَنَّةِ لِمَنْحَسَّنَ خُلُقَهُ
(أبوداود والبيهقي)“Ik sta garant voor een huis in de buitenrand van al-Djennah (voor al wie argumentenverlaat, zelfs als hij gelijk heeft), en een huis in het centrum van al-Djennah(voor al wie leugens verlaat, zelfs al zijn die gezegd voor de grap) en eenhuis in het bovenste deel van al-Djennah voor wie zijn karakter verbetert.
(AboeDawoed, alBayhaqie)Dus door het vermijden van onderdrukking,schaamteloosheid, haat tegen moeslims aan te wakkeren, roddelen, kwaad sprekenen andere slechte handelingen kunnen we gered worden van het teniet doen vanonze beloningen voor het vasten, zoals Allah’s Boodschapper :
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَقَالَ
قَالَ رَسُولُاللَّهِ صَلَّىاللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ رُبَّ صَائِمٍ لَيْسَ لَهُ مِنْ صِيَامِهِ إِلَّا الْجُوعُ (أحمدوابن ماجه)“Het kan zo zijn dat een persoon dievast niets krijgt voor zijn vasten behalve honger en dorst.” (Ahmed,Ibn Madjah)
- Voelen van een Moeslimeenheid.
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ
أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّىاللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَالصَّوْمُيَوْمَ تَصُومُونَ وَالْفِطْرُ يَوْمَ تُفْطِرُونَ وَالْأَضْحَى يَوْمَ تُضَحُّونَ
(الترمذي)De Profeet zei:“Vast wanneer zij vasten en breek je vastenwanneer zij hun vasten breken en offer de dag dat zij offeren.” (at-Tirmidhi)
Imaam at-Tirmidhi zei: Sommige mensen van kennis (geleerden)legden deze hadieth uit door te zeggen: Het betekent te vasten en het vasten tebreken samen met de djama’ah (gemeenschap) en de meerderheid van de mensen.”
Dus in deze gezegende maand kunnen we daadwerkelijkeen groter gevoel van eenheid voelen en ervaren dat we één oemmah zijn doorons collectieve vasten en brekenvan het vasten. Ook voelen we een groter besef over de kwestie en toestand vande moeslims en hun moeilijkheden en wat zij moeten doorstaan omdat: “Gedurendehet vasten voelt en ervaart een moeslim wat zijn noodlijdende en hongerigebroeders en zusters voelen, die gedwongen zijn zonder eten en drinken televen voor lange tijd – wat velemoeslims nog overal overkomt.”
De eenheid van de moeslims en hun steun en hulp aanelkaar is één van de grootste fundamenten waarop de islaam is gebouwd zoalsAllah zei:
وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَاتَفَرَّقُوا (103) (سورة آل عمران)
“En houdt vast aan het touw van Allah en wees niet verdeeld….”
(Soeratali-Imraan : 103)En Allah zegt ook:
وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْأَوْلِيَاءُ بَعْضٍ (71) (سورة التوبة)
“Degelovigen -mannen en vrouwen- zijn vrienden en beschermers van elkaar.” (Soerahat-Taubah:71)
Sjeich ibn Taymiyyah (d728) zei:“Het welzijn van de mensen zal niet compleet zijn – noch in deze wereld noch inhet Hiernamaals – behalve met idjtimaa (overeenstemming), ta’awoen (onderlingesamenwerking) en tanasoer (onderlinge steun). Onderlinge samenwerking om zobaten te verzekeren en onderlinge steun om leed af te wenden. Daarom wordt ergezegd dat de mens sociaal en beleefd is van nature.” We zien dus dat de islaam veel waarde hecht aan hetsamenbrengen van de harten en aanmoedigen van idjtimaa (overeenstemming). Ditniet alleen in de Ramadan maar ook in alle andere vormen van aanbidding.Bijvoorbeeld; de Profeet (saws0 heeft bevolen vijf keer gezamenlijk te biddenen het 27 keer meer belang gegeven dan alleen te bidden. Deze gezamenlijkegeest komt ook tot uiting in de hadj. Zelfs in kennis opdoen en studeren zijn erzegeningen in het gezamenlijk doen zoals Allah’s Boodschapper zei:
“ Er zijn geen mensen die samenkomen in eenhuis van de huizen van Allah, het Boek van Allah reciteren en het bestuderenbehalve dat rust op hen neerdaalt, genade hen omsluit, de engelen hen omringenen Allah noemt hen aan degene die bij Hem zijn.” (Moeslim)
Zelfs in onze dagelijkse handelingen zoals eten, leertde Islaam ons om het samen te doen. Toen sommige sahaabah tegen boodschapper zeiden;
وَحْشِيُّ بْنُ حَرْبٍعَنْ أَبِيهِ عَنْ جَدِّهِ
أَنَّ أَصْحَابَالنَّبِيِّ صَلَّىاللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنَّا نَأْكُلُ وَلَا نَشْبَعُقَالَ فَلَعَلَّكُمْ تَفْتَرِقُونَ قَالُوا نَعَمْ قَالَ فَاجْتَمِعُواعَلَى طَعَامِكُمْ وَاذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ عَلَيْهِ يُبَارَكْ لَكُمْ فِيهِ (أبوداوود)“O Boodschapper van Allah, wij etenmaar we raken niet voldaan.” Hij antwoordde: “Misschien eten jullie alleen?”Zij antwoordden: “Ja.” Dus zei hij : “Eet gezamenlijk en noem denaam van Allah. Er zullen dan zegeningen in zijn voor jullie.” (AboeDawoed)
Ramadan is een tijd waarin we ons gevoel van eenheidin broeder/zusterschap laten toenemen en onze overgave aan Allah en Zijn dien. En er is geen twijfel dat dit gevoel van eenheidnoodzaakt dat: “Wij werken allemaal samen zoals voorgeschreven door de islaamals oprechte vrome zusters – niet door hizbiyyah (onverdraagzame partijgeest)noch door sektevorming, zo realiseren we ons wat van nut is voor de islamitischeoemmah en zodat de Shariah zal worden gevestigd en zal worden nageleefd op Zijnaarde.”
Dus moeten we ons eens kritisch bekijken gedurende de maand Ramadan en onszelfafvragen: Wat is mijn rol? Ieder van ons heeft een rol, een taak om dezekostbare oemmah zijn eer te laten herwinnen
En de oemmah te laten terugkerennaar zijn veel omvattende eenheid en kracht en de overwinning die het isbeloofd.
Ook moeten we naar onze eigen karakters en handelingen kijken en vragen: Helpenzij het proces van eenheid en broederschap of zijn ze een kwelling, schade enverhinderen ze alleen maar?
We vragen Allah ons demogelijkheden te geven ons te veranderen naar het goede en onszelf teverbeteren gedurende deze maand en niet tot degenen te behoren dietegengehouden worden in Zijn Genade en Vergeving. Zeker Allah is degene DieHoort en Hij is degene Die beantwoord.
Moge Allah onshelpen en sterken de grote zegeningen te verkrijgen van deze gezegende maand.
We wensen iedereen een gezegendeRamadan toe.
In de Naam van Allah, de Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle. Alle lof is aan Allah, de Heer der Werelden, en vrede en gebeden zijn met Zijn Boodschapper Mohammad. Vervolgens:
De gezegende maand Ramadaan is aangebroken. Deze edele maand waarin Allah – de Allerhoogste – Zijn dienaren begunstigt met de verschillende soorten gunsten. Hij verheft de graden van de vastenden, vergeeft hun zonden en eert hen met de verschillende soorten goedheden en gunsten.
Deze geweldige maand waarin de poorten van het Paradijs worden geopend, de poorten van het Hellevuur worden gesloten en de duivels worden vastgeketend. Hierdoor zijn zij niet meer in staat tot datgene waar zij buiten Ramadaan wel toe in staat zijn: het misleiden en laten dwalen van de dienaren.
Deze maand bevat Laylatoel-Qadr: de Nacht van de Voorbeschikking waarin de Qor-aan (Koran) werd neder gezonden. Deze nacht is beter dan duizend maanden. Degene die ontzegd wordt van de goedheid hiervan, die is werkelijk ontzegd.
De nobele Profeet – vrede en gebeden over hem – heeft gezegd:
“Wanneer de eerste nacht van Ramadaan komt, worden de duivels en de hardnekkige demonen vastgeketend. De poorten van het Hellevuur worden gesloten en geen enkele van zijn poorten wordt geopend. De poorten van het Paradijs worden geopend en geen enkele van zijn poorten wordt gesloten. Een oproeper zal roepen: “O wenser van het goede, kom dichterbij; en o wenser van het slechte, blijf weg.” Allah zal mensen uit het Vuur bevrijden en dit gebeurt iedere nacht.”
Overgeleverd door at-Tirmidhie. Al-Albaanie verklaarde hem authentiek in Sahieh at-Tirmidhie (682).
De edele Profeet – vrede en gebeden over hem – zei ook:
“Allah – Verheven is Hij – zegt:
Alle daden van het kind van Adam zijn voor hem; een goede daad wordt tienmaal vermenigvuldigd. Behalve het vasten, want dit is voor Mij en Ik ben Degene Die ervoor zal belonen. Hij heeft zijn verlangens, voedsel en drank omwille van Mij gelaten. Voor de vastende zijn er twee momenten van vreugde: een moment van vreugde als hij zijn vasten verbreekt en een moment van vreugde als hij zijn Heer ontmoet. Voorwaar, de geur die uit de mond van de vastende komt, is lekkerder bij Allah dan de geur van muskus.”
Overgeleverd door al-Boekhaarie (1904) en Moeslim (2701).
Daarom dien jij – beste moslim – deze maand tegemoet te gaan met vreugde en een oprechte vastberadenheid om de dagen van deze maand te vasten en de nachten ervan te bidden. Haast je in het tonen van oprecht berouw voor alle zonden en slechte daden. Laat Allah in deze maand het goede te zien van jezelf. Laat deze maand een nieuw begin zijn met jouw Heer, door je te haasten in de daden van gehoorzaamheid en op te passen voor de zonden en hiervan weg te blijven.
Weet dat het doel van het vasten de vrees voor Allah – de Almachtige – is, door middel van het opvolgen van Zijn geboden en het vermijden van Zijn verboden. Het doel van het vasten is niet het laten van het eten en drinken.
Allah – Verheven is Hij – zegt:
O jullie die geloven, het vasten is jullie voorgeschreven net zoals het voor degenen vóór jullie werd voorgeschreven, opdat jullie (Allah) zullen vrezen.
