Tijdsbesteding
Allah heeft ons geschapen om ‘ibada voor hem te doen. Wij zijn geschapen om Hem te aanbidden en zijn leiding te volgen. Dit doel moet terugkeren in onze tijdbesteding en levensinvulling.
Van de 60 jaren dat een mens leeft (inshaAllah) besteed een gemiddeld persoon ongeveer 20 jaar aan slapen (8 uur per dag), 20 jaar aan werken/studeren (8 uur per dag), 4 jaar aan eten, 4 jaar aan douchen, en dan niet te vergeten hoe lang men tv kijkt, op de pc bezig is of in de file staat. De vraag is “Hoeveel tijd binnen die 60 jaren wordt er aan ‘ibada besteed?” Hoe lang doet men over het gebed? Hoe vaak gaat men naar de moskee? Hoe vaak of lang doet men du’a of dergelijke?
Deze dunja (wereld) moet je in je handen hebben en niet in je hart. Het wereldse leven is iets materieels en tijdelijks. Het belang dat je eraan hecht is puur voor het wereldse gemak en niet voor je toekomst in het Hiernamaals inshaAllah.
Twee zegeningen waar wij onverantwoordelijk mee omgaan zijn:
- Kracht; je lichaam en je gezondheid. Gun je lichaam de rust die ze nodig heeft maar gebruik daarentegen alle kracht die je eruit kunt halen om jezelf en anderen mee te bevoordelen.
- Tijd; Denk na over wat je met je tijd doet en verdeel je tijd over belangrijke zaken/bezigheden.
Evaluatie is een belangrijk onderdeel van tijdbesteding. Denk van tijd tot tijd na over hoe je jou tijden hebt doorgebracht/ingevuld en ga na of dat een goede tijdbesteding was. Het is goed om soms even te stoppen en de tijd te nemen om even ‘van de wereld’ te zijn en stil te staan bij hoeveel tijd je aan ‘ibada hebt besteed.
Een voorbeeld:
Time = money (in wereldse termen zou je met het onnuttig besteden van tijd een boel geld verliezen)
Time = ‘ibada (met het onnuttig besteden van je tijd loop je tijd mis die je aan het aanbidden van Allah had kunnen besteden)
Verdeel je tijd zodanig dat iedereen die ‘recht’ op jouw tijd heeft zijn haq (deel) krijgt:
- Maak tijd voor Allah (d.m.v. Koran, du’a, bidden etc)
- Maak tijd voor familie (ouders, broers/zussen etc)
- Maak tijd voor jezelf (rust, eten, evalueren etc)
- Maak tijd voor werk/studie
- Maak tijd voor sociale relaties (vrienden, buren, behoeftigen etc)
Een ieder is in verlies behalve degene die gelooft en goede daden verricht en sabr heeft. Tussen leven en dood is niks anders dan een goede tijdbesteding. Op de Dag des Oordeels kan alleen jouw goed besteedde tijd je helpen.
De dienaar van Allah zal op de Dag des Oordeels geen stap kunnen zetten zonder vier vragen te beantwoorden:
- Wat heb je met jouw lichaam/gezondheid gedaan?
- Waar heb je jouw bezit vandaan?
- Waaraan heb je jouw verdiensten besteed?
- Wat heb je met je geworven kennis gedaan?
Vergelijk bovenstaande vragen met een examen. Stel, dat je morgen van je docent de vragen van het aankomend tentamen/examen zou krijgen. Zou je dan niet als een gek al die vragen gaan leren zodat je goed zal presteren? Zo moeten we de 4 vragen ook zien. Het zijn examenvragen als we straks voor Allah staan. En als we ons nu goed voorbereiden zullen we het straks (inshaAllah) makkelijker hebben.
Bereid je voor op wat er na het wereldse leven zal komen. Dat wil niet zeggen dat je niet mag genieten van het wereldse leven, integendeel! Eet van de schoonheden die je aangeboden worden in het leven. Wees niet te rechts en niet te links. Islam biedt het middenpad. Indien wij succesvol willen zijn dienen wij dingen te combineren.
Leef alsof je altijd zult leven maar leef tegelijkertijd alsof je morgen zult sterven. Geniet van het leven maar onder leiding van Allah
Zoals Allah de wereld en de mens heeft geschapen heeft Hij ook een handleiding geschapen. De handleiding die wij van Allah (s.w.t.) hebben meegekregen is de Koran, de sunna en andere bronnen ( consensus, vergelijking) om het leven zo succesvol mogelijk in te vullen en te beleven.
Verjaardag: elk jaar dat je ouder wordt is een jaar dichter tot de dood. Vier je verjaardag voor jezelf, op een manier zodat jij er wat uit kunt halen. Evalueer het afgelopen jaar en denk na over de komende jaren inshaAllah.
Genot: Je kunt van het leven genieten op een manier die Allah goedkeurt. Een mens heeft geen drank en drugs nodig om van het leven te genieten. Allah verbiedt ons geen zaken die goed voor ons zijn. Hij behoedt ons slechtst voor hetgeen slecht is voor onze lichaam en geest opdat wij inshaAllah langer en gezonder zullen leven en zodoende kunnen genieten van het leven.
Het leven van het wereldse leven is goed te combineren met de voorbereiding op het Hiernamaals. In al hetgeen je doet kun je (bijvoorbeeld d.m.v. je intentie) tevens je ‘ibada uitoefenen.
Tips om je imaan te versterken:
- Vrees Allah
- Zoek kennis over Allah en zijn Schepping
- Praktiseer de kennis die je opdoet (stof omzetten in daden)
- Bezoek lezingen en islamitische bijeenkomsten
- Geef de geleerde kennis door aan anderen
- Kies je vrienden zorgvuldig uit
- Lees de Koran (genezing voor je hart en ziel)