vrijdag , november 22 2024
Home | Artikelen | Bronnen v/d islam (Koran & Assoenna)

Bronnen v/d islam (Koran & Assoenna)

De heilige Koran

De heilige Koran is de basis waarop de islam is gebouwd en het is de eerste bron van kennis in de islam. Het woord ‘al-quran’ in het Arabisch betekent letterlijk ‘het boek om te lezen’.
De openbaring van de Koran aan de Profeet Mohammed, vrede zij met hem, begon in het jaar 610 n. Chr., oftewel ongeveer veertien eeuwen geleden. De eerste openbaring vond plaats in Mekka. De Profeet, vrede zij met hem, ontving de eerste Koran-openbaring toen hij veertig jaar was.

De openbaring van de heilige Koran.

Gedurende de drie en twintig jaar van Mohammed’s profeetschap werd de qo? aan bij stukjes en beetjes geopenbaard en in samenhang met bepaalde gebeurtenissen. De stapsgewijze openbaring was een hulp voor de Profeet, vrede zij met hem, ter aanmoediging tijdens moeilijke momenten. En het gaf de metgezellen van de Profeet meer tijd om de hoofdsttukken en verzen van de Koran uit het hoofd te leren en te reciteren. Ook was het een teken van de sterke band van de Koran; aan met het dagelijks leven.
De Korann is het woord van Allah dat geopenbaard werd aan de Profeet Mohammed, vrede zij met hem, door middel van de heilige geest, een engel. De Koran werd uit het hoofd geleerd en opgeschreven door de metgezellen van de Profeet, gedurende zijn leven.

De volgorde van de heilige qoraan.

De volgorde van de Koranische verzen en hoofdstukken werd vol­gens de openbaring van Allah door de Profeet zelf aangegeven, vre­de zij met hem. Alhoewel deze verzen stap voor stap waren geko­men, gaf de Profeet, vrede zij met hem, volgens de openbaring van Allah aan zijn metgezellen aan waar elk vers en elk hoofdstuk geplaatst moest worden. Derhalve zijn de woorden van de Koran, de ideëen, de plaatsing van de verzen en de plaatsing van de hoofdstukken, door Allah aan de Profeet, vrede zij met hem, geopenbaard via de engel Djibriel (Gabril). De vorm van de Koran nu is volkomen gelijk aan de oorspronkelijke vorm; helemaal niets is er aan veranderd.

De hoofdstukken en de taal van de heilige Koran. 

De Koran bestaat uit 114 hoofdstukken. Elk hoofdstuk bestaat uit verzen. Het totale aantal verzen is 6240. Elk hoofdstuk begint met ‘In de Naam van Allah, De Barmhartige, De Genadevolle’.
De Koran werd geopenbaard in het Arabisch. Sommige hoofdstukken werden geopenbaard in Mekka, sommige in Medina, twee ste­den in het westen van Saoudi Arabië.

De Profeet Mohammed, vrede zij met hem, verbleef dertien jaar van zijn profeetschap in Mekka. Gedurende deze periode leden hij en zijn metgezellen veel onder de invloed van de ongelovigen; hij kreeg het bevel van Allah om naar Medina te emigreren, waar hij de laatste tien jaar van zijn leven verbleef.

Er zijn 88 Mekkaanse hoofdstukken en 26 Medinese hoofdstukken. De Mekkaanse hoofdstukken gaan met name debasisbegrippen van het geloof in Allah en de Medinese hoofdstukken gaan mn. over wetten die de wereldse relaties tussen de mensen regelen.

De heilige Koran is een wonder.

De Koran was het wonder van de Profeet Mohammed, vrede zij met hem. Het wonderlijke eraan was en is de stijl van de taal; geen Arabier kon of kan die na maken. Ook is het wonder de inhoud zelf en de alomvattendheid: de belangrijkste zaken van het (dagelijks) leven worden erin beschreven; oplossingen voor de menselijke problemen worden erin gegeven; een ordening wordt beschreven voor de relatie van de mens met Allah, met de aarde en het heelal, met de schepselen, met andere mensen, ouders, kinderen en echtgenoot(e): alles op een hoog moreel niveau.

Het effekt van de heilige Koran. 