[ Soerah al-Baqarah 2:183 ]
Het vasten is dus een geweldig onderdeel van de godvrezendheid, waarmee jij je beschermt tegen de pijnlijke bestraffing van Allah en Zijn Woede. Om deze reden dient jouw vasten zuiver voor Allah te zijn; jij hoort hier niets van het wereldse leven mee te wensen. De geliefde Profeet – vrede en gebeden over hem – heeft gezegd:
“Wie (de maand) Ramadaan vast met geloof (in Allah) en verwachting (van de beloning), van hem worden al zijn voorgaande zonden vergeven.”
Overgeleverd door al-Boekhaarie (2014) en Moeslim (1778).
Je bent dus verplicht om hierin te geloven en de beloning ervan te verwachten bij Allah. Maar dit is enkel mogelijk wanneer jouw vasten zuiver voor Allah alleen is. Degene die dus vast om af te vallen of om zijn maag rust te geven, die zal niets van de beloning krijgen. Hij is zelfs zondig en bevindt zich in groot gevaar, omdat hij zijn vasten niet zuiver voor Allah heeft gemaakt. In plaats daarvan kende hij een deelgenoot toe in zijn intentie en intendeerde iets van het wereldse leven in zijn vasten.
Laat de maand Ramadaan een oefening zijn in de nobele karaktereigenschappen en een reiniging van de kwade karaktereigenschappen. Houd je veelvuldig bezig met het gebed, het reciteren van de Qor-aan en weldadigheid jegens de armen en behoeftigen. Verricht veelvuldig de istighfaar (het vragen om vergeving aan Allah), tasbieh (het zeggen van “Soebhaanallah (Vrij is Allah van elke tekortkoming)”), tahmied (het zeggen van “Al-hamdoe lillaah (alle lof is aan Allah)”), tahliel (het zeggen van “Laa ilaaha illallah (er is geen ware god die het recht heeft aanbeden te worden dan Allah)”), takbier (het zeggen van “Allahoe Akbar (Allah is de Grootste)”) en de andere wettige vormen van het gedenken van Allah.
Weet – o dienaar die hoopt op de Barmhartigheid van Allah – als je deze Ramadaan gehaald hebt, dat je hem wellicht niet zal voltooien; laat staan dat je ‘Ied al-Fitr (feest ter beëindiging van de vastenmaand Ramadaan) haalt of de volgende Ramadaan. Span je dus in tegen jouw ego in het verrichten van het goede. Denk aan de vele geliefden die wij hadden onder degenen die met ons leefden. Zij zijn nu alleen in hun graven onder het zand en hebben geen gezelschap, behalve hun daden. Verricht daarom voor de dag dat dit ook jouw toestand zal zijn, zolang je nog uitstel hebt gekregen in je leven.
Wat de wijsheden achter het vasten en de geheimen ervan betreft: het is niet mogelijk om deze alle te vermelden in dit beknopte artikel. Echter, ik zal wijzen naar een klein gedeelte ervan, zodat jij – mijn beste broeder en zuster – wat van Allah’s geheimen in Zijn wetgeving kent en jouw geloof en overtuiging zodoende toenemen – in een tijd waarin de overtuigingen beven en het geloof is verzwakt. Tot Allah behoren wij en tot Hem is de terugkeer.
Tot de verheven wijsheden achter het vasten behoren de aanbidding van Allah en de nederigheid tegenover Hem. De vastende wendt zich tot Allah – Verheven is Hij – en staat nederig en ootmoedig tegenover Hem wanneer hij zijn verlangens verwerpt. De kracht leidt namelijk tot buitensporigheid en arrogantie. Allah – de Allerhoogste – zegt hierover:
Neen! Voorwaar, de mens is zeker buitensporig. Omdat hij zichzelf behoefteloos beschouwt.
[ Soerah al-‘Alaq 96:6-7 ]
Wanneer de mens echter zijn zwakte en onmacht ziet, weet hij dat hij zwak en arm is tegenover Allah. Zodoende verwerpt hij de hoogmoedigheid en trots in zichzelf, bezwijkt voor zijn Heer en is zachtmoedig jegens Zijn schepping.
Tot de wijsheden achter het vasten behoren ook sociale wijsheden. De mensen verenigen zich namelijk tegelijkertijd op één aanbidding en hebben allen geduld met het verduren en het dragen van het vasten. Zowel de sterke als de zwakke onder hen, zowel de edelman als de simpele persoon onder hen, zowel de rijke als de arme onder hen. Dit zorgt ervoor dat hun harten zich binden, hun zielen harmoniseren en hun woord één wordt.
Evenzo zorgt het vasten ervoor dat de mensen genegen en barmhartig jegens elkaar worden, wanneer de rijke de pijn van de honger en het branden van de dorst voelt. Hij beseft dat zijn minderbedeelde broeder deze pijn het hele jaar door moet voelen, waardoor hij hem vrijgevig van zijn bezit schenkt. Hiermee zal de wrok en nijd verdwijnen en plaats maken voor de liefde en genegenheid. Op deze wijze vindt de vrede plaats tussen de verschillende klassen van de samenleving.
Het vasten bevat ook ethische en opvoedkundige wijsheden. Het leert de mens namelijk geduldig te zijn en lasten te verduren. Het versterkt de wilskracht en leert de mens moeilijkheden te trotseren.
Tevens schuilen er wijsheden achter het vasten die betrekking hebben op de gezondheid. De maag is immers het centrum van de ziekte en het dieet is het beste medicijn. Het is voor de maag noodzakelijk om een rustpauze te nemen en zich te ontspannen, nadat het voedsel opeenvolgend op de maag afkomt en zij dit steeds moet verwerken.
Dit zijn slechts enkele van de wijsheden en geheimen van Allah in Zijn wetgeving. Het opsommen van de wijsheden die het menselijke verstand kan vatten, vereist vele boekwerken, laat staan de wijsheden en geheimen die enkel Allah – Verheven is Hij – kent.
O Allah, stort in deze maand Uw Barmhartigheid over ons uit en laat ons behoren tot degenen die in deze maand van het Hellevuur bevrijd worden…
Door de nobele Shaykh
Saalim al-‘Adjmie
– moge Allah hem behouden –
Vraag: Wat is beter voor de reiziger: vasten of eten?
Antwoord: Wanneer de moslim op reis gaat, terwijl hij vastende is, dan mag hij kiezen tussen het vasten en het eten. Hij dient datgene te doen wat het makkelijkste voor hem is. De geleerden hebben overeenstemming dat het voor de reiziger is toegestaan om niet te vasten. Maar als hij toch wil vasten, dan rust er geen kwaad op hem en zijn vasten is geldig. Als het vasten hem zwaar valt, dan wordt het voor hem benadrukt om niet te vasten. De Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – zag namelijk een man die (op de grond lag en) beschaduwd werd tijdens een reis vanwege de hevige hitte, omdat hij aan het vasten was. Daarop zei hij – sallallahoe ‘alayhi wa sallam:
“Het vasten tijdens het reizen behoort niet tot de deugdzaamheid.”(1)
Maar als het vasten hem niet zwaar valt, dan mag hij kiezen: als hij wil, vast hij en als hij wil, vast hij niet. Het is namelijk authentiek overgeleverd van Anas – moge Allah tevreden zijn met hem – die zei:
“Wij reisden samen met de Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – en de vastende bekritiseerde de niet-vastende niet, noch bekritiseerde de niet-vastende de vastende.”(2)
Bron: As-Siyaam Soe-aal wa Djawaab (Het Vasten: Vraag & Antwoord)
(1) Overgeleverd door al-Boekhaarie (1946) en Moeslim (2607).
(2) Overgeleverd door al-Boekhaarie (1947) en Moeslim (2615).
Door de nobele Shaykh
Saalim al-‘Adjmie
– moge Allah hem behouden –
Vraag: Wanneer dienen de jongens en meisjes te worden opgedragen om te vasten?
Antwoord: Wanneer de jongens en meisjes de leeftijd van zeven jaar of hoger bereiken, dienen zij te worden opgedragen om te vasten, zodat zij hieraan gewend raken. Hun gezaghebbers dienen hun dit op te dragen net zoals zij hun opdragen om te bidden.
Wanneer zij dan de volwassenheid bereiken, wordt het vasten verplicht voor hen. De volwassenheid voor jongens vindt plaats door één van de volgende zaken:
– het bereiken van de leeftijd van 15 jaar;
– het groeien van schaamhaar;
– het hebben van een zaadlozing gepaard met lust.
De volwassenheid voor meisjes vindt plaats door één van de volgende zaken:
– de vorige drie;
– plus de menstruatie.
Wanneer een meisje menstrueert, heeft zij dus de volwassenheid bereikt, ook al is zij tien jaar oud.
Bron: As-Siyaam Soe-aal wa Djawaab (Het Vasten: Vraag & Antwoord)
Door de nobele Shaykh
Al-Imaam Mohammad Naasiroed-Dien al-Albaanie
– moge Allah hem genadig zijn –
Al-Imaam al-Albaanie – moge Allah hem genadig zijn – zei na de vermelding van de volgende overlevering:
“Als één van jullie de gebedsoproep hoort, terwijl hij een kom in zijn hand heeft, dan dient hij deze niet weg te leggen, totdat hij zijn benodigdheid ervan heeft genomen.”
Overgeleverd door Aboe Daawoed en anderen. Zie ook Sahieh Soenan Abie Daawoed (2060).
“Deze overlevering bevat een bewijs dat het voor degene die een kom met eten of drinken in zijn handen heeft, terwijl de dageraad is aangebroken, is toegestaan om deze niet weg te leggen, totdat hij zijn benodigdheid ervan heeft genomen. Deze situatie is een uitzondering op het Vers:
En eet en drink totdat voor jullie de witte draad (licht) van de dageraad te onderscheiden is van de zwarte draad (duisternis).
[ Soerah al-Baqarah 2:187 ]
Er is geen tegenstrijdigheid tussen dit Vers en de overleveringen met dezelfde betekenis enerzijds en bovenstaande overlevering anderzijds. Noch is er een consensus die hiermee tegenstrijdig is. Sterker nog, een groep van de Metgezellen en anderen zijn nog een stap verder gegaan dan datgene wat uit bovenstaande overlevering afgeleid wordt: namelijk dat men de soehoer(1) mag verrichten totdat de dageraad duidelijk zichtbaar wordt en het licht zich in de straten verspreidt. Zie hiervoor al-Fat-h (4/109-110).
Bovenstaande overlevering weerlegt tevens de innovatie van de tijd die de mensen hebben ingesteld om te stoppen met het eten en te beginnen met het vasten (imsaak), ongeveer een kwartier voor de dageraad. Zij doen dit namelijk slechts uit angst dat de gebedsoproep van het ochtendgebed verricht wordt, terwijl zij nog bezig zijn met de soehoer. Maar als zij op de hoogte zouden zijn van deze veroorloving, dan waren zij niet in deze innovatie getreden. Denk hier dus over na.”
Bron: Tamaam al-Minnah fit-Ta’lieq ‘alaa Fiqh as-Soennah, blz. 417
Wanneer de zwangere en de zogende vrouw niet in staat zijn om te vasten
Door de nobele Shaykh
Al-Imaam Mohammad Naasiroed-Dien al-Albaanie
– moge Allah hem genadig zijn –
At-Tabarie heeft overgeleverd op gezag van Ibn ‘Abbaas – moge Allah tevreden zijn met hem en zijn vader – dat hij zei:
“Wanneer de zwangere vrouw voor zichzelf vreest en de zogende vrouw voor haar kind vreest tijdens Ramadaan, dan hoeven zij niet te vasten. Zij dienen voor elke dag een arme te voeden en hoeven hun vasten niet in te halen.”
Zijn keten is authentiek volgens de voorwaarden van Moeslim.
In een andere overlevering van at-Tabarie met dezelfde keten op gezag van Ibn ‘Abbaas dat hij de moeder van zijn kind zag, terwijl deze zwanger of zogende was. Daarop zei hij:
“Jij hebt de status van degene die niet in staat is (om te vasten). Je dient voor elke dag een arme te voeden en je hoeft niets in te halen.”
Een andere overlevering hiervan (2761) op gezag van Sa’ied bevat de volgende toevoeging:
“Dit geldt wanneer zij voor zichzelf vreest.”
Ibn Djarier leverde op gezag van Ibn ‘Oemar dezelfde uitspraak over als die van Ibn ‘Abbaas over de zwangere en de zogende vrouw. Zijn keten is authentiek, maar hij heeft zijn bewoordingen niet genoemd.
Ad-Daaraqoetnie heeft op gezag van Ibn ‘Oemar overgeleverd dat zijn zwangere vrouw hem (hierover) vroeg, waarop hij antwoordde:
“Je hoeft niet te vasten. Voed voor elke dag een arme, maar haal niets in.”
Zijn keten is goed.
Op gezag van ‘Oebaydoellah van Naafi’ die zei:
“Een dochter van Ibn ‘Oemar was getrouwd met een man van Qoeraysh. Zij was zwanger en werd tijdens Ramadaan getroffen door een hevige dorst. Daarop droeg Ibn ‘Oemar haar op om niet te vasten en om voor elke dag een arme te voeden.”
Zijn keten is authentiek.
Bron: Irwaa- al-Ghaliel (4/19) (licht aangepast)
Door de nobele Shaykh
Saalim al-‘Adjmie
– moge Allah hem behouden –
Vraag: Wanneer de vastende een natte droom heeft, heeft dit dan enig effect op zijn vasten?
Antwoord: De natte droom maakt het vasten niet ongeldig en heeft geen enkel effect op het vasten. Maar hij dient de grote rituele wassing voor djanaabah(1) te verrichten, wanneer hij een zaadlozing heeft gehad.
Bron: As-Siyaam Soe-aal wa Djawaab (Het Vasten: Vraag & Antwoord)
Wanneer de vastende bloed verliest
Door de nobele Shaykh
Saalim al-‘Adjmie
– moge Allah hem behouden –
Vraag: Wanneer de vastende bloed verliest, maakt dit het vasten dan ongeldig? Bijvoorbeeld wanneer hij een bloedprik krijgt, wanneer hij een bloedneus heeft, wanneer hij zichzelf verwondt met een mes, wanneer hij in een stuk glas loopt waardoor zijn voet bloedt, enz.?
Antwoord: Wanneer de vastende bloedt verliest door een bloedneus, istihaadah(1), een verwonding of wat hierop lijkt, maakt dit het vasten niet ongeldig.
Hetzelfde geldt voor degene die een bloedprik krijgt en degene bij wie bloed uit zijn kies komt, waarop hij dit niet doorslikt maar uitspuugt; al deze zaken hebben geen effect op zijn vasten en zijn vasten is gewoon geldig.
Bron: As-Siyaam Soe-aal wa Djawaab (Het Vasten: Vraag & Antwoord)
(1) Voetnoot van de vertaler: Istihaadah: Vaginale bloeding buiten of direct volgend op de menstruatie- of kraamperiode.
Vasten tijdens het menstrueren |
Door de nobele Shaykh
Saalim al-‘Adjmie
– moge Allah hem behouden –
Vraag: Sommige vrouwen schamen zich, waardoor zij vasten terwijl zij menstrueren. Wat is het oordeel hierover?
Antwoord: Het is voor de menstruerende vrouw niet toegestaan om te bidden of te vasten. Zij is verplicht om berouw te tonen en vergeving te vragen voor deze fout. Wanneer zij gevast heeft terwijl zij menstrueerde, dient zij deze dagen in te halen, ongeacht of dit zich heeft voorgedaan tijdens één Ramadaan of tijdens meerdere Ramadaans. Haar vasten tijdens de menstruatieperiode is niet geldig.
Bron: As-Siyaam Soe-aal wa Djawaab (Het Vasten: Vraag & Antwoord)
De drie niveaus van het vasten
Door de nobele Shaykh
Al-Imaam Ibn Qoedaamah al-Maqdisie
– moge Allah hem genadig zijn –
Het vasten kent drie niveaus:
1- het normale vasten;
2- het speciale vasten;
3- het superspeciale vasten.
Het normale vasten is dat men de buik en het geslachtsdeel onthoudt van het bevredigen van hun verlangen.
Het speciale vasten is dat men de tong, de handen, de voeten, de oren, de ogen en de rest van de lichaamsdelen onthoudt van de zonden.
Het superspeciale vasten is het vasten van het hart: dat men het hart onthoudt van de onedele geneigdheden en de gedachten die het hart van Allah – Verheven is Hij – verwijderen en dat men het hart zuivert van alles buiten Allah – Verheven is Hij.
Bron: Moekhtasar Minhaadj al-Qaasidien
Niet vasten vanwege examens
Door de nobele Shaykh
Saalim al-‘Adjmie
– moge Allah hem behouden –
Vraag: Is het voor de student toegestaan om tijdens de maand Ramadaan niet te vasten vanwege examens?
Antwoord: Het is voor de student niet toegestaan om tijdens Ramadaan niet te vasten vanwege zijn examens, want dit behoort niet tot de wettige excuses die hem vrijstellen van het vasten.
Bron: As-Siyaam Soe-aal wa Djawaab (Het Vasten: Vraag & Antwoord)
Laylatoel-Qadr (de Waardevolle Nacht)
Door de nobele Shaykh
Al-‘Allaamah ‘Abdoellah ibn ‘Abdir-Rahmaan Aal Bassaam
– moge Allah hem genadig zijn –
Laylatoel-Qadr is een gezegende nacht, behorende tot de nachten van Ramadaan. Zij werd Laylatoel-Qadr (de Waardevolle Nacht) genoemd vanwege haar enorme waarde en aanzien. Ook is er gezegd: zij werd Laylatoel-Qadr genoemd, omdat de daden van aanbidding een grote waarde hebben in deze nacht. Beide betekenissen komen op hetzelfde neer.
Laylatoel-Qadr is een nobele en geweldige nacht. Tijdens deze nacht worden de goede daden vermenigvuldigd, de slechte daden worden uitgewist en de zaken worden voorbeschikt.
Allah – Verheven is Hij – heeft deze nacht onderscheiden van de andere nachten: de openbaring van de Qor-aan (Koran) begon in deze nacht, de zaken worden tijdens deze nacht voorbeschikt en de edele Engelen dalen tijdens deze nacht neer naar de aarde. Daarom is de aanbidding tijdens deze nacht meer waard dan de aanbidding van duizend maanden.
Aangezien de Metgezellen – moge Allah tevreden zijn met hen – wisten wat voor gunst en voortreffelijke status deze nacht heeft, wilden zij graag weten op welke nacht zij zou vallen. Maar Allah – Vrij is Hij van elke tekortkoming en Verheven – hield haar voor hen verborgen, vanwege Zijn Wijsheid en Zijn Barmhartigheid jegens de schepsels; opdat zij hun best zouden doen in het zoeken naar deze nacht en zodoende hun aanbidding zouden vermeerderen, wat enkel van nut is voor henzelf.
De Metgezellen zagen Laylatoel-Qadr in hun dromen. Deze wezen er alle op dat Laylatoel-Qadr in de laatste tien nachten van de maand Ramadaan zou plaatsvinden. Daarop zei de Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam:
“Ik zie dat jullie dromen overeenkomen op de laatste tien nachten. Wie haar dus wil zoeken, laat hij haar dan zoeken in de laatste tien nachten.”
Vooral tijdens de oneven nachten van de laatste tien, want het is waarschijnlijker dat Laylatoel-Qadr op één van die nachten valt. Het meest waarschijnlijke en datgene waar de meeste bewijzen op duiden, is dat zij op de 27e nacht van Ramadaan valt.
Het is aanbevolen om op zoek te gaan naar deze nacht en naar de Barmhartigheid van Allah – Verheven is Hij – die tijdens deze nacht neerdaalt. Deze nacht is namelijk een gezegende nacht. De daden worden hierin vermenigvuldigd, de smeekbede wordt verhoord en de aanroeping wordt beantwoord. Degene die ontzegd wordt van deze nacht en van de Barmhartigheid die tijdens deze nacht neerdaalt, die is werkelijk ontzegd.
Doe dus je best tijdens Ramadaan, vooral tijdens de laatste tien nachten en tijdens de 27e nacht in het bijzonder. Moge Allah ons hierin Zijn Barmhartigheid schenken.
Bron: Taysier al-‘Allaam Sharh ‘Oemdatil-Ahkaam, het Boek van het Vasten, Hoofdstuk Laylatoel-Qadr, Hadieth nr. 1 & 2 (licht aangepast)
Door de nobele Shaykh
al-Imaam Aboe ‘Abdillaah Mohammad ibn Saalih al-‘Oethaymien
– moge Allah hem genadig zijn –
* Het is een aanbidding voor Allah, waarmee de dienaar dichter bij zijn Heer komt, door de zaken waar hij van houdt te laten. Zaken zoals voedsel, drinken en geslachtsgemeenschap. Hierdoor wordt de oprechtheid van zijn geloof duidelijk, de perfectie van zijn aanbidding van Allah, de sterkte van zijn liefde voor Allah en de hoop die hij heeft voor hetgeen zich bij Hem bevindt. De mens laat namelijk niet iets waar hij van houdt, behalve voor een zaak die hij belangrijker vindt dan datgene waar hij van houdt. Als de gelovige dus weet dat de tevredenheid van Allah bereikt kan worden door te vasten en de verlangens te laten die hij van nature heeft, dan zal hij de tevredenheid van zijn Heer verkiezen boven zijn verlangens. Hij zal zijn verlangens dan laten, hoe erg zijn drang ernaar ook is, omdat zoetheid en de rust van zijn ziel zich bevindt in het laten van al die zaken voor Allah, de Almachtige en Majesteitelijke. Dit is de reden dat vele gelovigen, als zij geslagen zouden worden of gevangen zouden worden genomen zodat zij hun vasten tijdens één dag van de Ramadaan zouden verbreken zonder geldige reden, zij dit niet zouden doen. Deze wijsheid is de meest perfecte en grootste wijsheid achter het vasten.