De Koran heeft een enorme invloed op het leven van de Moslims. Elke radiozender in de islamitische wereld begint de uitzending met een recitatie van enkele Koranverzen. Aan het einde van het programma worden ook verzen uit de qor aan gelezen. Dit gebeurt ook op de televisiezenders in de islamitische wereld. Sommige islamitische landen hebben een speciale radiozender gemaakt voor de Koran. Dit soort zenders zenden Koranrecitaties uit, geven er uitleg over en sporen de moslims aan om ernaar te leven.
De Koran wordt onderwezen aan de meeste moslimleerlingen en studenten op de scholen en universiteiten in de Islamitische landen. Moslim schrijvers halen de Koran aan wanneer ze schrijven over onderwerpen zoals economie, politiek, geschiedenis, talen, wetenschap en filosofie.

De qoraan behandelt de principes van geloof, gebed, armenbelating, vasten en bedevaart. Bovendien beschrijft het de verhalen van vroegere volken en profeten. Het gebiedt de moslims te geloven in

alle vroegere profeten en vroegere geopenbaarde boeken. Het geeft de moslims regels m.b.t. erfenis en de algemene principes van economie en politiek. Het beschrijft het paradijs en de hel en benadrukt de principes van beloning en straf, leven na de dood en de dag van het oordeel. De Koran geeft regels over eten en drinken, verkopen, overeenkomsten sluiten, goed gedrag, huwelijk, scheiding en andere belangrijke zaken. De Koran spoort de mens aan om over het heelal en de wereld na te denken en zet hem steeds aan om met zijn verstand te redeneren.

Veel moslims kennen de hele Koran uit het hoofd. Er zijn kinderen van 12 jaar die de hele Koran kunnen opzeggen. Er zijn speciale scholen in sommige islamitische landen, zoals Saoudi Arabië, waar kinderen leren om de Koran te reciteren. Elke moslim kan enkele verzen van de Koran opzeggen, ook al is hij analfabeet.

De heilige Koran looft alle profeten, zoals Noëh, Abraham, Jakob, Mozes en Jezus. De heilige Koran prijst alle geopenbaarde boeken waaronder de torah en het evangelie. Een moslim hoort te geloven in alle profeten en in alle geopenbaarde boeken.

Assoenna >De tweede bron van de islam is de overlevering van de Profeet Mo­hammed, vrede zij met hem. Deze overlevering bestaat uit de woor­den van de Profeet, vrede zij met hem, zijn daden en zijn stilzwij­gende goedkeuring bij daden van andere mensen.
De overlevering, van de Profeet is nodig voor de moslims om te we­ten hoe bepaalde waken uit de qor’aan, bijvoorbeeld het gebed en de bedevaart, precies uitgevoerd moeten worden. En ook is de overle­vering van de Profeet soms nodig om een qor’aanvers uit te leggen.

De overlevering van de Profeet, oftewel de ‘soenna’ is de tweede bron voor de islam en er wordt de hoogste waarde aan gehecht door de moslims.(Bron: The light of islam vertaling:Oem Ahmed:Uitgeverij Noer , Basis principes van de islam)

Op een praktisch niveau hebben we de Soenna nodig om er achter te komen, hoe wij de belangrijke verplichtingen zoals Salaat, het vasten in de Ramadan en de Hadj moeten verrichten. Voor zulke daden van aan­bidding mag er niets aan de Soenna toegevoegd worden, maar er mag ook niets weggelaten worden. Dus zonder het gedetailleerde voorbeeld van de Profeet en zijn instructies kunnen we de Qor’aan niet in alle opzichten toepassen. Bijvoorbeeld, in de Qor’aan staat dat wij de Salaat of het gebed moeten verrichten.
De Profeet laat ons zien hoe dat moet en draagt ons op: “Bid zoals je mij hebt zien bidden.” Er mag niets aan deze manier om het gebed te verrichten toegevoegd of weggelaten worden. De Qor’aan draagt ons op de Hadj te verrichten en de weldaad daarvan te onder­gaan. De Profeet laat ons zien hoe we de Hadj moeten uitvoeren en beveelt ons: “Neem mij als voorbeeld voor het uitvoeren van de riten van de pelgrimage.” De pelgrims moeten daarom de Hadj op dezelfde manier uitvoeren als hij het deed en mogen slechts de variaties aan­brengen, die hij toestond. De Qor’aan vertelt ons dat de Moslims over­leg met elkaar plegen om hun zaken te behartigen. De Soenna laat ons zien hoe dat ging en gedaan kan worden.

Check Also

Hoe prees de profeet Allah?

Hoe prees de profeet Allah? 266. ‘Abdoellah ibn ‘Oemar (moge Allah tevreden met hen zijn) heeft …