* Het is een manier om vrees voor Allah (Taqwaa) te verkrijgen, zoals Allah, Verheven is Hij, en vrij van elke tekortkoming, heeft gezegd:
يأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
‘O jullie die geloven, het vasten is jullie voorgeschreven, zoals het ook degenen vóór jullie was voorgeschreven, opdat jullie Godsvrees zullen verkrijgen.’
(Soerah al-Baqarah: 183).
De vastende is namelijk bevolen om daden van gehoorzaamheid te verrichten en daden van ongehoorzaamheid te vermijden, zoals de Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – heeft gezegd:
منْ لَم يَدعْ قول الزورِ والعملَ به والجَهلَ فليس لله حاجةٌ في أنْ يَدعَ طعامَه وشرابَه
‘Degene die valse praat, het handelen ernaar en onwetendheid(1) niet laat, Allah heeft er geen behoefte aan dat hij zijn voedsel en drinken laat.’(2)
Tevens is het zo dat als de vastende vast en hij een zonde wil verrichten, hij zich zal herinneren dat hij vast, waardoor hij deze zonde niet zal verrichten. Dit is de reden dat de Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – de vastende heeft bevolen om tegen degene die hem uitscheldt of beledigt te zeggen: ‘Ik ben vastende’. Dit dient als een waarschuwing voor die persoon, dat een vastende bevolen is om weg te blijven bij het uitschelden en beledigen en als een herinnering voor de vastende dat hij vast, waardoor hij niet zal terugschelden of beledigen.
* Het hart wordt verruimd voor het nadenken en gedenken. Dit komt omdat het vervullen van de verlangens een oorzaak is voor onachtzaamheid. Het kan zelfs zo zijn dat het hart zich verhardt en blind raakt voor de waarheid. Dit is de reden dat de Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – ons heeft geleid naar het minderen van eten en drinken. Hij – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – heeft gezegd:
مَا مَلأ ابنُ آدمَ وِعَاءً شرّاً من بطنٍ، بحَسْبِ ابن آدمَ لُقيْماتٌ يُقمن صُلْبَه، فإِن كان لا مَحالَةَ فَثُلثٌ لطعامِه وثلثٌ لشرابه وثلثٌ لنفسِهِ
‘De zoon van Aadam heeft geen slechter vat gevuld dan zijn maag. Een paar happen zijn genoeg voor de zoon van Aadam om zijn ruggengraat recht te houden. Als hij dan niet anders kan, laat hem dan een derde van zijn maag vullen met voedsel, een derde met drinken en een derde voor zijn ademhaling.’(3)
In Sahieh Moeslim staat dat Handhalah al-Oesaydie, één van de schrijvers(4) van de Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – tegen de Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – heeft gezegd: ‘Handhalah is hypocriet geworden.’ De Boodschapper – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – zei tegen hem:
وما ذَاك؟
‘En hoe komt dat?’
Hij (Handhalah) zei: ‘O Boodschapper van Allah, als wij bij u zijn, dan herinnert u ons aan het Hellevuur en het Paradijs totdat het lijkt alsof wij het met onze eigen ogen zien. Als wij u vervolgens verlaten, spelen wij met onze echtgenotes en kinderen en al hetgeen verloren zal gaan, waardoor wij veel vergeten.’ Dit is een gedeelte uit de overlevering, en in de overlevering staat ook dat de Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – toen driemaal heeft gezegd:
ولكن يا حنظلةُ ساعةً وساعة
‘Maar o Handhalah, een uurtje zo, en een uurtje zo.’
Soelaymaan ad-Daaraani heeft gezegd:
إن النفسَ إذا جاعت وعطِشَت صَفَا القلب وَرَقَّ وإذا شبِعت عميَ القلب
‘Als de ziel honger en dorst heeft, zuivert en verzacht het hart zich, en als zij verzadigd is, raakt het hart verblind.’
* Het behoort ook tot de wijsheden van het vasten dat een rijke persoon de waarde inziet van de rijkdom waar Allah hem mee heeft begunstigd, gezien Allah hem heeft begunstigd met voedsel, drinken en geslachtsgemeenschap en dit is vele andere schepselen ontnomen. Op deze manier zal hij Allah prijzen om deze gunst, Hem bedanken voor dit gemak en denken aan zijn arme broeder die misschien wel hongerig slaapt. Hierdoor zal hij gul zijn tegen deze arme, door hem sadaqah (liefdadigheid) te geven waarmee hij zich kan kleden en zijn honger kan stillen. Dit is de reden dat de Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – de meest gulle persoon was, en hij was het gulste tijdens de Ramadaan, als Djibriel (de engel) naar hem toekwam om hem – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – de Qor-aan te onderwijzen.
Bron: Madjaalis Shahr Ramadaan, al-Madjlis at-Taasi’
(1) Voetnoot van de vertaalster: Hiermee wordt bedoeld dat men een ander onrecht aandoet. Zie Sharh Riyaad as-Saalihien van ash-Shaykh al-‘Oethaymien.
(2) Overgeleverd door al-Boekhaarie.
(3) Overgeleverd door Ahmad, at-Tirmidhie, an-Nasaa-ie en Ibn Maadjah.
(4) Voetnoot van de vertaalster: In de tijd van de Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – waren er bepaalde Metgezellen die de Qor-aan-Verzen opschreven. Handhalah was hier één van.
Al-Imaam Mohammad Naasiroed-Dien al-Albaanie
– moge Allah hem genadig zijn –
Al-Imaam al-Albaanie – moge Allah hem genadig zijn – zegt in Qiyaam Ramadaan (blz. 35):
Vervolgens kwam ik een authentieke en duidelijke overlevering tegen die “de moskeeën” welke in het Vers(1) werden genoemd, beperkt tot de drie moskeeën: de Gewijde Moskee (in Mekkah), de Moskee van de Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – (in al-Medienah) en de Aqsa Moskee (in Jeruzalem). Dat is de volgende overlevering van de Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam:
“Er is geen i’tikaaf(2), behalve in de drie moskeeën.”(3)
Dit is tevens de opinie van de volgende mensen onder de Voorgangers, voor zover ik ervan op de hoogte ben: Hoedhayfah ibn al-Yamaan, Sa’ied ibn al-Moesayyib en ‘Ataa-, behalve dat de laatste de Aqsa Moskee niet noemde.
Anderen zijn van opinie dat in iedere moskee waarin het gemeenschappelijke gebed wordt onderhouden, de i’tikaaf kan worden verricht. Weer anderen zijn van opinie dat zelfs de gebedsplaats in het huis voldoende is voor de i’tikaaf.
Maar het is evident dat men datgene (van hun uitspraken) dient te volgen wat overeenkomt met de overlevering(4). En Allah – Vrij is Hij van elke tekortkoming en Verheven – weet het het beste.
Verder zegt hij – moge Allah hem genadig zijn – in Silsilah al-Ahaadieth as-Sahiehah (6/670):
Weet dat de geleerden van mening verschillen over de voorwaarde en de eigenschappen van de moskee waarin de i’tikaaf wordt verricht, zoals je uitgebreid behandeld zult zien in de twee Moesannafs(5), al-Moehallaa en andere boeken.
Er is niets daarvan wat als bewijs gebruikt kan worden, behalve de Woorden van Allah – Verheven is Hij:
…terwijl jullie i’tikaaf verrichten in de moskeeën.
[ Soerah al-Baqarah 2:187 ]
…en deze authentieke overlevering van de Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam(6). Het Qor-aan Vers is algemeen en de overlevering is specifiek; en de grondbeginselen (van de wetgeving) vereisen dat het algemene gebonden wordt aan het specifieke.
Aldus is de overlevering een specificatie en uitleg van het Qor-aan Vers. Dit is ook waar de woorden en de overlevering van Hoedhayfah op duiden. De overleveringen van de Voorgangers hierover zijn verschillend, maar men dient datgene hiervan aan te nemen wat overeenkomt met de (bovenstaande) overlevering (van de Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam); zoals de woorden van Sa’ied ibn al-Moesayyib:
“Er is geen i’tikaaf, behalve in de moskee van een Profeet.”
Overgeleverd door Ibn Abie Shaybah en Ibn Hazm met een authentieke keten.
Bron: Qiyaam Ramadaan, blz. 35 & Silsilah al-Ahaadieth as-Sahiehah, deel 6, blz. 670
(1) Voetnoot van de vertaler: Zie Soerah al-Baqarah 2:187.
(2) Voetnoot van de vertaler: I’tikaaf: Het zich afzonderen in de moskee waarbij men de tijd doorbrengt in aanbidding, met name tijdens de laatste tien dagen van Ramadaan.
(3) Overgeleverd door at-Tahaawie, al-Ismaa’ielie en al-Bayhaqie met een authentieke keten op gezag van Hoedhayfah ibn al-Yamaan – moge Allah tevreden zijn met hem. Zie ook Silsilah al-Ahaadieth as-Sahiehah (2786).
(4) Voetnoot van de vertaler: D.w.z. dat er geen i’tikaaf is, behalve in de drie moskeeën.
(5) D.w.z. Moesannaf Ibn Abie Shaybah en Moesannaf ‘Abdir-Razzaaq.
(6) Voetnoot van de vertaler: D.w.z. de volgende overlevering:
“Er is geen i’tikaaf, behalve in de drie moskeeën.”
De aanbevolen zaken tijdens het vasten
Door de nobele Shaykh
Al-Imaam Ibn Qoedaamah al-Maqdisie
– moge Allah hem genadig zijn –
De volgende zaken zijn aanbevolen tijdens het vasten:
* Het verrichten van de soehoer(1) en het uitstellen ervan tot net vóór de dageraad.
* Het verhaasten van het verbreken van het vasten (wanneer de zon is ondergegaan) en dat men het vasten verbreekt met dadels.
* Vrijgevigheid, weldadigheid en liefdadigheid, uit opvolging van de Boodschapper van Allah – sallallahoe ‘alayhi wa sallam.
* Het bestuderen van de Koran.
* Het verrichten van i’tikaaf(2) tijdens de maand Ramadan – vooral in de laatste tien dagen ervan – en dat men zich hierin extra inspant in de aanbidding.
Al-Boekhaarie en Moeslim hebben overgeleverd dat ‘Aa-ishah – moge Allah tevreden zijn met haar – gezegd heeft:
“Wanneer de (laatste) tien (dagen van Ramadan) aanbraken, spande de Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – zijn heupgordel aan, bracht de nacht door in gebed en wekte zijn gezin (om te bidden).”
De geleerden hebben twee betekenissen genoemd voor “het aanspannen van de heupgordel”:
1- Het zich onthouden van de vrouwen.
2- Het zich extra inspannen in de aanbidding.
Verder hebben de geleerden gezegd:
“De reden dat de Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – zich extra inspande in de laatste tien dagen is dat hij op zoek was naar Laylatoel-Qadr(3).”
Bron: Moekhtasar Minhaadj al-Qaasidien
(1) Voetnoot van de vertaler: Soehoer: Het eten en drinken door de vastende vóór de dageraad.
(2) Voetnoot van de vertaler: I’tikaaf: Het zich afzonderen in de moskee waarbij men de tijd doorbrengt in aanbidding, met name tijdens de laatste tien dagen van Ramadan.
(3) Voetnoot van de vertaler: Laylatoel-Qadr: De Nacht van de Voorbeschikking in Ramadan waarin de Koran werd neder gezonden.
Door de nobele Shaykh
Al-Imaam Mohammad Naasiroed-Dien al-Albaanie
– moge Allah hem genadig zijn –
Al-Imaam al-Albaanie – moge Allah hem genadig zijn – zei, nadat hij de overleveringen vermeldde betreffende het vasten namens de dode:
Deze overleveringen wijzen duidelijk op de wettigheid van het vasten van de erfgenaam namens de dode, als het gaat om een gelofte die de dode deed. Maar de eerste overlevering(1) wijst op het eerste gezicht tevens op iets extra’s: namelijk dat de erfgenaam ook het verplichte vasten namens de dode kan vasten. Dit is de opinie van de Shaafi’ies(2) en tevens de opinie van Ibn Hazm (7/2, 8) en anderen.
Maar de Hanbalies(3) gaat uit van het eerste (d.w.z. dat enkel de gelofte namens de dode gevast kan worden). Dit is zelfs letterlijk van al-Imaam Ahmad overgeleverd; Aboe Daawoed zegt in al-Masaa-il (96):
“Ik hoorde Ahmad ibn Hanbal zeggen: er dient niet namens de dode gevast te worden, behalve de gelofte.”
Zijn volgelingen hebben de eerste overlevering(4) geïnterpreteerd aangaande het vasten als gelofte, met als bewijs datgene wat ‘Amrah heeft overgeleverd: dat haar moeder overleed, terwijl zij gemiste dagen van Ramadaan nog niet had ingehaald. Daarop vroeg ‘Amrah aan ‘Aa-ishah: “Zal ik deze namens haar vasten?” ‘Aa-ishah antwoordde:
“Neen. Maar geef namens haar voor iedere dag een halve saa’(5) uit per behoeftige.”
Overgeleverd door at-Tahaawie (3/142) en Ibn Hazm (7/4) en de bewoording is van hem. Ibn at-Toerkmaanie zei over de overleveringsketen ervan:
“Sahieh (authentiek).”
Ook leverde Sa’ied ibn Djoebayr over dat Ibn ‘Abbaas zei:
“Wanneer iemand ziek wordt tijdens Ramadaan en vervolgens sterft zonder gevast te hebben, dient men namens hem voedsel uit te geven en er hoeft niet voor hem gevast te worden. Maar als hij een gelofte deed om te vasten, dient zijn erfgenaam namens hem te vasten.”
Overgeleverd door Aboe Daawoed met een authentieke keten volgens de voorwaarden van al-Boekhaarie en Moeslim. Ibn Hazm leverde een soortgelijke overlevering over (7/7) en verklaarde zijn keten authentiek.
Ik (d.w.z. al-Imaam al-Albaanie – moge Allah hem genadig zijn) zeg: dit onderscheid (tussen het vasten als gelofte en het vasten dat van oorsprong verplicht is), welke de opinie is van de Moeder der Gelovigen (‘Aa-ishah) en de Schriftgeleerde van de moslimgemeenschap, Ibn ‘Abbaas – moge Allah tevreden zijn met hen beiden – en waarin zij gevolgd werden door de Imaam van de Soennah, Ahmad ibn Hanbal: dit is hetgeen waarbij de ziel rust vindt en de borst zich verruimt. Het is de meest rechtzinnige opinie en de middenweg in deze kwestie.
Bovendien handelt men op deze manier naar alle overleveringen – zonder één enkele hiervan te verwerpen – met het correcte begrip hiervan; vooral van de eerste overlevering(6). De Moeder der Gelovigen (‘Aa-ishah) begreep er namelijk niet uit dat deze overlevering algemeen is en ook het vasten van Ramadaan omvat, terwijl zij degene is die hem heeft overgeleverd.
Het is bekend dat de overleveraar van de hadieth het beste weet wat de betekenis is van hetgeen hij heeft overgeleverd. Vooral wanneer datgene wat hij hieruit begreep, overeenkomt met de grondbeginselen en fundamenten van de Islamitische wetgeving, zoals hier het geval is.
Bron: Ahkaam al-Djanaa-iz, blz. 215 (licht aangepast)
(1) Voetnoot van de vertaler: D.w.z. de volgende overlevering:
“Wie sterft, terwijl hij een schuld van vasten heeft; zijn erfgenaam dient namens hem te vasten.”
Overgeleverd door al-Boekhaarie (1952) en Moeslim (1147).
(2) Voetnoot van de vertaler: Shaafi’ies: De volgelingen van de wetschool van al-Imaam ash-Shaafi’ie – moge Allah hem genadig zijn.
(3) Voetnoot van de vertaler: Hanbalies: De volgelingen van de wetschool van al-Imaam Ahmad ibn Hanbal – moge Allah hem genadig zijn.
(4) Voetnoot van de vertaler: Zie voetnoot nummer 1.
(5) Voetnoot van de vertaler: Saa’: Een maat die gelijk is aan viermaal twee handenvol.
(6) Voetnoot van de vertaler: Zie voetnoot nummer 1.
Door de nobele Shaykh
Saalim al-‘Adjmie
– moge Allah hem behouden –
Vraag: Is het voor de vastende toegestaan om de siwaak(1) en tandpasta te gebruiken?
Antwoord: Het is voor de vastende toegestaan om overdag tijdens Ramadaan de siwaak te gebruiken, vanwege de algemeenheid van de woorden van de Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam:
“De siwaak is een reiniging voor de mond en een welbehagen voor de Heer.”(2)
Ook is het voor de vastende toegestaan tandpasta te gebruiken, maar hij dient ervoor te zorgen dat hij het niet doorslikt.
Bron: As-Siyaam Soe-aal wa Djawaab (Het Vasten: Vraag & Antwoord)
(1) Voetnoot van de vertaler: Siwaak: Houten stokje van de Arak boom dat gebruikt wordt om de tanden mee te reinigen.
(2) Overgeleverd door Ahmad. Al-Albaanie verklaarde hem sahieh (authentiek) in al-Irwaa- (66).
Door de nobele Shaykh
Saalim al-‘Adjmie
– moge Allah hem behouden –
Vraag: Is het voor de vastende toegestaan om lippenbalsem te gebruiken wanneer hij last heeft van schrale lippen als gevolg van de droogte?
Antwoord: Het is voor de vastende toegestaan om lippenbalsem en neusbalsem te gebruiken, die de schraalheid doen verdwijnen. Hij dient er echter voor op te passen dat er niets in zijn lichaamsholte terechtkomt.
Bron: As-Siyaam Soe-aal wa Djawaab (Het Vasten: Vraag & Antwoord)
Het gebruiken van kohl en (oog- of oor)druppels tijdens het vasten
Door de nobele Shaykh
Hoesayn ibn ‘Awdah al-‘Awaayshah
– moge Allah hem behouden –
Het gebruiken van kohl(1), (oog)druppels en wat hierop lijkt van datgene wat het oog binnengaat; (dit maakt het vasten niet ongeldig) ongeacht of de vastende de smaak ervan in zijn keel proeft of niet, omdat het oog geen toegangsweg naar de lichaamsholte is.
Op gezag van ‘Aa-ishah – moge Allah tevreden zijn met haar – die zei:
“De Boodschapper van Allah maakt gebruik van kohl, terwijl hij aan het vasten was.”
Overgeleverd door Ibn Maadjah; zie ook Sahieh Soenan Ibn Maadjah (1360). Ook is van Anas ibn Maalik overgeleverd:
“…dat hij kohl gebruikte, terwijl hij aan het vasten was.”
Al-Boekhaarie leverde hem over op een moe’allaq (opgehangen) wijze, welke sterk is; zie ook al-Fat-h (4/153). Aboe Daawoed leverde hem met een verbonden keten over; zie Sahieh Soenan Abie Daawoed (2082). Onze Shaykh (d.w.z. al-Imaam al-Albaanie) – moge Allah hem genadig zijn – zei hierover:
“Hasan mawqoef (goed tot aan de Metgezel).”
Al-Hasan (al-Basrie) zei:
“Er rust voor de vastende geen kwaad in (het gebruiken van) kohl.”
Overgeleverd door Aboe Daawoed; zie Sahieh Soenan Abie Daawoed (2083). Zie ook al-Fat-h (4/154).
Ik vroeg onze Shaykh (d.w.z. al-Imaam al-Albaanie) – moge Allah hem genadig zijn: “Wat is uw opinie over degene die zegt: het gebruiken van kohl en (oog- of oor)druppels maakt het vasten niet ongeldig, ongeacht of de vastende de smaak ervan in zijn keel proeft of niet?” Daarop antwoordde hij:
“Dit is inderdaad zo. Maar als hij de smaak ervan proeft, dient hij deze uit te spugen en hij mag deze niet doorslikken.”
Eén van de aanwezige broeders vroeg: “Is zijn vasten ongeldig als hij hem doorslikt?” De Shaykh – moge Allah hem genadig zijn – antwoordde:
“Ja.”
Bron: Al-Mawsoe’ah al-Fiqhiyyah al-Moeyassarah, deel 3, blz. 292 (ingekort)
(1) Voetnoot van de vertaler: Kohl: Een mengsel van roet en andere ingrediënten, dat gebruikt wordt om de oogleden donkerder te maken.
Door de nobele Shaykh
Saalim al-‘Adjmie
– moge Allah hem behouden –
Vraag: Mag degene die aan astma lijdt de inhalator gebruiken tijdens het vasten, of maakt het gebruik hiervan zijn vasten ongeldig?
Antwoord: Het is voor de vastende toegestaan om de inhalator te gebruiken en dit maakt zijn vasten niet ongeldig. Dit lijkt immers niet op het eten en drinken, noch heeft het deze bedoeling.
Bron: As-Siyaam Soe-aal wa Djawaab (Het Vasten: Vraag & Antwoord)
Door de nobele Shaykh
Saalim al-‘Adjmie
– moge Allah hem behouden –
Vraag: Wat is de regelgeving betreffende het meerdere malen douchen, overdag tijdens Ramadaan?
Antwoord: Het douchen overdag tijdens Ramadaan is toegestaan en bevat geen kwaad. De Boodschapper van Allah – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – plachte tijdens het vasten water over zijn hoofd te gieten, vanwege de hitte of dorst. Evenzo plachte Ibn ‘Oemar – moge Allah tevreden zijn met hem en zijn vader – tijdens het vasten zijn kleding nat te maken, om de zware hitte of dorst te verminderen. De vastende dient er echter voor op te passen dat er iets van het water in zijn lichaamsholte terechtkomt.
Bron: As-Siyaam Soe-aal wa Djawaab (Het Vasten: Vraag & Antwoord)
Door de nobele Shaykh
Saalim al-‘Adjmie
– moge Allah hem behouden –
Vraag: Is het voor de vastende toegestaan om zijn speeksel door te slikken, of moet hij dit uitspugen?
Antwoord: De mensen van kennis hebben overeenstemming dat het voor de vastende is toegestaan om zijn speeksel door te slikken, omdat het (steeds uitspugen hiervan) te lastig is.
Bron: As-Siyaam Soe-aal wa Djawaab (Het Vasten: Vraag & Antwoord)
Door de nobele Shaykh
Hoesayn ibn ‘Awdah al-‘Awaayshah
– moge Allah hem behouden –
Op gezag van Thaabit al-Boenaanie die zei: Anas ibn Maalik – moge Allah tevreden zijn met hem – werd gevraagd: “Keurden jullie het aderlaten voor de vastende af?” Daarop antwoordde hij:
“Nee, alleen vanwege het verzwakken.”
Overgeleverd door al-Boekhaarie (1940).
Op gezag van Ibn ‘Abbaas – moge Allah tevreden zijn met hem en zijn vader:
“…dat de Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – aderliet, terwijl hij vastende was.”
Overgeleverd door al-Boekhaarie (1939).
Op gezag van Ibn ‘Abbaas en ‘Ikrimah – moge Allah tevreden zijn met hen – die zeiden:
“Het vasten is van datgene wat (het lichaam) binnengaat en niet wat (het lichaam) verlaat.”
Al-Haafidh (Ibn Hadjar) – moge Allah hem genadig zijn – zei in al-Fat-h (over deze overlevering):
“Ibn Abie Shaybah heeft hem overgeleverd met een verbonden keten.”
Onze Shaykh (d.w.z. al-Imaam al-Albaanie) – moge Allah hem genadig zijn – zei:
“…met twee authentieke overleveringsketens op gezag van hen beiden.”
Zie Moekhtasar al-Boekhaarie (1/455).
Bovenstaande overleveringen worden niet tenietgedaan door de woorden van de Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam:
“Degene die de aderlating uitvoert en degene bij wie de aderlating wordt uitgevoerd, hebben hun vasten verbroken.”
Dit is een authentieke overlevering welke onze Shaykh (d.w.z. al-Imaam al-Albaanie) – moge Allah hem genadig zijn – heeft geanalyseerd in Irwaa- al-Ghaliel (931). Onze Shaykh – moge Allah hem genadig zijn – zegt in Moekhtasar al-Boekhaarie (1/455) [ingekort]:
“Maar deze overlevering is afgeschaft door de overlevering van Aboe Sa’ied al-Khoedrie – moge Allah tevreden zijn met hem – waarin hij zegt:
“De Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – gaf de vastende toestemming om te aderlaten.”
Deze overlevering is authentiek zoals ik daar (d.w.z. in Irwaa- al-Ghaliel [4/74]) heb aangetoond.”
In Irwaa- al-Ghaliel (4/74) zegt hij (d.w.z. al-Imaam al-Albaanie):
In al-Fat-h (4/155) staat het volgende: Ibn Hazm heeft gezegd:
“De overlevering: “Degene die de aderlating uitvoert en degene bij wie de aderlating wordt uitgevoerd, hebben hun vasten verbroken” is zonder twijfel authentiek, maar wij hebben het volgende op gezag van Aboe Sa’ied gevonden:
“De Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – gaf de vastende toestemming om te aderlaten.”
Zijn keten is authentiek, dus zijn wij verplicht om dit aan te nemen. De toestemming komt namelijk slechts nadat er een verbod was, dus wijst dit erop dat de ongeldigheid van het vasten door het aderlaten is afgeschaft; ongeacht of de vastende de aderlating uitvoert of dat de aderlating bij hem wordt uitgevoerd.”
Daarna vermeldde hij (d.w.z. al-Imaam al-Albaanie) de verschillende wegen die deze overlevering versterken en zei (blz. 75):
“De overlevering is zonder enige twijfel authentiek met deze verschillende wegen. Hij is een tekst die een afschaffing bevat, dus is men verplicht om deze aan te nemen, zoals Ibn Hazm – moge Allah hem genadig zijn – gezegd heeft.”
Vervolgens zei onze Shaykh (d.w.z. al-Imaam al-Albaanie) – moge Allah hem genadig zijn – in de tweede herziening van Irwaa- al-Ghaliel op dezelfde bladzijde:
“‘Alie ibn Hadjar heeft in zijn Hadieth (q17/2) overgeleverd: Hoemayd at-Tawiel verhaalde ons op gezag van Aboel-Moetawakkil an-Naadjie dat hij Aboe Sa’ied al-Khoedrie vroeg of de vastende mag aderlaten, waarop hij antwoordde:
“Ja, hier rust geen kwaad in.”
Zijn keten is authentiek.”
Zie Sahieh Ibn Khoezaymah (3/235) met de nummers (1979, 1980 en 1982).”
Bron: Al-Mawsoe’ah al-Fiqhiyyah al-Moeyassarah, deel 3, blz. 302
Door de nobele Shaykh
Saalim al-‘Adjmie
– moge Allah hem behouden –
Vraag: Een vrouw menstrueerde gedurende zes dagen, vervolgens hield het menstrueren op en zag ze het teken van de reinheid. Maar een dag later zag zij een geelachtige afscheiding. Wat is het oordeel hierover?
Antwoord: Wanneer de menstruerende vrouw het teken van de reinheid ziet, maar vervolgens de geelachtige afscheiding terugkeert, dan dient zij toch te vasten. Oemm ‘Atiyyah – moge Allah tevreden zijn met haar – heeft namelijk gezegd:
“Wij beschouwden de geelachtige afscheiding na de menstruatieperiode niet als iets (van de menstruatie).”(1)
Aldus is haar vasten geldig.
Bron: As-Siyaam Soe-aal wa Djawaab (Het Vasten: Vraag & Antwoord)
Door de nobele Shaykh
Saalim al-‘Adjmie
– moge Allah hem behouden –
Vraag: Wat is de regelgeving betreffende degene die overdag tijdens Ramadaan geslachtsgemeenschap heeft met zijn vrouw? Welke plicht rust er op hem in deze situatie? Is deze regelgeving ook van toepassing op de vrouw?
Antwoord: Degene die overdag tijdens Ramadaan geslachtsgemeenschap heeft, die is waarlijk zondig, omdat hij de gewijdheid van de maand heeft geschonden en omdat hij een zonde heeft begaan. Hij is verplicht om het volgende te doen:
Ten eerste: berouw tonen tegenover Allah, de Heer der Werelden, voor deze zonde die hij begaan heeft door de gewijdheid van de maand te schenden.
Ten tweede: hij dient de zware boetedoening te verrichten. Deze is als volgt:
– het bevrijden van een slaaf;
– als hij deze niet kan vinden, dient hij twee opeenvolgende maanden te vasten;
– als hij hier vanwege een wettig excuus niet toe in staat is, dient hij zestig armen te voeden.
De Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – zei namelijk tegen de man die overdag tijdens Ramadaan geslachtsgemeenschap had met zijn vrouw:
“Bevrijd een slaaf. Maar als je deze niet kan vinden, vast dan twee opeenvolgende maanden. Maar als je hiertoe niet in staat bent, voed dan zestig armen.”(1)
Het is noodzakelijk dat we erop wijzen dat deze boetedoening enkel verplicht is voor degene die de gekende gemeenschap heeft, in de vagina of anus.(2)
Bovendien is deze niet verplicht voor degene die een excuus heeft, zoals het reizen of de ziekte, waardoor hij vrijgesteld wordt van het vasten.
Deze boetedoening is slechts verplicht voor degene die geslachtsgemeenschap heeft in de tijd van het vasten: vanaf de tweede oproep tot het ochtendgebed tot aan zonsondergang. Na zonsondergang is het voor de man weer toegestaan geslachtsgemeenschap te hebben met zijn vrouw, tot aan de tijd waarop men moet stoppen met eten en drinken: de tweede oproep tot het ochtendgebed.
Verder dient men te weten dat de zware boetedoening zowel verplicht is voor de man als voor de vrouw, indien zij instemde met de geslachtsgemeenschap. Als zij echter gedwongen werd, is de boetedoening enkel verplicht voor de man en rust er geen zonde op haar.
Bron: As-Siyaam Soe-aal wa Djawaab (Het Vasten: Vraag & Antwoord)
(1) Overgeleverd door al-Boekhaarie (6822) en Moeslim (2590).
(2) Voetnoot van de vertaler: Afgezien van het feit dat de gemeenschap in de anus ten strengste verboden is in de Islaam!
Door de nobele Shaykh
Al-‘Allaamah ‘Abdoellah ibn ‘Abdir-Rahmaan Aal Bassaam
– moge Allah hem genadig zijn –
De Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – droeg ons de soehoer op, dat wil zeggen: het eten en drinken ten tijde van de sahar(1), zodat wij ons op deze manier kunnen voorbereiden op het vasten. Vervolgens maakte hij melding van de Goddelijke wijsheid hierachter: de soehoer bevat zegeningen.
De zegeningen omvatten zowel de profijten van het wereldse leven als het Hiernamaals. Tot de zegeningen van de soehoer behoort dat de vastende zich versterkt voor het gehoorzamen van Allah overdag. Degene die honger en dorst heeft, zal namelijk te lui zijn om Allah te aanbidden.
Tot de zegeningen van de soehoer behoort ook dat wanneer de vastende de soehoer verricht, hij nooit genoeg zal krijgen van het vasten. Dit in tegenstelling tot degene die de soehoer niet verricht: hij zal een moeilijkheid en last ondervinden, welke hem ervan zullen weerhouden terug te keren naar het vasten.
Tot de zegeningen van de soehoer behoort bovendien de beloning voor het opvolgen van de Boodschapper – sallallahoe ‘alayhi wa sallam.
Tot de zegeningen van de soehoer behoort tevens dat de vastende opstaat in het laatste deel van de nacht, waarop hij Allah – Verheven is Hij – gedenkt en Hem om vergeving vraagt. Vervolgens verricht hij het ochtendgebed met de gemeenschap, in tegenstelling tot degene die de soehoer niet verricht. Dit is een waarneembare zaak; het aantal mensen dat het ochtendgebed met de gemeenschap verricht is in de maand Ramadaan namelijk groter dan hierbuiten, vanwege de soehoer.
Tot de zegeningen van de soehoer behoort daarenboven dat de soehoer een aanbidding is, mits men de intentie heeft om zich sterk te maken voor het gehoorzamen van Allah – Verheven is Hij – en om de Boodschapper – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – op te volgen.
Zo heeft Allah vele wijsheden en geheimen in Zijn wetgeving.
Bron: Taysier al-‘Allaam Sharh ‘Oemdatil-Ahkaam, het Boek van het Vasten, Hadieth nr. 3
(1) Voetnoot van de vertaler: Sahar: De tijd net vóór de dageraad (zie al-Qaamoes al-Moehiet van al-Imaam al-Fayroez Aabaadie – moge Allah hem genadig zijn).
Door de nobele Shaykh
Al-‘Allaamah ‘Abdoellah ibn ‘Abdir-Rahmaan Aal Bassaam
– moge Allah hem genadig zijn –
Wat de wijsheden achter het vasten en de geheimen ervan betreft: het is niet mogelijk om deze alle te vermelden in deze beknopte verhandeling. Echter, ik zal wijzen naar een klein gedeelte ervan, zodat de lezer wat van Allah’s geheimen in Zijn wetgeving kent en zijn geloof en overtuiging zodoende toeneemt – in een tijd waarin de overtuigingen beven en het geloof is verzwakt. Tot Allah behoren wij en tot Hem is de terugkeer.
Tot de verheven wijsheden achter het vasten behoren de aanbidding van Allah en de nederigheid tegenover Hem. De vastende wendt zich tot Allah – Verheven is Hij – en staat nederig en ootmoedig tegenover Hem wanneer hij zijn verlangens verwerpt. De kracht leidt namelijk tot buitensporigheid en arrogantie.
Neen! Voorwaar, de mens is zeker buitensporig. Omdat hij zichzelf behoefteloos beschouwt.
[ Soerah al-‘Alaq 96:6-7 ]
Wanneer de mens echter zijn zwakte en onmacht ziet, weet hij dat hij zwak en arm is tegenover Allah. Zodoende verwerpt hij de hoogmoedigheid en trots in zichzelf, bezwijkt voor zijn Heer en is zachtmoedig jegens Zijn schepping.
Tot de wijsheden achter het vasten behoren ook sociale wijsheden. De mensen verenigen zich namelijk tegelijkertijd op één aanbidding en hebben allen geduld met het verduren en het dragen van het vasten. Zowel de sterke als de zwakke onder hen, zowel de edelman als de simpele persoon onder hen, zowel de rijke als de arme onder hen. Dit zorgt ervoor dat hun harten zich binden, hun zielen harmoniseren en hun woord één wordt.
Evenzo zorgt het vasten ervoor dat de mensen genegen en barmhartig jegens elkaar worden, wanneer de rijke de pijn van de honger en het branden van de dorst voelt. Hij beseft dat zijn minderbedeelde broeder deze pijn het hele jaar door moet voelen, waardoor hij hem vrijgevig van zijn bezit schenkt. Hiermee zal de wrok en nijd verdwijnen en plaats maken voor de liefde en genegenheid. Op deze wijze vindt de vrede plaats tussen de verschillende klassen van de samenleving.
Het vasten bevat ook ethische en opvoedkundige wijsheden. Het leert de mens namelijk geduldig te zijn en lasten te verduren. Het versterkt de wilskracht en leert de mens moeilijkheden te trotseren.
Tevens schuilen er wijsheden achter het vasten die betrekking hebben op de gezondheid. De maag is immers het centrum van de ziekte en het dieet is het beste medicijn. Het is voor de maag noodzakelijk om een rustpauze te nemen en zich te ontspannen, nadat het voedsel opeenvolgend op de maag afkomt en zij dit steeds moet verwerken.
Dit is een kleine samenvatting van enkele van de wijsheden en geheimen van Allah in Zijn wetgeving. Het opsommen van de wijsheden die het menselijke verstand kan vatten, vereist vele boekwerken, laat staan de wijsheden en geheimen die enkel Allah – Verheven is Hij – kent.
Bron: Taysier al-‘Allaam Sharh ‘Oemdatil-Ahkaam, het Boek van het Vasten
Door de nobele Shaykh
Saalim al-‘Adjmie
– moge Allah hem behouden –
Vraag: Wat is de regelgeving betreffende de vastende wiens lichaam of hand zonder opzet een (vreemde) vrouw aanraakt? Heeft dit invloed op zijn vasten?
Antwoord: Als het lichaam of de hand van de vastende man zonder opzet een (vreemde) vrouw aanraakt, dan rust er geen kwaad op hem en dit tast zijn vasten niet aan. Dit kan vaak plaatsvinden tijdens de tawaaf(1) in de ‘oemrah(2). Als dit niet op een achterdochtige wijze gebeurt, dan rust er geen kwaad op hem. Als hij dit echter opzettelijk doet, dan is hij zondig, maar het maakt zijn vasten niet ongeldig.
Bron: As-Siyaam Soe-aal wa Djawaab (Het Vasten: Vraag & Antwoord)
Vertaald vanuit het Arabisch door: Ridouane Mallouki
(1) Voetnoot van de vertaler: Tawaaf: De ommegang rond de Ka’bah.
(2) Voetnoot van de vertaler: ‘Oemrah: Een bezoek aan Mekkah, waarin men de tawaaf (de ommegang rond de Ka’bah) en de sa’y (het zeven keer op- en neerlopen tussen de heuvels as-Safaa en al-Marwah) verricht. Het wordt ook wel de kleine haddj (bedevaart) genoemd.
De regelgeving betreffende degene die niet vast tijdens Ramadaan, zonder de verplichting ervan te ontkennen
Door de nobele Shaykh
Al-Imaam ‘Abdoel-‘Aziez ibn ‘Abdillaah ibn Baaz
– moge Allah hem genadig zijn –
Vraag: Wat is de regelgeving betreffende een persoon die niet vast tijdens Ramadaan, zonder dat deze persoon ontkent dat dit verplicht is. Is het zo dat hij geen moslim meer is als hij meer dan één keer, uit onverschilligheid, niet vast?
Antwoord: Degene die tijdens Ramadaan opzettelijk niet vast, zonder dat hier een wettige reden voor is, heeft een grote zonde begaan. Het is echter niet zo dat hij ongelovig is als hij dit doet, volgens de juiste mening van de verschillende meningen die de geleerden hierover hebben. Hij dient berouw te tonen aan Allah, vrij is Hij van elke tekortkoming, en hij dient dit in te halen.
De vele bewijzen tonen aan dat het laten van het vasten niet leidt tot Koefr Akbar(1), als men niet ontkent dat het vasten verplicht is, maar uit gemakzucht en luiheid toch niet vast. Als deze persoon het inhalen van de gemiste dagen heeft uitgesteld tot de volgende Ramadaan, zonder wettige reden, dan dient hij voor iedere dag dat hij het vasten heeft gemist, een arme te voeden.
Zo zit het ook met het laten van de Zakaah(2) of bedevaart, terwijl men in staat is dit te verrichten, zonder dat ontkent wordt dat dit verplicht is. Deze persoon wordt hierdoor ook niet ongelovig. Hij of zij dient de Zakaah van de gemiste jaren waarin dit verwaarloosd is, alsnog te geven en ook de bedevaart alsnog te verrichten, samen met het tonen van oprecht berouw voor het uitstellen hiervan. Dit is vanwege de algemeenheid van de wettige bewijzen hiervoor. Deze tonen aan dat het laten van deze zaken niet leidt tot ongeloof, mits de verplichting ervan niet ontkent wordt. Eén van deze bewijzen is de overlevering waarin staat dat degene die de Zakaah over zijn bezit niet heeft gegeven, op de Dag des Oordeels gestraft zal worden, waarna hij vervolgens zijn pad ziet dat naar het Paradijs of naar de Hel leidt.
Bron: www.binbaz.org.sa
Vertaald vanuit het Arabisch door: Een zuster
(1) Voetnoot van de vertaalster: Koefr Akbar betekent letterlijk vertaald: ‘groot ongeloof’. Degene die een daad verricht die door de geleerden bestempeld is als Koefr Akbar, wordt hierdoor ongelovig, in tegenstelling tot iemand die een daad verricht die gerekend wordt tot Koefr Asghar (klein ongeloof). Deze persoon blijft een Moslim.
(2) Voetnoot van de vertaalster: Zakaah: Een vastgesteld gedeelte van het bezit dat jaarlijks wordt uitgegeven voor onder andere het welzijn van de armen in de moslimgemeenschap. Het geven van de zakaah is verplicht voor degene wiens bezit de drempelwaarde bereikt en is één van de vijf pilaren van de Islaam.
Door de nobele Shaykh
Al-Imaam Mohammad Naasiroed-Dien al-Albaanie
– moge Allah hem genadig zijn –
Al-Imaam al-Albaanie – moge Allah hem genadig zijn – zegt in “Tamaam al-Minnah fit-Ta’lieq ‘alaa Fiqh as-Soennah” (blz. 418) als commentaar op de woorden van ash-Shaykh Sayyid Saabiq (de auteur van Fiqh as-Soennah) – moge Allah hem genadig zijn:
“Wat maakt het vasten ongeldig? De opzettelijke zaadlozing, ongeacht of deze veroorzaakt wordt doordat de man zijn vrouw kust of haar omhelst, of dat deze met de hand gebeurt (masturbatie). Dit alles maakt het vasten ongeldig en zorgt ervoor dat men het vasten moet inhalen.” (Einde van de woorden van ash-Shaykh Sayyid Saabiq – moge Allah hem genadig zijn)
Het commentaar van al-Imaam al-Albaanie – moge Allah hem genadig zijn:
“Er is geen bewijs dat dit (d.w.z. de opzettelijke zaadlozing als gevolg van het kussen, het omhelzen of het masturberen) het vasten ongeldig maakt en het voegen hiervan bij de geslachtsgemeenschap is niet klaarblijkelijk. Het is om deze reden dat as-San’aanie zei:
“Het meest klaarblijkelijke is dat enkel degene die geslachtsgemeenschap heeft, verplicht is om het vasten in te halen en een boetedoening te verrichten. Het voegen van iets anders dan de geslachtsgemeenschap hierbij, is zeer onwaarschijnlijk.”
Dit is ook waartoe ash-Shawkaanie neigde en het is tevens de opinie van Ibn Hazm, zie al-Moehallaa (6/175-177 en 205).
Datgene wat jou laat zien dat het vergelijken van de opzettelijke zaadlozing (als gevolg van het kussen, het omhelzen of het masturberen) met de geslachtsgemeenschap een vergelijking met een onderscheid is, is dat sommigen van degenen die zeggen dat de opzettelijke zaadlozing het vasten ongeldig maakt, niet zeggen dat deze de boetedoening verplicht maakt (terwijl de geslachtsgemeenschap de boetedoening wel verplicht maakt, vertaler). Zij zeggen:
“Want de geslachtsgemeenschap is erger (dan de opzettelijke zaadlozing) en de basis is dat er geen boetedoening verricht hoeft te worden.”
Zie al-Moehaddhab met de uitleg van an-Nawawie (6/368). Op dezelfde manier zeggen wij: de basis is dat het vasten niet ongeldig wordt en de geslachtsgemeenschap is erger dan de opzettelijke zaadlozing, dus kan deze hier niet mee worden vergeleken. Denk hier dus over na.
Ar-Rifaa’ie heeft gezegd (6/396):
“De opzettelijke zaadlozing (als gevolg van het kussen, het omhelzen of het masturberen) maakt het vasten ongeldig. Het penetreren van de penis in de vagina zonder dat er een zaadlozing plaatsvindt, maakt het vasten namelijk ongeldig. Dus maakt de zaadlozing gepaard met lust het vasten des te eerder ongeldig.”
Ik (d.w.z. al-Imaam al-Albaanie) zeg:
Als dit correct zou zijn, dan zou men eerder een boetedoening voor de opzettelijke zaadlozing (als gevolg van het kussen, het omhelzen en het masturberen) moeten verrichten dan voor de penetratie zonder zaadlozing, maar dit zeggen zij ook niet. Zie aldus de tegenstrijdigheid van beide vergelijkingen!
Voeg hierbij toe dat zij indruisen tegen sommige authentieke overleveringen van de Voorgangers die aantonen dat het strelen (van de vrouw) zonder geslachtsgemeenschap het vasten niet ongeldig maakt, zelfs wanneer er een zaadlozing plaatsvindt. Ik heb een aantal daarvan vermeld in Silsilah al-Ahaadieth as-Sahiehah onder de overleveringen 219-221(1). Daartoe behoort het antwoord van ‘Aa-ishah – moge Allah tevreden zijn met haar – voor degene die haar vroeg: “Wat mag de man doen bij zijn vrouw, wanneer hij vastende is?” Daarop antwoordde zei:
“Alles, behalve de geslachtsgemeenschap.”
Overgeleverd door ‘Abdoer-Razzaaq in zijn Moesannaf (4/190/8439) met een authentieke keten, zoals al-Haafidh (Ibn Hadjar) gezegd heeft in al-Fat-h. Ibn Hazm haalde hem aan als bewijs.
Hier dient de aandacht echter gevestigd te worden op twee zaken:
De eerste zaak: het feit dat de zaadlozing zonder geslachtsgemeenschap het vasten niet verbreekt, is één ding; en het strelen door de vastende is iets anders. Wij adviseren de vastende namelijk niet om (zijn vrouw) te strelen – vooral als hij een sterke geslachtsdrift heeft – uit angst dat hij valt in datgene wat verboden is: de geslachtsgemeenschap.
De tweede zaak: het feit dat de auteur (d.w.z. Sayyid Saabiq) het masturberen vermeldde, betekent niet dat hij dit als toegestaan beschouwt. Hij heeft de masturbatie namelijk slechts vermeld om aan te tonen dat dit het vasten ongeldig maakt, volgens zijn opinie. Maar wat het oordeel over het masturberen betreft, dit heeft hij ergens anders verduidelijkt. Hij heeft dit namelijk uitvoerig besproken in “Het Boek van het Huwelijk” en vermeldde de opinies van de geleerden en hun onenigheid hierover…
Wat ons betreft, wij zijn van opinie dat de waarheid zich bevindt bij degenen die het verboden hebben verklaard, vanwege de Woorden van Allah – Verheven is Hij:
En degenen die over hun kuisheid waken. Behalve tegenover hun vrouwen of (de slavinnen) die hun rechterhanden bezitten; voorwaar, dan rust er geen blaam op hen. Maar wie meer dan dat wenst, zij zijn degenen die de overtreders zijn.
[ Soerah al-Moe-minoen 23:5-7 ]
Wij zeggen niet dat het masturberen toegestaan is voor degene die vreest voor onwettige geslachtsgemeenschap; behalve als hij het Profetische geneesmiddel neemt en dat is de uitspraak van de Profeet – sallallahoe ‘alayhi wa sallam – tegen de jongeren in de bekende overlevering waarin hij hun opdraagt om te trouwen:
“Maar wie niet in staat is (om te trouwen), laat hij dan vasten; want voorwaar, het breekt voor hem de begeerte.”
Daarom berispen wij ten strengste degenen die de jongeren toestaan om te masturberen uit vrees voor onwettige geslachtsgemeenschap, zonder dat zij hun dit edele Profetische geneesmiddel opdragen.”
Bron: Tamaam al-Minnah fit-Ta’lieq ‘alaa Fiqh as-Soennah, blz. 418 (ingekort)
Vertaald vanuit het Arabisch door: Ridouane Mallouki
(1) Voetnoot van de vertaler: Zie het artikel “Overleveringen van de Voorgangers betreffende het strelen van de vrouw en de opzettelijke zaadlozing tijdens het vasten”.
Door de nobele Shaykh
Saalim al-‘Adjmie
– moge Allah hem behouden –
Vraag: Wat is de regelgeving betreffende de narcoseprik voor de vastende en heeft deze enig effect op het vasten?
Antwoord: De narcoseprik heeft geen enkel effect op het vasten en het vasten is geldig. Het kan voorkomen dat sommige vastenden hier gebruik van maken wanneer zij bijvoorbeeld een kies willen trekken. Dit maakt het vasten niet ongeldig. Degene die een tand laat vullen of trekken, dient er echter voor op te passen om iets van het medicijn of bloed door te slikken.
Bron: As-Siyaam Soe-aal wa Djawaab (Het Vasten: Vraag & Antwoord)
Door de nobele Shaykh
Al-‘Allaamah ‘Abdoellah ibn ‘Abdir-Rahmaan Aal Bassaam
– moge Allah hem genadig zijn –
De joden overdrijven met betrekking tot de menstruerende vrouw, waardoor zij datgene van haar vermijden wat Allah heeft toegestaan, zoals het strelen en liefkozen van de vrouw en het liggen samen met haar. Zij zien haar zelfs als onrein en smerig!
De christenen zijn het tegenovergestelde daarvan: zij doen alles met haar en behandelen haar zoals de vrouw die niet menstrueert.
Maar wat de Islaam betreft, de religie van verlichting en gemak, de religie van rechtvaardigheid en gematigdheid: deze beschouwt de menstruerende vrouw rein in haar lichaam, zweet en kleding. De gelovige wordt namelijk niet onrein; noch tijdens zijn leven noch na zijn dood.
Het is dus niet erg als de menstruerende vrouw voorwerpen aanraakt, zowel vochtige als droge. Het is zelfs niet erg als haar man haar streelt en liefkoost, zolang hij haar geslachtsdeel vermijdt.
Wat de geslachtsgemeenschap betreft, deze werd door de Islaam verboden vanwege de verdorvenheid die hierin zit, welke schadelijk is voor zowel degene die de geslachtsgemeenschap heeft als voor het kind, indien er uit deze gemeenschap een kind voortkomt.
Bron: Taysier al-‘Allaam Sharh ‘Oemdatil-Ahkaam, het Boek van het Vasten, Hoofdstuk: de I’tikaaf, Hadieth nr. 2
De i’tikaaf(1)
Door de nobele Shaykh
Al-‘Allaamah ‘Abdoellah ibn ‘Abdir-Rahmaan Aal Bassaam
– moge Allah hem genadig zijn –
De taalkundige betekenis van i’tikaaf: het vasthouden aan iets en het opdringen hiervan aan de ziel. Daartoe behoren de Woorden van Allah – Verheven is Hij:
…die bij hun afgodsbeelden ‘ya’koefoen’.
[ Soerah al-A’raaf 7:138 ]
Dit wil zeggen dat zij bij hun afgodsbeelden vertoefden en bij hen verbleven.
De religieuze betekenis van i’tikaaf: het verblijven in de moskee op een specifieke manier met als doel het aanbidden van Allah.
De regelgeving betreffende de i’tikaaf: de geleerden hebben overeenstemming dat de i’tikaaf wettig is. Tevens hebben zij overeenstemming dat de i’tikaaf aanbevolen is en niet verplicht.
De wijsheid achter de i’tikaaf en het profijt ervan: Ibn al-Qayyim zegt in al-Hady (ingekort):
“Aangezien de oprechtheid van het hart en zijn standvastigheid op zijn weg naar Allah – Verheven is Hij – verbonden zijn met het zich totaal richten tot Allah – Verheven is Hij – alleen, werd de i’tikaaf voorgeschreven. Het doel en de ziel van de i’tikaaf is: het vertoeven van het hart bij Allah, het zich afzonderen met Hem, het verbreken van de banden met de schepsels en het versterken van de band met Allah – Vrij is Hij van elke tekortkoming.
Zodanig dat het gedenken van Allah en het zich wenden tot Hem het enige is waar het hart zich mee bezighoudt en wat in het hart opkomt. Dat het hart enkel denkt aan datgene wat Allah tevredenstelt en wat dichter tot Hem brengt.
Zodoende zal het hart genieten van het gezelschap van Allah in plaats van het gezelschap van de schepsels. Dit bereidt het hart voor op de dag van de eenzaamheid in het graf, wanneer er geen gezelschap voor het hart is en er niets is wat het hart verheugt dan Allah. Dit is het grootste doel van de i’tikaaf.”
Bron: Taysier al-‘Allaam Sharh ‘Oemdatil-Ahkaam, het Boek van het Vasten, Hoofdstuk: de I’tikaaf
Vertaald vanuit het Arabisch door: Ridouane Mallouki
(1) Voetnoot van de vertaler: I’tikaaf: Het zich afzonderen in de moskee waarbij men de tijd doorbrengt in aanbidding, met name tijdens de laatste tien dagen van Ramadaan.